Τουρκική κυβέρνηση δίδει το πράσινο φως για δεύτερο Αεροπλανοφόρο και 4 Πρόσθετες Φρεγάτες I-Class

4/1/2024

Το παρόν άρθρο αποτελεί μετάφραση του Turkish Government Green Lights Second Aircraft Carrier And 4 Additional I-Class Frigates

γράφει ο Tayfun Ozberk 

Στις 3 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, με την παρουσία του Προέδρου Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η επιτροπή έλαβε σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες περιελάμβαναν την έναρξη της φάσης σχεδιασμού ενός αεροπλανοφόρου και την κατασκευή επιπλέον 4 φρεγατών κατηγορίας I.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας συνεδρίασε στο Προεδρικό Συγκρότημα, υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη συνάντηση έγιναν εκτιμήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, τους μελλοντικούς στόχους και τα ζωτικής σημασίας έργα.

Λήφθηκαν αποφάσεις σχετικά με την έναρξη της φάσης σχεδιασμού ενός αεροπλανοφόρου ως μέρος έργων στρατιωτικών πλοίων. Επιπρόσθετα, εγκρίθηκαν σχέδια για την κατασκευή των πλοίων MİLGEM 9-10-11-12th (φρεγάτες I-class), πλοίων περιπολίας ανοικτής θαλάσσης, νέου τύπου πλοίων αποβίβασης, κυνηγών ναρκοπεδίων νέας γενιάς και τουρκικού τύπου FAC.

Πέρα από τα έργα πλατφόρμας, οι αποφάσεις περιλάμβαναν μια ποικιλία πρωτοβουλιών, όπως νέους πυραύλους, ραντάρ, ηλεκτρονικό πόλεμο, επικοινωνίες, διάφορα όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό, συστήματα αεράμυνας και δορυφορικά και διαστημικά συστήματα.

Αναδεικνύοντας το ρεκόρ των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 27% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και μέση αξία εξαγωγών που ξεπερνά τα 65 δολάρια ανά κιλό, η αμυντική βιομηχανία έδειξε σημαντική συμβολή στην τουρκική οικονομία και έμμεσα στην κοινωνική ευημερία. Συγκεκριμένα, η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας αντανακλάται στην αύξηση των εξαγωγικών προορισμών από 176 χώρες το προηγούμενο έτος σε περισσότερες από 185 το τρέχον έτος.

Επαναλαμβάνοντας τα επιτακτικά βήματα για την επίτευξη μιας πλήρως ανεξάρτητης αμυντικής βιομηχανίας τον τουρκικό αιώνα, τονίστηκε ότι οι μελλοντικές δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν με αποφασιστικότητα και αποφασιστικότητα, χρησιμοποιώντας εγχώριες και εθνικές τεχνολογίες, όπως ήταν μέχρι τώρα πρακτική.

Σχόλια του συγγραφέα

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σηματοδοτούν μια σημαντική ανανέωση και επέκταση του τουρκικού ναυτικού. Η προηγούμενη αναφορά του Προέδρου Ερντογάν στο έργο του Αεροπλανοφόρου επιβεβαιώθηκε πλέον και επίσημα μέσω αυτής της ανακοίνωσης. Το αναμενόμενο αεροπλανοφόρο προβλέπεται να είναι μια πιο εκτεταμένη και ικανή έκδοση του TCG Anadolu.

Μια αξιοσημείωτη πτυχή αυτών των αποφάσεων είναι η ενσωμάτωση τεσσάρων επιπλέον φρεγατών κατηγορίας I στην ημερήσια διάταξη. Η εναρκτήρια φρεγάτα I-class, TCG Istanbul, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες, με τις επόμενες τρεις φρεγάτες να προγραμματίζονται για παράδοση στο τουρκικό ναυτικό εντός των επόμενων τριών ετών. Παρά τις προηγούμενες εικασίες σχετικά με το τουρκικό ναυτικό ότι εξετάζει την απόκτηση φρεγατών Type 23 από το Ηνωμένο Βασίλειο, η πρόσφατη απόφαση αντικατοπτρίζει τη δέσμευση για εκπλήρωση αυτής της ανάγκης με τη χρήση εγχώριων πόρων.

Παραδόξως, η απουσία αναφοράς σχετικά με το έργο του αντιτορπιλικού TF-2000 προκαλεί ανησυχία. Δεδομένης της πρόθεσης του Τουρκικού Ναυτικού να επιβεβαιώσει την παρουσία του στην ανοιχτή θάλασσα με το TCG Anadolu, η παράλειψη ενός πολεμικού πλοίου AAW από τις αποφάσεις είναι ένα αξιοσημείωτο σημείο. Το μελλοντικό αντιτορπιλικό αεράμυνας της Τουρκίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση του σχεδιασμού και η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει τα επόμενα χρόνια.

Επί του παρόντος, τα δύο πρώτα υπεράκτια περιπολικά πλοία κλάσης Hisar βρίσκονται στη φάση κατασκευής στην ASFAT Inc. Ναυτικό Ναυπηγείο Κωνσταντινούπολης. Οι πρόσφατες αποφάσεις δίνουν το πράσινο φως για την έναρξη ναυπήγησης και άλλων σκαφών στο πλαίσιο αυτού του έργου.

Μια άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι η συμπερίληψη του έργου Τουρκικού τύπου Γρήγορο Περιπολικό Σκάφος στις αποφάσεις, σηματοδοτώντας τη μετάβασή του στη φάση κατασκευής. Αυτά τα νέα γρήγορα περιπολικά σκάφη θα αντικαταστήσουν τα γρήγορα περιπολικά της κατηγορίας Rüzgar και Dogan.

Φαίνεται ότι τα τουρκικά ναυπηγεία πρόκειται να βιώσουν μια περίοδο ενισχυμένης δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ:https://www.navalnews.com/naval-news/2024/01/turkish-government-green-lights-second-aircraft-carrier-and-4-additional-i-class-frigates/