Από τον Σερ Χιού Φούτ 1958 – στον Έλληνα Πρέσβη 2024. Αρχιεπίσκοπος προς Αθήνα – «Δεν είμαστε ξένοι και πάροικοι»

Print Friendly, PDF & Email

7/4/2024

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1958, αντιγράφοντας τον βρετανικό Τύπο,  οι κυπριακές εφημερίδες έγραψαν ότι ο τότε τελευταίως και διχοτόμος κυβερνήτης της αποικίας Κύπρου Σερ Χιού Φούτ,  είχε λάβει οδηγίες από την βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει με την υλοποίηση του συνεταιρικού σχεδίου (Μακμίλλαν). Το οποίο, όμως,  όπως μας αποκάλυψαν τα βρετανικά έγγραφα χρόνια αργότερα,  ήταν ΔΙΚΟ του  σχέδιο (Σερ Χιού Φούτ) που είχε εισηγηθεί στο Λονδίνο από τον Ιανουάριο του1958…

Ο Σερ Χιού Φούτ λοιπόν, είχε πάρει οδηγίες «να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα να συντρίψει την ελληνική αντίσταση σ΄αυτό. Και πως θα επιτρεπόταν στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να επιστρέψει στο νησί , εάν και όταν θα εθεωρείτο ότι η παρουσία του θα βόλευε τους στόχους της βρετανικής πολιτικής».

Γιατί θυμήθηκα την πιο πάνω εντολή του Λονδίνου προς Σερ Χιού Φούτ;  Αβίαστα, δυστυχώς, μου την έφεραν  στο νου, οι πράξεις, τα λόγια, οι «πολιτικές» των «ήρεμων νερών» της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη με τους «καλούς της γείτονες» τους Τούρκους,  και οι ανεπίτρεπτες επεμβάσεις της μέσω του νυν ΄Ελληνα πρέσβη στην Λευκωσία.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησε στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου

  1. ΕΣΤΙΑ (Αθηνών) 20.3.2024  : Η Αθήνα δεν απάντησε στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου αναφορικά με επικείμενες εκδηλώσεις για τα 50χρονα της μαύρης επετείου της εισβολής.

«Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι (Sigma) ο Μανώλης Κοττάκης ο οποίος υπογράφει το ρεπορτάζ ανέφερε πως η δική του ενημέρωση λέει πως Μέγαρο Μαξίμου και ΥΠΕΞ δεν απάντησαν καν στην επιστολή που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Το δημοσίευμα της εφημερίδας μάλιστα είπε πως συνέπεσε με τη μέρα των εμπρηστικών δηλώσεων Ερντογάν, δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση Αθηνών και Λευκωσίας».

https://www.sigmalive.com/news/greece/1204611/estia-den-apantise-i-athina-ston-arxiepiskopo-kyprou-gia-ekdiloseis-50xronon 

  1. Ο Έλληνας πρέσβης – να αποκλειστεί  η «Αδούλωτη Κερύνεια»

Η εντολή για απόσυρση της συμμετοχής της χορωδίας του προσφυγικού Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια» από το πρόγραμμα που διοργάνωσε το ΄Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ για τους εορτασμούς των διπλών επετείων 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955, και αφού είχε επίσημα καλεστεί η χορωδία, ήλθε από την Αθήνα,  μέσω της Ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία.  Δεν  ήθελαν ένα προσφυγικό Σωματείο –  που απορρίπτει την απαρτχάιντ  διαιρετική βρετανο-τουρκική τρισκατάρατη λεγόμενη Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία – να τραγουδήσει! (Όχι να συμμετάσχει σε… διαπραγματεύσεις!), να τραγουδήσει  δύο, τρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ τραγούδια, ίσως ονομάζοντας και την κατεχόμενη πόλη μας Κερύνεια! Ναι, γι΄αυτό!  

Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας 

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω εκδήλωση από την οποία η ελληνική κυβέρνηση απαίτησε να αποσυρθεί η παρουσία του προσφυγικού Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια»,  είχε δημοσιευθεί ότι θα παρίστατο ο Έλληνας Υπ. ‘Άμυνας Νίκος Δένδιας. Τελικά  δεν παρευρέθηκε και διάβασε χαιρετισμό του ο Έλληνας πρέσβης…

Η  Αθήνα δεν απάντησε στην επιστολή του  Μακαριότατου  Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο οποίος είναι και εκείνος εναντίον της ΔΔΟ και υποστηρίζει ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της σκλαβωμένης Κύπρου από την κατοχική Τουρκία. Ενόσω  η Τουρκία προειδοποιεί ότι  θέλει ολόκληρη τη Κύπρο, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και κατέχει για 50 χρόνια τη μισή μας πατρίδα αφενός και αφετέρου η Αθήνα προχωρεί με σύμφωνα «φιλίας» με τον κατακτητή της μισής μας Κύπρου!!! 

Άμεση και καταδικαστική ήταν η  ανακοίνωση του  προσφυγικού  Σωματείου  «Αδούλωτη Κερύνεια» δημοσιοποιώντας την  πρωτάκουστη ακύρωση της συμμετοχής του με επέμβαση των Αθηνών.

Η καταγγελία/ανακοίνωση της Α.Δ.  αναρτήθηκε σε δεκάδες ιστοσελίδες στην Κύπρο και Ελλάδα, με αναφορές σε ραδιοφωνικές  εκπομπές τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση με τίτλο « ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΞΕΠΕΣΜΟΣ» 21.3.2024 εδώ – https://adoulotikerinia.com.cy/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%be%ce%b5%cf%80%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%83/ 

Και εδώ 21.3.24 «Ποιος απέκλεισε την χορωδία Αδούλωτης Κερύνειας από τις εθνικές εκδηλώσεις;» 

https://www.sigmalive.com/news/kypriako/1204999/poios-apekleise-tin-xorodia-adoulotis-keryneias-apo-tis-ethnikes-ekdiloseis  

Ντροπή σου Αθήνα – Με επέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης αποκλείστηκε η ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ!  21.3.2024 

https://www.olympia.gr/1584154/apopsi/ntropi-soy-athina-me-epemvasi-tis-ellinikis-kyvernisis-apokleistike-i-adoyloti-keryneia/ 

 

 

25.3.2024 Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Α’  Λευκωσία 

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος Α’ Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου

«Δεν είμαστε ξένοι και πάροικοι…»

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό λόγο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου  τάχθηκε υπέρ της αναβίωσης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου- Ελλάδας, για κοινή συστράτευση ολόκληρου του Έθνους, που όπως επεσήμανε, είναι αυτονόητη «για μας».  Και με  πόνο ψυχής για την ανεπίτρεπτη στάση «φιλίας» προς την κατοχική Τουρκία που εκφράζει η κυβέρνηση Κ.  Μητσοτάκη πρόσθεσε:

 «Γι’ αυτό και μας προκαλεί άφατη θλίψη κάθε αποστασιοποίηση του εθνικού κέντρου από το εθνικό θέμα της Κύπρου. Δεν είμαστε ξένοι και πάροικοι, ούτε και νεοφερμένοι στη γη τούτη των πατέρων μας οι Έλληνες. Μετρούμε τόσες χιλιετίες ζωής εδώ όσο και οι Αθηναίοι στην Αθήνα και οι Λακεδαιμόνιοι στην Πελοπόννησο. Ένα τμήμα του Έθνους κινδυνεύει τον έσχατο των κινδύνων. Δεν μπορεί η Ελλάδα να παρασύρεται από προσωπεία ‘καλής γειτονίας’ και απαιτήσεις διαχωρισμού του Κυπριακού από τα άλλα ελληνοτουρκικά θέματα. Η Κύπρος είναι το τελευταίο προπύργιο, του Ελληνισμού. Αν, μη γένοιτο, πέσει η Κύπρος, δεν θα κατοχυρωθούν τα άλλα ελληνικά μέρη. Αιγαίο, νησιά, Θράκη, Μακεδονία θα πάρουν σειρά…»

