Γι’ αυτό «γράφουν» το ΔΝΤ

Print Friendly, PDF & Email

του Χρίστου Χαραλάμπους

25 Δεκ 2016

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΥΤΕΛΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Υποθηκευμένες στις τ/κ τράπεζες με τη σημερινή τους αξία είναι οι πλείστες τ/κ περιουσίες στα κατεχόμενα. Γι’ αυτό και δεν δίνονται στοιχεία στο ΔΝΤ, αφού θα αποκαλυφθεί η ανάγκη αποζημιώσεων στην πραγματική αξία και όχι σε ευτελείς τιμές

ΠΑΡΑΔΟΧΗ του Ε/κ διαπραγματευτή -σε κλειστή ενημέρωση- για τους λόγους που η τ/κ πλευρά δεν δίνει τα απαραίτητα στοιχεία για το χρηματοπιστωτικό της σύστημα

Η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της κυοφορούμενης και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου προτεινόμενης, σε μερικούς μήνες, λύσης του Κυπριακού -χωρίς η Τουρκία να κληθεί να καλύψει τιτάνιες αποζημιώσεις ως οφείλει, αφού είναι η κατοχική δύναμη- κρύβεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής», πίσω από τη γαϊδουρίσια επιμονή της τ/κ πλευράς στο σύνολό της (όχι μόνο από τη λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχομένων, όπως τεχνηέντως κάποιοι διαρρέουν για να καλύψουν και πάλι τον Ακιντζί), να μη δίδει εδώ και δεκάδες μήνες τα απαραίτητα στοιχεία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, σε σχέση κυρίως με τα 27 τόσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στις υπό κατοχήν περιοχές.

Και αυτό γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, θα ξεκαθαρίσει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι για σκοπούς λειτουργίας του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα, οι ε/κ περιουσίες έχουν αξία με βάση τρέχουσες τιμές, την ίδια ώρα που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Ακιντζί και οι συμβουλάτορές του ισχυρίζονται ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν σε πρόσφυγες που δεν θα αποκατασταθούν θα πρέπει να περιορίζονται σε τιμές του 1974, προστιθέμενου του πληθωρισμού των τελευταίων 42 ετών – αξίες δηλαδή που αξιοποιεί επιδικάζοντας σχετικές προσφυγές η παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, και οι οποίες υπολογίζονται στο 10% της πραγματικής αξίας.

Παραδοχή διαπραγματευτή

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σ», την πραγματική αιτία μη παραχώρησης των απαραίτητων στοιχείων από το κατοχικό καθεστώς παραδέχθηκε λίαν προσφάτως, σε ενημέρωσή του προς συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Αντρέας Μαυρογιάννης. Και έπραξε τούτο δεδομένου ότι από το σύνολο των πολιτικών σχηματισμών, αλλά και την ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας, υποβάλλεται δικαίως ότι η οικονομική πτυχή της λύσης -και όχι απαραίτητα το κόστος- αποτελούν βασικό πυλώνα του υπό διαπραγμάτευσιν σχεδίου, που θα επισφραγίσει είτε την οικονομική βιωσιμότητα της όποιας πρότασης, είτε το μη οικονομικά βιώσιμο του μοντέλου που προωθείται.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά -αλλά πολλάκις- που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δημοσίως υπογραμμίσει γι’ αυτά τα θέματα πως αποτελεί επιτυχία η εμπλοκή για πρώτη φορά δύο διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα) που θα ετοιμάσουν πολύ λεπτομερείς μελέτες επί των κρίσιμων αυτών ζητημάτων.

Εμπράγματες εξασφαλίσεις

Αν και εξόχως τεχνοκρατικό ζήτημα, για όσους αντιλαμβάνονται -και είναι πολλοί- τα βασικά συστατικά στοιχεία των οικονομικών παραμέτρων, είναι σαφές πως η αποδοχή των ε/κ περιουσιών από τα τ/κ χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως εμπράγματες εξασφαλίσεις για δανειοδοτήσεις με βάση την τρέχουσα αξία τους, αυτό αυτόματα αλλάζει τις ισορροπίες στο κεφάλαιο του περιουσιακού, όπου πολλά ζητήματα, ανάμεσα στα οποία και ο τρόπος καθορισμού των αποζημιώσεων, παραμένουν ανοικτά, με τις δύο πλευρές να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Υπενθυμίζεται συναφώς πως η ε/κ πλευρά επιμένει ότι το ύψος των αποζημιώσεων θα πρέπει να καθορίζεται με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς για τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα που δεν θα επιστραφούν, την ίδια ώρα που το κατοχικό μόρφωμα και ο ηγέτης του επιμένουν φορτικά ότι οι αποζημιώσεις θα πρέπει να καθορίζονται με βάση τις τιμές που ίσχυαν το 1974 συν τον πληθωρισμό που καταγράφηκε τα τελευταία 42 χρόνια.

