Συμφωνία για Πύλα: Επικράτηση της διπλωματίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων (χάρτης)

Print Friendly, PDF & Email

9/10/2023

γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης

Επικράτηση της διπλωματίας έναντι των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας στην περιοχή της Πύλας, η οποία επεδίωκε εδώ και δεκαετίες να περάσει υπό τον στρατιωτικό της έλεγχο το κομμάτι της νεκρής ζώνης που επεκτείνεται βορείως του μικτού χωριού.

Την είδηση για την επίτευξη συμφωνίας είχε αποκαλύψει πρώτο το philenews, τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσουν οι υπογραφές ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα έγγραφα της επιτευχθήσας συναντίληψης υπεγράφησαν στις 11 το πρωί της Δευτέρας.

Όσον αφορά την ουσία της όλης συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τα εμπλεκόμενα μέρη εκείνο που τονίζεται, από διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία είναι από τη μια η διασφάλιση της νεκρής ζώνης ως περιοχή χωρίς στρατιωτική ή αστυνομική παρουσία. Παράλληλα τα όσα συμφωνήθηκαν, ιδιαίτερα σε σχέση με την ανάπτυξη που θα προωθηθεί στην περιοχή – που έρχεται να ικανοποιήσει τους κατοίκους της Πύλας – αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Με βάση τη σύγκλιση που έχει επιτευχθεί, δημιουργείται μια ενιαία περιοχή αστικής ανάπτυξης, η οποία θα διασφαλίσει την αρμονική συνύπαρξη Τ/κ και Ε/κ στην περιοχή της Πύλας και θα περιλαμβάνει μια μεγάλη περιοχή οικιστικής ανάπτυξης, ασφαλτόστρωση δρόμου με κατεύθυνση προς τους Τρούλλους, αξιοποίηση κρατικής γεώτρησης του δικτύου υδατοπρομήθειας της Πύλας, δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων και διεύρυνση της περιοχής αστικής χρήσης του χωριού
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως με τη διαμορφωθείσα συναντίληψη διασφαλίστηκε η νεκρή ζώνη, με τις γραμμές καταπαύσεως του πυρός να αποτυπώνονται σε σαφήνεια και η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) συνεχίζει την παρουσία της και την άσκηση ελέγχου σε όλη τη νεκρή ζώνη. Κάτι που έρχεται να αποτρέψει παραβίαση του στάτους κβο από την ώρα που θα απαγορεύεται η όποια στρατιωτική ή αστυνομική παρουσία από πλευράς κατοχικού καθεστώτος.

Με τη δημιουργία σημείου ελέγχου επί της γραμμής καταπαύσεως του πυρός των Τούρκων, στο οποίο πέραν των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος θα υπάρχει και εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη πρόσβαση στην περιοχή της Πύλας. Διασφαλίστηκε επίσης ότι ο δρόμος δεν θα τύχει εκμετάλλευσης για εποικισμό της Πύλας, περιλαμβανομένης της περιοχής της Πλάτης ή για πρόσβαση εγκληματικών στοιχείων και παράτυπων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές ως ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Ακόμη αποτρέπεται η απόκτηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος από τις τουρκικές δυνάμεις με τη δημιουργία αστικής και οικιστικής ζώνης ανάπτυξης στην περιοχή της Πλάτης, με τη διασφάλιση της χρήσης του δρόμου αποκλειστικά για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Λευκωσία θεωρεί πως η συμφωνία αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αφού έγινε κατορθωτό με τη διπλωματία να ακυρωθούν σχεδιασμοί, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να επιβληθούν με τη βία. Όπως υπογράμμισαν οι διπλωματικές πηγές, διασφαλίστηκαν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, ενεργοποιήθηκε θετικά ο διεθνής παράγοντας, η Λευκωσία απέκτησε το ηθικό προβάδισμα και πέτυχε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας η πλευρά μας θα αρχίσει εργασίες στη περιοχή στις 23 Οκτωβρίου και πως στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν γύρω στα 400 οικόπεδα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ΕΕ θα έχει εμπλοκή στο όλο εγχείρημα με χρηματοδότηση την οποία θα προσφέρει, ενώ σημείωσαν πως το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύλας έχει γνώση της συμφωνίας και την έχει εγκρίνει.

Σε σχέση με το ιστορικό της υπόθεσης επεσήμαναν πως ενώ στην αρχή η διεθνής κοινότητα είχε πειστεί από την τουρκική πλευρά ότι ο δρόμος θα γινόταν για ανθρωπιστικούς λόγους η Λευκωσία κατάφερε με στοιχεία που παρέθεσε να αναστρέψει αυτή την εντύπωση και να καταστήσει σαφές πως οι σχεδιασμοί των Τούρκων αφορούσαν και στρατιωτικούς λόγους. Ως εκ τούτου η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν είχε άλλη επιλογή στις 18 Αυγούστου από το να παρέμβει για αποτροπή υλοποίησης των τουρκικών σχεδιασμών γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα καταστρεφόταν οποιαδήποτε πιθανότητα για μελλοντικές συνομιλίες στο Κυπριακό

Ικανοποίηση Κόλιν Στιούαρτ

Ικανοποιημένος από την επιτευχθήσα συναντίληψη εμφανίστηκε ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, επετεύχθη συναντίληψη για ρυθμίσεις που θα επιλύσουν την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή της Πύλας και προσθέτει ότι “συζητούνται ακόμη λίγες λεπτομέρειες, αλλά η συμφωνία πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ σήμερα”.

Το ζήτημα προέκυψε τον Αύγουστο, όταν η τ/κ πλευρά εισήλθε στη νεκρή ζώνη προκειμένου να κατασκευάσει δρόμο που θα ένωνε το μεικτό χωριό με το κατεχόμενο Αρσος. Προσωπικό της τ/κ πλευράς επιτέθηκε κατά μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που εμπόδισαν τη διεξαγωγή μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή και προκάλεσε ζημιές σε οχήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το επεισόδιο και την επίθεση είχε καταδικάσει η διεθνής κοινότητα, των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβανομένων. Αργότερα άρχισαν συζητήσεις για διευθέτηση του θέματος.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/politiki/article/1393833/simfonia-gia-pila-epikratisi-tis-diplomatias-enanti-ton-tourkikon-prokliseon-chartis/