14 ημέρες πριν την μονομερή ανακήρυξη… Η κυπριακή κυβέρνηση (1983) ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΔΙΖΩΝΙΚΗ!

Print Friendly, PDF & Email

15/11/2023

γράφει η Φανούλα Αργυρού

Angela Gillon (Φόρειν Όφις): Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ!

«The answer is no»

Την 1η Νοεμβρίου 1983, και δεκατέσσερις μέρες πριν από τη μονομερή, από τον Ραούφ Ντενκτάς ανακήρυξη του ψευδοκράτους, οι αξιωματούχοι του Φόρειν΄Όφις που διαχειρίζονταν το Κυπριακό ρώτησαν την κα Angela Gillon του τμήματος έρευνάς τους, αν οι Ελληνοκύπριοι είχαν δεχθεί την έννοια της διζωνικότητας, σε σχέση με την αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην πρώτη συνάντηση του νέου γύρου των συνομιλιών στις 9 Αυγούστου 1980.

Η κα Gillon απάντησε με ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ. Γράφει το σχετικό έγγραφο υπό τον τίτλο «Κύπρος: Η ιδέα της διζωνικότητας»:

Angela Gillon : «Η απάντηση είναι όχι. Αυτή η αναφορά (εννοείται του ΓΓ του ΟΗΕ) στη διζωνικότητα είχε εμποδίσει την επανέναρξη των ενδοκοινοτικών συνομιλιών για περισσότερο από ένα χρόνο. H ελληνοκυπριακή πλευρά ήθελε να εκφράσει τις επιφυλάξεις της για την τουρκική ερμηνεία του όρου, θεωρώντας ότι η τουρκική πλευρά εννοούσε τη διζωνικότητα σε ένα ομόσπονδο σύνταγμα ως ισοδύναμη με διχοτόμηση. Και η τουρκική πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να δεχθεί ελληνικές επιφυλάξεις στην εναρκτήρια δήλωση.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Δρ Gobbi τελικά κατάφερε να ξεπεράσει το αδιέξοδο αυτό, εκμεταλλευόμενος τον συναγερμό που δημιουργήθηκε και στις δύο πλευρές το καλοκαίρι του 1980 με την προοπτική επέμβασης στο κυπριακό πρόβλημα από τη Λιβύη. Κατάφερε να πείσει τους Ελληνοκύπριους να δεχθούν την εναρκτήρια δήλωση, με την προϋπόθεση ότι όλα τα σημεία θα τύγχαναν εξαντλητικής συζήτησης…»

Και η κυρία Gillon παρέθεσε δύο τηλεγραφήματα από τη βρετανική Υπ. Αρμοστεία της Λευκωσίας. Το πρώτο αναφερόταν στη δήλωση Προέδρου Σπύρου Κυπριανού της 9ης Αυγούστου 1980 και τις εξηγήσεις του για την εμφανή παραχώρηση. Όταν μίλησε εκτεταμένα για τη διζωνική και τόνισε ότι ο όρος «διζωνική» δεν υπάρχει στο σύνταγμα καμιάς ομοσπονδίας … Απαντώντας σε ερώτηση, επανέλαβε ότι η πλευρά του δεν δεσμεύθηκε με ουδεμία υποχρέωση και δεν δέχθηκε διζωνική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Κατά την άποψή του, ο όρος «διζωνική» δεν ήταν σωστός ούτε σε σχέση με το εδαφικό. Και το δεύτερο τηλεγράφημα αναφερόταν στις δηλώσεις του προέδρου Κυπριανού, ο οποίος έβαλε τις θέσεις του on record σε δημοσιογραφική διάσκεψη λίγο μετά την έναρξη των συνομιλιών.

Ακολούθησαν τα δύο καταδικαστικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους από τον Ραούφ Ντενκτάς. Και ίσως να είναι τα μόνα στα οποία, (σύμφωνα με δηλώσεις του τότε Υπ. Εξωτερικών κ. Γ. Ιακώβου που έγιναν σε τηλεοπτική συζήτηση πριν λίγα χρόνια και έτυχε να τον ακούσω) ο τότε Πρόεδρος Σπ. Κυπριανού είχε κάνει επίμονες παρεμβάσεις για το λεκτικό τους που απέδωσαν.

18 Νοεμβρίου 1983 – Καταδικαστικό ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας

11 Μαΐου 1984 – Δεύτερο καταδικαστικό ψήφισμα Σ. Ασφαλείας 550.

Οι κατευθυντήριες 77 και 79 ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ γι΄αυτό χρειάστηκαν το 649

Όπως μας αποκάλυψαν στη συνέχεια τα αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα (τα οποία δημοσίευσα στην εφημερίδα ¨Σημερινή¨ και «Ελευθερία» Λονδίνου που κάλυπταν την προεδρία Γ. Βασιλείου), το διαβόητο ψήφισμα 649/90 το οποίο προωθήθηκε επί Γ. Βασιλείου, εκδόθηκε ακριβώς γιατί οι κατευθυντήριες γραμμές 1977 και 1979 εκτός του ότι δεν αναφέρονταν σε ΔΔΟ έστω και αν αυτό υπονοείτο, δεν είχαν υπογραφές δεν ήταν συμφωνίες με κεφαλαίο Σ, δεν είχαν διαχρονική ισχύ, το κυριότερο ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ( legitimacy)!

Γι΄αυτό χρειαζόντουσαν κάτι που να της δίνει (διζωνικής) «νομιμότητα» και βρήκαν οι Βρετανοί τον Γ. Βασιλείου του χεριού τους. Εξού και τον υποστήριξαν να εκλεγεί, και τον χαρακτήρισαν «πολύτιμο κεφάλαιο» (precious asset”). Και έτσι πέρασαν το 649/90.

