Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό στις 07 Οκτ 2016

Print Friendly, PDF & Email

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό στις 07 Οκτ 2016

 

07/10/2016 14:54

Δεν τίθεται θέμα συμφωνίας για ενδιάμεση λύση επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σήμερα με τον κ. Akıncı συζήτησαν «θέματα αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης, των συνιστωσών πολιτειών, αλλά και της ευθύνης που πρέπει το κράτος να φέρει έναντι διεθνών υποχρεώσεων, προκειμένου να υπάρχει μια εποπτεία για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της oμοσπόνδου Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα πλείστα όσα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης υπάρχει σύγκλιση, υπάρχουν εκκρεμότητες για τρία ή τέσσερα θέματα, οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες, όπως και στα θέματα των κρατικών ευθυνών του κεντρικού κράτους, προκειμένου να υπάρχει μια επαρκής εποπτεία υλοποίησης των υποχρεώσεών μας ως κράτος. Θα πρέπει να πω ότι κατατέθηκαν κάποιες απόψεις, κάποιες σκέψεις, κάποιοι προβληματισμοί που επιτρέπουν, πιστεύω, μέσα από την περαιτέρω διαβούλευση που ανατέθηκε στους διαπραγματευτές να μας οδηγήσουν τελικά σε συγκλίσεις».

Ερωτηθείς αν σε αυτά τα θέματα εμπίπτει και το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά. Διευκρίνισε δε ότι «άλλο είναι οι κρατικές αρμοδιότητες, άλλο η σύνθεση της κεντρικής κυβέρνησης».

Σε ερώτηση αν η εκ περιτροπής θα συζητηθεί εντός Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος απάντησε θετικά.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η εκ περιτροπής είναι ένα αγκάθι, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι ένα αγκάθι, για το οποίο η θέση μας είναι δεδομένη. Ενδεχομένως να παραμείνει ως εκκρεμότητα μέχρι τέλους».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές από κόμματα για το θέμα μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει περισσότερη και ξεκάθαρη θέση από εκείνη την οποία διατύπωσα χθες στο Εθνικό Συμβούλιο. Υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να ακούν τι λέγεται.

Δεν υπάρχει περίπτωση ενδιάμεσης λύσης. Εκείνο που θα παρουσιαστεί στον κυπριακό λαό θα είναι ολοκληρωμένη πρόταση με συντάγματα, με το Σύνταγμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τα συντάγματα των ομοσπόνδων πολιτειών, με τη συμφωνία η οποία θα αποτυπώνει τις συγκλίσεις, αλλά επίσης και με τα όσα θα αποτελούν παραρτήματα. Στον λαό θα παρουσιαστεί μια πλήρης – το ξεκαθαρίζω – συμφωνία που δεν θα παραλείπει ουδέν από τα όσα αποτελούν τα συστατικά της λύσης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν τίθεται θέμα υπογραφής ενδιάμεσης συμφωνίας, ο Πρόεδρος απάντησε «Ουδέποτε υπήρξε θέμα υπογραφής, υπάρχει θέμα δημοψηφισμάτων της τελικής λύσης, συνεπώς να γίνει ξεκάθαρο: ενδιάμεσες λύσεις δεν γίνονται αποδεκτές διότι παραβιάζουν τον κανόνα ‘τίποτε δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί το όλο’ και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014. Επομένως να σταματήσουμε να δημιουργούμε μια ανησυχία στον κυπριακό λαό η οποία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Εάν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη από πάσης απόψεως λύση με το σύνταγμα της κεντρικής κυβέρνησης, με τα συντάγματα των πολιτειών, με τους ομοσπονδιακούς νόμους, με τις διεθνείς συμβάσεις, με όλα όσα απαιτούνται ως συστατικά στοιχεία της συνολικής λύσης, δεν πρόκειται να παρουσιαστεί στον κυπριακό λαό και θέλω να παρακαλέσω τους αρχηγούς να μην προκαλούν σύγχυση ή εκείνους που έχουν ακόμη κάποιες ανησυχίες – θέλω να είμαι πάντα ήπιος».

Ερωτηθείς αν μπορεί να ανακοινωθεί συμφωνία επί ενός συνολικού πολιτικού πλαισίου και να απομείνουν μετά κάποια, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

Πηγή: http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/8CE4304A721B39BAC225804500416F49?OpenDocument&L=G

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.