Συνταγματική εξίσωση του 18% με το 80% και Κλήρωση για τα αδιέξοδα: Συνταγή για αποτυχία

Print Friendly, PDF & Email

Συνταγματική εξίσωση του 18% με το 80% και Κλήρωση για τα αδιέξοδα: Συνταγή για αποτυχία

 

 

του Σωτήρη Δράκου*

07 Οκτ 2016

Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών λένε ξεκάθαρα ότι η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα. Αυτή είναι η κύρια βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να κτιστεί η ομοσπονδία. Δυστυχώς, η Τουρκία ερμηνεύει τη διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με τέτοιο τρόπο, που εξαναγκάζει τη δημιουργία μόνο δύο ομοσπονδιακών οντοτήτων για να μπορεί εύκολα, μιας και θα υπάρχουν μόνο δύο οντότητες, να μετατρέπει την πολιτική ισότητα σε αριθμητική ισότητα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, δυστυχώς, αδικαιολόγητα αδρανεί και εγκλωβίζεται μέσα στα συρματοπλέγματα που θέτει η Τουρκία και οι εκπρόσωποί της διαπραγματεύονται ερασιτεχνικά.

Το κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί στη βάση εγκληματικών ανισοτήτων. Γιατί η αριθμητική εξίσωση του 18% των Τ/κ με το 80% των Ε/κ είναι σίγουρα σοβαρότατο έγκλημα από κάθε απόψεως. Επιπλέον, επειδή είναι τόσο άδικη η εξίσωση κανένας σώφρων Κύπριος δεν μπορεί την να αποδεχτεί, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε λύση προσφερθεί τώρα να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και ίσως να είναι και καταστροφική για τον Ελληνισμό της Κύπρου.

Δυστυχώς, η πλήρης εξίσωση βρίσκει κορυφαία εφαρμογή στον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων, όπου τα προβλήματα θα επιλύονται με κλήρωση, κατά τρόπο που η ‘ομοσπονδία της Κύπρου’ σίγουρα θα γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες, αφού θα είναι το μόνο κράτος που θα κυβερνάται με την τύχη.

Η διαπραγματευτική μας ομάδα απέτυχε και πάλι πλήρως να ερμηνεύσει τη βάση λύσης ορθά, αλλά και να διαπραγματευτεί με σωφροσύνη. Εάν η βάση λύσης ερμηνευθεί αυστηρά, όπως θέλουν οι Τούρκοι, τότε λύση δεν μπορεί να εξευρεθεί, γιατί οι Τούρκοι δεν δέχονται σε καμιά περίπτωση την αναλογική αντιπροσώπευση 8:2. Αυτή η αναλογία εκπροσώπευσης πρέπει να είναι σταθερή θέση των Ελληνοκυπρίων, αφού θα υπάρχουν μόνο δύο κρατίδια.

Άρα με αυτήν τη δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία δεν μπορούμε να βρούμε λύση υπαιτιότητι των Τούρκων, που θεωρούν ως κύριο μέλημά τους από το 1956 την εξασφάλιση της αριθμητικής ισότητας, γιατί με αυτό τον τρόπο καταστρέφεται ο Ελληνισμός της Κύπρου που πρωταγωνιστούσε στην Κύπρο τα τελευταία 3.000 χρόνια και πλέον και αποκτά δυναμική για κυρίαρχο ρόλο η ίδια η Τουρκία. Δηλαδή, η Τουρκία εργάζεται μόνο για τα δικά της συμφέροντα.

Αν, όμως, ερμηνευθεί η βάση λύσης χαλαρά, τότε εύκολα μπορεί να εξευρεθεί λύση που να σέβεται την πλειοψηφία του λαού της Κύπρου, αλλά και την πολιτική ισότητα των Τ/κ. Η δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία δεν σημαίνει καθόλου ότι κατ’ ανάγκη θα υπάρχουν μόνο δύο πολιτείες, αλλά μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες, έτσι που η πολιτική ισότητα να μη σημαίνει και αριθμητική ισότητα.

Η μια ζώνη μπορεί να αποτελείται από περισσότερες πολιτείες, φτάνει να μην επηρεάζονται οι δύο ζώνες, γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η αναλογική ισότητα κατά τρόπο που να πείθει. Μόνο όταν γίνει πράξη ότι το 80% κάνει το 25% τουλάχιστον τρεις φορές θα μπορέσει η διεθνής κοινότητα να αντιληφθεί πόσο άδικο είναι να εξισώνεται το 18% με το 80%.

Δεν μπορούμε να αυτοδεσμευτούμε ούτε να υποδουλωθούμε. Η αξιοπρέπεια και η τιμή μας προέχουν έναντι οποιουδήποτε κόστους.

Η ανάπτυξη στη συζήτηση άλλων παρεμφερών θεμάτων του κυπριακού προβλήματος (περιουσιακού, οικονομίας, εποίκων, εδαφικού κ.λπ.), ακριβώς έρχεται για να αποκρύψει το μέγιστο πρόβλημα που είναι η άδικη εξίσωση του 18% με το 80%. Το 18%, δηλαδή, απαιτεί να γίνει 50% και ταυτόχρονα απαιτεί από το 80% να μειωθεί στο 50%, για να επιτευχθεί η εξευτελιστική άνιση εξίσωση. Αυτός είναι ο κύριος κόμπος του κυπριακού προβλήματος, που αντί να χαλαρώνει σφίγγει περισσότερο.

Αν αποτύχουν οι παρούσες διαπραγματεύσεις (κάτι που είναι σίγουρο), η μόνη επιλογή που θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως αναγνωρισμένο διεθνώς κράτος, είναι να ψηφίσει νόμο η Βουλή των Αντιπροσώπων και να μετατρέψει άμεσα το κράτος μας σε ομοσπονδία, όπου ολόκληρη η κυπριακή επικράτεια (συμπεριλαμβανομένων και των κατεχομένων) να διαιρεθεί σε 4 εδαφικά διαμερίσματα του 25% για να δημιουργηθούν 4 κρατίδια: 3 ελληνοκυπριακά και 1 τουρκοκυπριακό.

Έτσι, μπορεί να διασφαλιστεί τουλάχιστο το 75% του Ελληνισμού της Κύπρου. Μόνο με αυτή την ενέργεια οχυρώνεται ο Ελληνισμός της Κύπρου κατά τρόπο αποτρεπτικό στα οποιαδήποτε άλλα μελλοντικά σχέδια της Τουρκίας ή άλλων ‘καλοθελητών’ για άνιση εξίσωση.

Η λύση αυτή θα είναι άμεση και όταν οι Τ/κ αποφασίσουν στο μέλλον να ενταχθούν στην ομοσπονδία της Κυπριακής Δημοκρατίας με πλήρη πολιτική ισότητα, τότε θα μπορούν να το πράξουν με διαπραγματεύσεις με τους τρεις εκπροσώπους των υπολοίπων κρατιδίων της ομοσπονδίας και όχι τον πρόεδρο της ομοσπονδίας. Αυτό θα είναι το πρώτο πραγματικό βήμα προς μια ορθολογιστική και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.


*Δικηγόρος, Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/368777/syntagmatiki-eksisosi-tou-18-me-to-80

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.