Ο μεγαλύτερος πολέμιος της λύσης, μάσιαλλα

Print Friendly, PDF & Email

12/11/2023

γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης

Μου έκανε εντύπωση προχτές, πρωτοσέλιδος τίτλος ελληνοκυπριακής εφημερίδας. Ήταν από το μια συνέντευξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στη «Γιενί Ντουζέν», που κυρίως κατηγορούσε τον Ακιντζί ότι αυτός ήταν που «άναψε τη σπίθα για τα δύο κράτη».

Θεωρητικολογίες βασικά, δεν είχαν και τόση βάση τα επιχειρήματά του, αλλά αυτό που ξεχώρισε η ελληνοκυπριακή εφημερίδα ήταν μια άλλη ατάκα που την έκανε τίτλο: «Μεγαλύτερος πολέμιος της λύσης ο Χριστοδουλίδης» – «Αυτή η κατάσταση πρέπει να αποκαλυφθεί στον κόσμο».

Στο κείμενο εξηγούσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι «μεγαλύτερος πολέμιος της λύσης» από τον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Δεν έδωσε άλλη εξήγηση. Απλώς το είπε. Και οι δημοσιογράφοι μας σκέφτηκαν μόνο πως είναι μια καλή ατάκα για χτυπήσουν τον Χριστοδουλίδη.

Δεν σκέφτηκαν, τι στο καλό μας λέει τώρα αυτός; Αυτός, που όταν ανέλαβε να διαπραγματευθεί με τον Χριστόφια, δημοσίως του ζήτησε να μην τον αποκαλεί σύντροφο. Πώς γίνεται μέχρι που κυβερνούσε ο Αναστασιάδης να ήταν «ο μεγαλύτερος εχθρός της λύσης» και μόλις ανέλαβε ο Χριστοδουλίδης, έγινε αυτός «ο μεγαλύτερος εχθρός της λύσης»;

Κάτι δεν πάει καλά, προφανώς. Τι δεν πάει καλά; Το μυαλό τους. Αδυνατεί να αντιληφθεί ότι συνειδητά υιοθετούν και κτίζουν πολιτικές πάνω στις πολιτικές των εχθρών τους. Ναι, εχθροί είναι, αφού άρπαξαν τις περιουσίες μας και μάχονται να καταλύσουν το κράτος και να μας εξολοθρεύσουν να μείνουν μόνοι τους στο νησί. Είναι τόσο ωμά όσο τα γράφω και όσοι ενοχλούνται ας πέσουν χώρκα, που θάλεγε κι ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Πώς αλλιώς, δηλαδή, να το πω; Είναι δυνατόν όποιος εκπροσωπεί την κατοχική Τουρκία, ακόμα κι αν στιγμιαία διαφωνεί με την πολιτική της, να κατηγορεί οποιονδήποτε Ελληνοκύπριο ότι είναι «ο μεγαλύτερος εχθρός της λύσης»; Κι εμείς να το προβάλλουμε; Να μας προκαλεί ευφορία;

Τι έκανε, ας πούμε, ο Ταλάτ όταν διαπραγματευόταν τη λύση; Κατέθετε τις προτάσεις που του έστελνε η Άγκυρα και εξυπηρετούσαν την Τουρκία αντί την Κύπρο. Κατηγορούσε ακόμα και τον Δημήτρη Χριστόφια ως εχθρό της λύσης. Μόνο ένα παράδειγμα: Στις 10/4/2008, απαντούσε σε κάποιες δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια και τον κατηγορούσε ότι «θέλει να παρουσιάσει την Τουρκία και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μέρος του κυπριακού προβλήματος και να προβάλει τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί τη λύση». Δηλαδή, δεν είναι μέρος του προβλήματος η Τουρκία και ο Αττίλας! Η «Κίπρισλι», πρόβαλλε τις δηλώσεις του Ταλάτ υπό τον τίτλο: «Ο Χριστόφιας ας αποδείξει ότι επιθυμεί την λύση». Και η «Βατάν» με τίτλο: «Ο Ταλάτ απάντησε στον Χριστόφια: Η πλευρά που δεν επιθυμεί την λύση δεν είναι η Τουρκία αλλά η ε/κ».

Τώρα, λοιπόν, ο εχθρός της λύσης είναι ο Χριστοδουλίδης, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι, όχι η Τουρκία, όχι ο κατοχικός στρατός, όχι ο Τατάρ. Μπορεί ο Ταλάτ, όπως και άλλοι Τουρκοκύπριοι, να διαφωνούν με την πολιτική των δύο κρατών (όπως τα θέλει ο Τατάρ, αυτοί τα θέλουν αλλιώς), μπορεί να αντιλαμβάνονται πως αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά, αλλά παραμένουν σύμμαχοι της Τουρκίας στην πολιτική της για εξαφάνιση των Ελληνοκυπρίων και έλεγχο όλου του νησιού.

Το έγραψε κάποια στιγμή ο Σενέρ Λεβέντ, όσο πιο παραστατικά γινόταν και το επαναλαμβάνω προς γνώση: «Οι Τουρκοκύπριοι, όπως στάθηκαν στο πλευρό των Άγγλων αποικιοκρατών, στέκονται τώρα στο πλευρό των Τούρκων αποικιοκρατών. Δεν υπάρχουν και πολλοί που αγωνίζονται για την ενότητα, ανεξαρτησία και την κυριαρχία του νησιού. Κάθονται στα ελληνοκυπριακά σπίτια και εδάφη και πιστεύουν ότι δεν βρίσκονται υπό κατοχή» (8/6/2022).

Στέκονται στο πλευρό των Τούρκων αποικιοκρατών και κατηγορούν Ελληνοκύπριους ότι είναι εχθροί της λύσης. Κι εμάς ευφραίνεται η καρδία μας όποτε αυτό βολεύει την πολιτική (ή και την πνευματική) μας ανεπάρκεια. Δεν υπήρξε κανένας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εχθρός της λύσης. Ακόμα κι όσοι εκλέγηκαν κατηγορώντας τους προηγούμενους (τον Τάσσο, για παράδειγμα) και με το σύνθημα «θέλουμε Πρόεδρο λύσης», διαπίστωσαν στην πράξη ποιος είναι ο εχθρός της λύσης. Αυτός που ήταν πάντα. Και δεν ήταν Ελληνοκύπριος.

Σήμερα, που ένας Τατάρ απέκτησε το θράσος -του το δίνει ο κατοχικός στρατός- για να μιλά με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και να του βάζει όρους ακόμα και για τον απεσταλμένο («δεν πρέπει να προέρχεται από την ΕΕ ούτε και από την Κοινοπολιτεία», του είπε, για φαντάσου!), υπάρχουν ακόμα διάφοροι φτανοί, που στηρίζουν την τουρκική προπαγάνδα ότι είναι οι Ελληνοκύπριοι που δεν θέλουν λύση. Έλεος, πλέον.

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1406464/o-megaliteros-polemios-tis-lisis-masialla/