Εξίσωσε τον θύτη με το θύμα ο Στιούαρτ. Όσα δεν είπε για την Πύλα

18/1/2024

Ίσες αποστάσεις, ίσες ευθύνες για Πύλα από Κόλιν Στιούαρτ – Μίλησε για παραβιάσεις και της ελληνοκυπριακή πλευράς – Ρόλος του ΟΗΕ είναι «να πείσει και τις δύο πλευρές» για τη διατήρηση του status quo

Η απαράδεκτη τοποθέτηση του Κόλιν Στιούαρτ για το θέμα της Πύλας επισκίασε τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το μέλλον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο προέβη σε μια δήλωση εξίσωσης της παραβατικής στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς, με τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για αποκατάσταση της τάξης.

Ο αξιωματούχος απαντούσε σε προβοκατόρικη ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου, η οποία μίλησε για «παραβιάσεις της ελληνικής πλευράς» στην Πύλα και σε άλλα σημεία της νεκρής ζώνης. Παραφράζοντας το περιεχόμενο των εκθέσεων Γκουτέρες, η δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε περιπτώσεις διαμαρτυρίας του ΟΗΕ για τις «παραβιάσεις της ελληνικής πλευράς» που υποτίθεται πως δημιουργούν μια κατάσταση ανασφάλειας. Τον κάλεσε να απαντήσει στο ερώτημα τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η Ειρηνευτική Αποστολή προς αποτροπή αυτών των «παραβιάσεων».

Ο Κόλιν Στιούαρτ απάντησε πως ο ρόλος της αποστολής είναι να διατηρήσει την ακεραιότητα της νεκρής ζώνης και το στρατιωτικό status quo στην περιοχή, παραδεχόμενος πως υπήρξε αυξημένη ένταση και κλιμάκωση των παραβιάσεων τους τελευταίους μήνες. Μόνο που δεν αναφερόταν στις παραβιάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά σε «παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές».

Όπως είπε, αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα σε όλους και πρόσθεσε πως ο απόλυτος σκοπός της Δύναμης «είναι να πείσουμε και τις δύο πλευρές ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να υπονομεύουν την εξουσία του ΟΗΕ στην νεκρή ζώνη ή να υποβαθμίζουν την ακεραιότητα της ίδιας της νεκρής ζώνης».

Το παράδοξο είναι πως αυτές οι δηλώσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ έγιναν για ένα θέμα στο οποίο είναι σαφές ποιος προκάλεσε, κορύφωσε και συντηρεί την ένταση. Οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για την περιοχή της Πύλας ήταν καλά γνωστές εδώ και χρόνια. Αρχές του περασμένου καλοκαιριού είχαν προειδοποιήσει πως θα προχωρούσαν με την κατασκευή του δρόμου προς το Άρσος.

Παρά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και πιέσεις που δέχθηκαν, οι Τούρκοι επιχείρησαν τον Αύγουστο να αρχίσουν έργα για την κατασκευή του δρόμου με απώτερο σκοπό να αλλάξουν μια για πάντα το status quo της περιοχής. Βρήκαν αντίσταση από τους κυανόκρανους, εναντίον των οποίων επιτέθηκαν τραυματίζοντας μέλη της Ειρηνευτικής Αποστολής.

Παρόλα αυτά, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εγκαινίασε νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τα δύο μέρη. Οι διαβουλεύσεις κατέληξαν στη συναντίληψη της 9ης Οκτωβρίου. Το πλαίσιο περιελάμβανε τη δημιουργία μιας δικοινοτικής οικιστικής ζώνης, το οποίο θα αποτελούσε ένα μεγάλο πείραμα για την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσύρονταν τα τουρκικά στρατεύματα που παρανόμως είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή και δεν θα άλλαζε το καθεστώς ευθύνης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη.

Η τουρκική πλευρά αγνόησε προκλητικά και τα δύο, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο να διακοπούν οι εργασίες που είχαν αρχίσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Δικαιολογία ήταν κάποια θέματα περιουσιακού χαρακτήρα. Στην ουσία η τουρκική πλευρά δεν μπορούσε να αποδεχθεί ούτε την αποστρατιωτικοποίηση, ούτε το γεγονός πως αποσαφηνίζεται η γραμμή κατάπαυση του πυρός την οποία αμφισβητούν με λόγια και κινήσεις εδώ και χρόνια.

Όλα αυτά για τον Κόλιν Στιούαρτ είναι «παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές» ή προσπάθεια «και από τις δύο πλευρές» για αλλαγή του status quo, υπονόμευση της εξουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και υποβάθμιση της ακεραιότητας της νεκρής ζώνης!

ΠΗΓΗ:Cyprus Times