Αλλιώς δεν μπορούσαν να προχωρήσουν με τα σχέδιά τους, που τα παρουσίασαν αμέσως μετά, μέσω του τότε ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, το 1992. Ως συνομόσπονδες «Ιδέες Γκάλι», που απορρίφθηκαν με λαϊκές κινητοποιήσεις όταν 20,000 σχεδόν πολίτες βγήκαμε στους δρόμους…

Επανήλθαν ανανεωμένες το 2004 ως «Σχέδιο Ανάν» το οποίο και πάλι απορρίφθηκε από τους Έλληνες της Κύπρου με το ΟΧΙ του 76% στα διπλά δημοψηφίσματα. Όταν οι Έλληνες της Κύπρου απέρριψαν και την διαιρετική, βρετανο-τουρκική Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, αλλά αντί να σεβαστούν την απόφαση του λαού οι ηγεσίες και Προεδρίες της ΚΔ, αρνούνται να την αναγνωρίσουν.

Ο Γ. Βασιλείου έκανε ό,τι του υπέδειξαν οι Βρετανοί

«…Τα έγγραφα αναφέρουν ότι κατά την άποψη του Αμερικανού Νέλσον Λέτσκι (Nelson Ledsky) (Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό), οι συνομιλίες θα αποτύγχαναν και δήλωση του Γκουστάφ Φεϊζέλ (ημερ. 6.3.1990) μάς αποκαλύπτει ότι η βιασύνη για το ψήφισμα 649 στον ΟΗΕ ήταν για να διδόταν νομιμότητα (legitimacy) στις κατευθυντήριες γραμμές και έτσι να δέσμευαν αμφότερες τις πλευρές στη διαδικασία λύσης…» https://simerini.sigmalive.com/article/2020/1/12/ekane-oti-tou-upedeixan-oi-bretanoi/

Η μεγαλύτερη ΑΠΑΤΗ

Αυτά τα ιστορικά καθιστούν άκυρες όλες τις συνεννοήσεις μεταξύ προέδρων (Τ. Παπαδόπουλου, Δ. Χριστόφια, Ν. Αναστασιάδη) της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κατοχικών ηγετών εφόσον είναι παραπλανητικά και αντιδημοκρατικά βασισμένες πάνω σε κούφια θεμέλια, ανύπαρκτες «συμφωνίες» με μια λέξη σε ένα ΨΕΜΑ, μια ΑΠΑΤΗ εις βάρος του λαού και του μέλλοντος του.

Εξού και ο τίτλος του άρθρου μου στη «Σημερινή» 27.12.2021 « Η μεγαλύτερη ΑΠΑΤΗ, αγαπητέ Νίκο Κουτσού» όταν διάβασα στην «Σημερινή» 19.12.2021 το άρθρο/ανάλυση του αγαπητού Νίκου Κουτσού για την αλήθεια. Έστω και καθυστερημένα είναι ο πρώτος που το έκανε με τίτλο « Η ερμηνεία του κειμένου των κατευθυντηρίων γραμμών της 12ης Φεβρουαρίου (1977) – Η μεγαλύτερη ιστορική διαστρέβλωση στην πορεία του Κυπριακού». Και έγραψα μεταξύ άλλων:

«…Εδώ και σχεδόν 7 χρόνια, όταν εντόπισα στα βρετανικά έγγραφα την αλήθεια, έγραψα επανειλημμένα προβάλλοντας αυτή την «μεγάλη ιστορική διαστρέβλωση» (και στο βιβλίο μου « Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019). Για την οποία ευθύνονται,

ΟΗΕ, Βρετανία, Ρωσία, (συνοδοιπόροι υποχείριοι Αμερικανοί των Βρετανών) και ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ. Πρωτίστως δικοί μας, κόμματα και άλλοι, υποστηρικτές της βρετανο-τουρκικής απαρτχάιντ δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας. Η οποία (ΔΔΟ) ξεκίνησε από το Λονδίνο…Στις 12 Φεβρουαρίου 1977 δεν υπήρξε καμία «Συμφωνία Κορυφής» αλλά απλά κατευθυντήριες γραμμές για επανέναρξης του διαλόγου, οδηγίες προς τους διαπραγματευτές, δίχως υπογραφές και αυτά τα είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Μακάριος την επομένη στη δημοσιογραφική διάσκεψη. Αλλά επιτήδεια όλα αυτά αγνοήθηκαν, σκεπάστηκαν για να αποτελέσει η πράξη τους τη μεγάλη ΑΠΑΤΗ εις βάρους ολόκληρου το λαού και των δικαίων μας…».

https://simerini.sigmalive.com/article/2021/12/27/e-megalutere-apate-agapete-niko-koutsou/

Και η ΑΠΑΤΗ αυτή θα έχει συνέχεια αν προχωρήσει δίχως λαϊκή εντολή και ο νυν Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε νέες τέτοιες συνεννοήσεις…

Η αφίσα αυτή κυκλοφόρησε μόλις εκδόθηκε το ψήφισμα 649 όταν πρόεδρος του ΔΗΚΟ ήταν ο μ. Σπύρος Κυπριανού και Πρόεδρος της Κύπρου ο Γιώργος Βασιλείου. Ακόμα μία μαρτυρία ότι ο Σπ. Κυπριανού δεν είχε δεχθεί την ΔΔΟ όπως εντίμως έγραψε και εξήγησε η κα Άτζελα Γκίλον στο Φόρειν ΄Οφις την 1.11.1983.

Η απάντηση της κας ΄Ατζελα Γκίλον (Angela Gillon).

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας Λονδίνο. 12.11.2023

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2023/11/15/14-emeres-prin-ten-monomere-anakeruxe-e-kupriake-kubernese-1983-den-dekhtheke-ten-dizonike/