Σύμφωνα με λεχθέντα του ιδίου του διαπραγματευτή, σε ενημέρωση πολιτικού κόμματος, αυτός είναι και ο λόγος που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν δίνουν τα στοιχεία, υπονοώντας πως έχουν δοσμένη πολιτική κατεύθυνση «απόκρυψης» στοιχείων, που θα στοιχίσουν και μεταφορικά αλλά κυρίως «πραγματιστικά» στο τραπέζι των συνομιλιών.

Κατάρριψη μύθου

Αν τα πιο πάνω ισχύουν κατά γράμμα, κάτι που δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε αφού λέχθηκαν από το πλέον αρμόδιο πρόσωπο, τότε κάποιος μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι η πρόσφατα δοθείσα εικόνα, ότι το μεγάλο πρόβλημα παροχής στοιχείων είναι ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς, είναι τουλάχιστον επίπλαστη και προφανώς υποβολιμαία για να μην εκτεθεί ο κατά τα άλλα συμπαθής και μετριοπαθής ηγέτης της τ/κ κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, τα κλιμάκια του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας πηγαινοέρχονται συχνά στην Κύπρο και επισκέπτονται τα κατεχόμενα, χωρίς επί του παρόντος να μπορούν να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα ως προς το κόστος της λύσης και τις αναγκαίες οικονομικές παραμέτρους, που θα είναι από τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί και η προσπάθεια πολλών Ε/κ να διαμορφώσουν τελική άποψη.

Τα πιο πάνω, βεβαίως, θα πρέπει να ιδωθούν υπό το συνολικό πρίσμα και θα έχουν αξία αν οι ρυθμίσεις, που τελικά θα αποφασιστούν, θα έχουν ως βασική αρχή ότι οι αποζημιώσεις δεν θα πληρωθούν από ένα ταμείο το οποίο θα πριμοδοτείται από τους Ε/κ, αλλά σε μεγάλο βαθμό από τις εισφορές/συνεισφορές -απαραιτήτως αναγκαίο και για λόγους ηθικής- της κατοχικής δύναμης, δηλαδή της Τουρκίας, που περνά και η ίδια τη δική της οικονομική συρρίκνωση.

Σημειώνεται ότι αν και πολλοί μιλάνε για το τελευταίο μίλι στον δρόμο προς τη λύση, ακόμη δεν έγινε γνωστό πώς θα χρηματοδοτηθεί μία διευθέτηση. Κάτι που είχε και δημοσίως υποσχεθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μία από τις πρόσφατες συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε πριν αλλά και μετά τα δύο Μον Πελεράν.

Προχωρεί η οικονομική σύγκλιση

Σε ένα άλλο, συναφές με τα πιο πάνω, επίπεδο οικονομικής παραμέτρου για τη λύση του Κυπριακού, φαίνεται να υπήρξαν εξελίξεις σε σχέση με τη σύγκλιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Τ/κ με το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ε/κ από το 2004 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Οικονομικών σε ερώτηση βουλευτή για το θέμα αυτό, «από πρόσφατες μελέτες που έχει διεξαγάγει η Διεθνής Τράπεζα σε σχέση με την Οικονομία των Τουρκοκυπρίων, διαφαίνεται πράγματι ότι έχει πραγματοποιηθεί περαιτέρω σύγκλιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος μεταξύ Ε/κ και Τ/κ από το 2004 μέχρι σήμερα, κυρίως λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που επηρέασε πρωτίστως την οικονομία στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στην ίδια απάντηση, πάντως, του Χάρη Γεωργιάδη αναφέρεται ότι «ακριβή συγκρίσιμα στοιχεία για το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν υπάρχουν, καθώς δεν υπάρχει (αναφέρεται επί λέξει) επίσημος και αξιόπιστος τρόπους υπολογισμού του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Τ/κ σε πραγματικούς όρους αγοραστικής δύναμης – purchasing power standards.

Σημειώνεται πάντως ότι, όπως γράψαμε και την περασμένη εβδομάδα, η κατανομή των ομοσπονδιακών πόρων για σκοπούς οικονομικής σύγκλισης αποτελεί θέμα το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, αν και πολιτικός αρχηγός της αντιπολίτευσης είπε προσφάτως πως κάθε χρόνο θα πρέπει οι Ε/κ να ενισχύουν την τ/κ συνιστώσα πολιτεία με 200 εκ. ευρώ.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/390823/gi-afto-grafoun-to-dnt

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.