Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο περιθώριο της Δεξίωσης του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, στο Λήδρα Πάλας

Print Friendly, PDF & Email

11-12-2023 21:30

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο περιθώριο της Δεξίωσης του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, στο Λήδρα Πάλας

Σημαντική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης την αποψινή ανακοίνωση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ ότι ο ΓΓ θα ανακοινώσει σύντομα τον διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεξίωσης που παρέθεσε στο Λήδρα Πάλας ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, στην οποία παρέστη και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «ήταν μια κοινωνικής φύσεως συνάντηση.

Ήταν σημαντική η ανακοίνωση που έγινε από τον κ. Στιούαρτ ότι σύντομα ο ΓΓ των ΗΕ –ελπίζουμε ότι θα είναι αυτή τη βδομάδα – θα ανακοινώσει επίσημα τον διορισμό (απεσταλμένου για το Κυπριακό). Ευελπιστούμε στην κάθοδο στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν.

Είμαστε έτοιμοι από δικής μας πλευράς. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι επιδιώκουμε μέσα από το τραπέζι των συνομιλιών, γνωρίζουμε ποιος είναι ο τελικός στόχος και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς έτσι ώστε να πετύχουμε τον τελικό στόχο. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, τα προβλήματα, παρακολουθώ και ακούω τις καθημερινές δηλώσεις που γίνονται. Όλα θα κριθούν στο τραπέζι των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν κατά τη συνομιλία που είχε με τον κ. Τατάρ στη δεξίωση ειπώθηκε κάτι για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «σίγουρα για το Κυπριακό συζητήσαμε, ανάμεσα σε άλλα, αλλά δεν έγινε κάποια διαπραγμάτευση. Επανέλαβα στον κ. Τατάρ την ετοιμότητά μου και ότι ελπίζω να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών.

Το κοινό έδαφος είναι εκεί, καθορίζεται από τα ίδια τα ψηφίσματα των ΗΕ και ελπίζω να καταφέρουμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

Για εμάς – βλέπετε τι γίνεται στην περιοχή μας – δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις, το στάτους κβο, η πάροδος του χρόνου, δημιουργεί νέα τετελεσμένα. Βλέπουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά στη νεκρή ζώνη και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ακριβώς για να οδηγηθούμε στην επανένωση, στη λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου». 

(ΡΜ/ΕΑθ/ΘΘ)

ΠΗΓΗ:https://www.pio.gov.cy/ανακοινωθέντα-άρθρο.html?id=38802#flat