Πώς το αντέχει η ψυχή τους;

Print Friendly, PDF & Email

11/11/2023

γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης

Τον περασμένο μήνα γράφαμε για τον ιερό ναό της Αγίας Άννας στην Κυθρέα, που το κατοχικό καθεστώς το παραχώρησε σε τρεις έποικους και το μετέτρεψαν σε γυμναστήριο – σχολή για μποξ. Αφαίρεσαν το εικονοστάσι και μπροστά του, εκεί που κανονικά κρέμονται τα χριστιανικά καντήλια, αυτοί κρέμασαν σάκους του μποξ. Έστησαν και στον κυρίως ναό ένα ρινγκ για να ασκούνται υπό τη σκέπη της Αγίας Άννας.

Προχτές, ήρθε καινούργια βαρβαρότητα. Μάθαμε από δημοσίευμα της Αβρούπα (του Σενέρ Λεβέντ) ότι το κατοχικό καθεστώς παραχώρησε την αρμενική εκκλησία της κατεχόμενης Λευκωσίας σε ένα ίδρυμα στο οποίο πρόεδρος είναι ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρός του Ερντογάν. Το τουρκικό ίδρυμα θα δραστηριοποιηθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία με το όνομα «Επιστήμη Λευκωσία».

Αυτή η εκκλησία κτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα στη θέση παλαιότερης εκκλησίας που καταστράφηκε από σεισμό το 1303 και χρησιμοποιείται από τους Αρμενίους από τα τέλη του 16ου αιώνα, αφιερωμένη στην Παρθένο Μαρία. Αιώνες στα χέρια των Χριστιανών διατηρήθηκε ως ιερός ναός, αλλά στα χέρια των Τούρκων μπορεί να μετατραπεί σε οτιδήποτε άλλο.
Είναι σε όλους γνωστό, ότι μετά την εισβολή, στα κατεχόμενα, πάνω από 500 Ελληνορθόδοξες εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια λεηλατήθηκαν, βανδαλίστηκαν και κάποια κατεδαφίστηκαν. Τα εκκλησιαστικά κειμήλια αυτών των ναών εξαφανίστηκαν, μαζί και πάνω από 15.000 φορητές εικόνες.

Πάνω από 60.000 αρχαία αντικείμενα πουλήθηκαν σ’ όλο τον κόσμο από αρχαιοκάπηλους. Πάνω από 77 εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά, 28 χρησιμοποιήθηκαν από τον τουρκικό στρατό ως αποθήκες, κοιτώνες ή νοσοκομεία, 13 έγιναν αποθήκες, αχυρώνες ή στάβλοι.
Τα επαναλαμβάνουμε τόσο συχνά πλέον, που σίγουρα κάποιοι μας βαρέθηκαν και κάποιοι θα ήθελαν να τα αφήσουμε πίσω μας, να μην μας μολύνουν. Αλλά, δεν θα σταματήσουμε να τα λέμε. Γιατί δεν συνέβησαν στην ιστορία, δεν συνέβησαν πριν μισό αιώνα σε άλλες εποχές, άγριες, βάρβαρες, για να τα αφήσουμε πίσω μας. Συμβαίνουν σήμερα. ΣΗΜΕΡΑ. Στις μέρες μας. Και σιωπούμε. Ενώ θα έπρεπε να τα καταγγέλλουμε κάθε μέρα στους Ευρωπαίους ευαίσθητους για την πολιτιστική κληρονομιά και τον σεβασμό των θρησκευτικών μνημείων και των χώρων λατρείας.

Μόνο τα τελευταία χρόνια, η Εκκλησία του Αγίου Λουκά στη Λάπηθο και του Τιμίου Προδρόμου στο Αργάκι Μόρφου έγιναν σχολές χορού. Η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Λιβερά έγινε αίθουσα πινγκ-πονγκ. Να μην μιλήσουμε για τους στάβλους, τις καφετέριες, τους στρατώνες των προηγούμενων βεβηλώσεων. Αλλά, σήμερα, στην εποχή μας, πώς το χωράει ο νους του ανθρώπου;
Να είσαι, ας πούμε, ιδιοκτήτης σχολής χορού, δηλαδή να έχεις μέσα σου μιαν άλφα φλέβα πολιτισμού και να στήνεις τη σχολή σου μέσα σε έναν χώρο τον οποίο ένας λαός τον θεωρεί ιερό. Ή να είσαι νηπιαγωγός, μορφωμένος άνθρωπος, εκπαιδευμένος να διαπαιδαγωγείς τα παιδιά, και να στήνεις το νηπιαγωγείο σου μέσα σε χριστιανική εκκλησία (για παράδειγμα, των Αγίων Σέργιου και Βάκχου στον κατεχόμενο Άγιο Σέργιο της Αμμοχώστου).

Ανατριχιαστικά πράματα. Όχι μόνο λόγω θρησκευτικής ευλάβειας, αλλά ιδίως λόγω του ότι τρομάζει η βαρβαρότητα, που προϋποθέτουν τέτοιες ενέργειες. Τρομάζει να σκέφτεσαι τι ψυχή έχουν μέσα τους αυτοί οι άνθρωποι. Διότι, εντάξει, όταν τα κάνει το κατοχικό καθεστώς, είναι κατοχικό καθεστώς, ολοκληρώνει την γενοκτονία ξεριζώνοντας κάθε ελληνικό και θρησκευτικό στοιχείο! Ακόμα και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς τα οποία η Κύπρος θα έπρεπε να προβάλλει με περηφάνια. Αλλά, οι άνθρωποι; Οι Τουρκοκύπριοι; Πώς το κάνει η ψυχή τους;

Υ.Γ. Υπάρχουν πολλά διεθνή βήματα, που δεσμεύουν τα κράτη για την προστασία της πολιτιστικής και της θρησκευτικής κληρονομιάς. Η Σύμβαση της Χάγης (1954), «για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ενόπλου συρράξεως», η Σύσταση της Γενικής Συνδιάσκεψης της UNESCO (1964), η Ευρωπαϊκή Σύμβαση που δεσμεύει τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Σύμβαση της UNESCO (1970), η Διεθνής Σύμβαση του Παρισιού (1972).
Ακόμα και σήμερα ας κάνουμε καταγγελίες. Η σιωπή είναι συνενοχή στο συνεχιζόμενο έγκλημα. Ας αναδείξουμε αυτή την βαναυσότητα. Έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει ούτε καν στον ορίζοντα καλό κλίμα να ανησυχούμε μην το χαλάσουμε.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1406258/pos-to-antechi-i-psichi-tous/