Μετά Ξύπνησα!

Print Friendly, PDF & Email

14/11/2023

Γράφει ο Σταύρος Σιδεράς

Διαβάζω στον τύπο…

«Μπαράζ ξεπουλήματος Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, σε Ρώσους, Ιρανούς και Ισραηλίτες…»

«Και Μπαμ και Μπουμ οι κουμπουριές!» όπως λέει και το τραγούδι!

Τα σέρνουμε εξ αμάξης και σκυλοβρίζουμε τους μπουκαδόρους της «Βόρειας Κύπρου», οι οποίοι ασυνείδητα σφετερίζονται την γη των παππούδων μας. Δεν λέω. Πολύ καλά κάνουμε αλλά…

Αυτό δεν κάνουμε κι εμείς;

Δυστυχώς μπαράζ ξεπουλήματοςγίνεται και στο δικό μας κοσμοπολίτικο φέουδο. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι κουρσάροι ακολουθούν κατά γράμμα τον Μωαμεθανικό νόμο. Ο οποίος λέει πως… οποιαδήποτε γη τουρκοπατηθεί από Ογούζους κατακτητές, η γη αυτή αυτόματα γίνεται Τούρκικο τσιφλίκι. Δικό τους τιμάρι το οποίο μπορούν να το κάνουν ότι θέλουν. Να το νοικιάσουν… να το πουλήσουν… να το χαρίσουν σε παράνομους έποικους… Μάλιστα! Οι Τουρκομάνοι πειρατές μπορούν και κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια, γιατί έχουν τον Μωαμεθανικό νόμο με το μέρος τους…

Εμείς;

Δεν ισχυρίζομαι πως δεν χρειαζόμαστε επενδυτές! Απλά αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ΠΟΥΛΑΜΕ την γη μας στους ξένους και δεν την εκχωρούμε με μίσθωση (leasehold) 99 χρόνων ας πούμε. Όπως κάνουν οι Βρετανοί και πολλοί άλλοι, με πιο ακονισμένα μυαλά από τα δικά μας. Ούτως ώστε η γης που «νοικιάζουμε» στους ξένους…

Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δική μας θα ‘ναι… 

Τώρα θα μου πείτε… κύριε Σιδερά, οι «χαλαρώσεις» αυτές έφεραν στην Κύπρο δισεκατομμύρια Ευρώ, Αγγλικές στερλίνες, Αμερικανικά δολάρια, Ρωσικά ρούβλια, Ιαπωνικά γιεν, Ελβετικά φράγκα, Κινέζικα γουάν, δηνάρια από το Κουβέιτ, ριάλ από το Ιράν και το Ομάν… Κτίσαμε πύργους, μαρίνες, επτάστερα ξενοδοχεία… καζίνο! Αμάν πια μ αυτό το Mουρ Mουρ σας. Σταματήστε επιτέλους να γκρινιάζετε. Μας τα έχετε πρήξει!

Έχετε απόλυτο δίκιο αλλά… ξέρετε κάτι; Το εμβαδόν της Κύπρου, συν-πλην μερικές υάρδες, είναι 3,572 τ.μ. Σταξιά στον ωκεανό είμαστε!

36% βρίσκεται υπό κατοχή

98 τ.μ. ανήκει στους Βρετανούς και…

Το απομεινάρι, ανήκει στο κράτος, στην εκκλησία και σε λιγοστούς σαββατογεννημένους ιδιώτες

Το πρώτο και το δεύτερο δεν τα σχολιάζω. «Don’t cry over spilt milk…» λέμε στο χωριό μου. Για το κουτσουρεμένο απομεινάρι γκρινιάζω. Γι’ αυτό το έρμο αποκοψίδι που έχει απομείνει σε δικά μας χέρια διαρρηγνύω τα ιμάτιά μου. Γιατί το απομεινάρι αυτό δεν είναι δικό μας για να το μοσχοπουλάμε στους ξένους. Στα παιδιά μας ανήκει και στα εγγόνια μας. Γι’ αυτό και πρέπει να το προσέξουμε ως κόρην οφθαλμού. Και όχι ακολουθώντας την ίδια άτακτη τακτική με τους κερδοσκόπους συνεταίρους του Ερντογάν, να μοσχοπουλάμε τις καλύτερες φέτες της Κυπριακής γης σε κάθε ματσωμένο σπεκουλαδόρο που μας προσφέρει πάνω ή κάτω από το τραπέζι dollars, ριάλ και χρυσές λίρες!

Και κάτι τελευταίο!

Μέχρι τώρα οι τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις των πολεοδομικών ζωνών σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, σαν αποτέλεσμα είχαν, ένα χωράφι που παλιότερα άξιζε πέντε μπακίρες τώρα ν αξίζει μερικά εκατομμύρια. Τις αναβαθμίσεις αυτές τις επωφελήθηκαν ελάχιστοι καλοβολεμένοι, οι οποίοι από την μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν «απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια»… Κι οι οποίοι πούλησαν την γη αυτή σε Ρώσους, Ισραηλίτες, Κινέζους… κι έκαναν τα παλούκια τους χρυσά! Με αποτέλεσμα οι τσεπωμένοι παρταόλες να έχουν γίνει ακόμα πιο φραγκάτοι. Ενώ οι Κύπριοι χαμηλόμισθοι δυσκολεύονται να αγοράσουν ή να ενοικιάσουν ένα διαμέρισμα δύο επί δύο· μιας και η τεράστια ζήτηση από τους ξένους πολυεκατομμυριούχους κατάφερε να εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

Χτες το βράδυ ονειρεύτηκα πως…

Η Πολιτεία από κοινού με την εκκλησία οικοπεδοποιήσαν «χαλίτικη γη» και περιουσίες που ανήκουν στην εκκλησία, και πρόσφεραν οικόπεδα σε πολύ χαμηλές τιμές, αποκλειστικά σε Κύπριους χαμηλόμισθους πολίτες και νεαρά ζευγάρια!

Κι αφού «είδα το φως το αληθινό… κι έλαβα πνεύμα επουράνιο…»  

Μετά ξύπνησα!

Επίτιμος Καθηγητής

Βραβευμένος Συγγραφέας,

Συνθέτης, Σκηνοθέτης και Δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:https://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/1162683/meta-ksypnisa