Και προς την κυπριακή ηγεσία ο Αρχιεπίσκοπος είπε επίσης πως θα πρέπει “να δώσει σημασία και να στηρίξει όλες τις υποδομές που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία του αγώνα μας…Χωρίς τη δέουσα αμυντική θωράκιση, την ενδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς, την αντιμετώπιση της καθημερινής εισόδου των λαθρομεταναστών και τη μέγιστη αξιοποίηση των παρατηρούμενων γύρω μας μεταβολών, δεν θα πρέπει να συρθούμε σε διαπραγματεύσεις, με τουρκικούς ουσιαστικά όρους, όπου θα συναντήσουμε αφόρητες πιέσεις για νέες υποχωρήσεις…»

Ο ‘Έλληνας πρέσβης Ιωάννης Παπαμελετίου 2024  και ο Σερ Χιού Φούτ 1958

Την ίδια ημέρα, 25.3.2024 ο Έλληνας πρέσβης Ιωάννης Παπαμελετίου στο μήνυμά του για την επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, προσπάθησε να «επιτεθεί» στους επικριτές της κυβέρνησής του, προσπάθησε ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει/αντικρούσει τις επικρίσεις για  τη φιλοτουρκική στάση της Αθήνας εις βάρος της Κύπρου.  

«… Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη… Για την Ελλάδα δεν υφίσταται άλλος δρόμος πέραν από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια…» Και ότι «δεν υφίσταται άλλη εναλλακτική και μόνον μία λειτουργική λύση… που θα επιφέρει το τέλος του αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου»!!

Εννοεί εκτός της απαρτχάιντ  ΔΔΟ! Δηλαδή αυτή που προώθησαν οι Βρετανοί και Τούρκοι από τις 16 Αυγούστου1974 και επιζητούσαν από το 1956… Ναι σίγουρα κύριε πρέσβη… θα επιφέρει «το τέλος του αγώνα για ελευθερία της Κύπρου» εφόσον δεν είναι «ελευθερία» που θα φέρει αλλά τουρκοποίηση! 

«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό της Κύπρου. Προσκαλώ όποιον αμφιβάλει για τη διαχρονική στάση της Ελλάδας, να επισκεφθούμε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας…» είπε. 

Τα παλληκάρια στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας 

Πως βρίσκετε ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κύπρου κύριε πρέσβη, αφού την αποκλείσατε από τα ελληνο-τουρκικά ραφοποιώντας την για «σύμφωνα φιλίας» με την κατοχική Τουρκία και δεσμευθήκατε «να αξιοποιήσετε την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σύμφωνα με τη Διακήρυξή σας των Αθηνών με υπογραφή το περασμένο Δεκέμβριο»; ΄Οσο για τους ήρωες στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας μη τους βάζετε στο στόμα σας, ξαναμελετήστε την ιστορία γιατί βρίσκονται εκεί, γιατί θυσιάστηκαν τα παλληκάρια του έθνους…

Κύριε πρέσβη, η ΔΔΟ δεν έγινε κατορθωτή για 50 χρόνια, ακριβώς γιατί δεν κατάφεραν οι πάτρονες της εντός και εκτός Κύπρου να την επιβάλουν. Επειδή ο λαός δεν την αποδέχεται, αντιστέκεται όπως ο Αρχιεπίσκοπος, και την απέρριψε με το  ΟΧΙ του 76% στις 24.4.2004. Ο Γ. Βασιλείου δεν είχε καμία λαϊκή εντολή να κάνει ότι του ζητούσαν οι Βρετανοί και  να την αποδεχτεί με το ψήφισμα 649/90. Έπρεπε να είχε προσαχθεί να λογοδοτήσει σε δικαστήριο… Τα ψηφίσματα είναι κατασκευάσματα των Βρετανών penholders στο Συμβούλιο Ασφαλείας και δεν είναι όλα υπέρ των δικαίων της Κύπρου…

Αποικιακή αναφορά προς Λονδίνο για το κυπριακό Τύπο 11/9/1958

Δυστυχώς, οι πράξεις  της Αθήνας και μέσω του πρέσβη της στην Λευκωσία δεν διαφέρουν από τις εντολές που έδωσε το Λονδίνο στον τελευταίο διχοτόμο κυβερνήτη της αποικίας Κύπρου Σερ Χιού Φούτ το Σεπτέμβριο του 1958,  να συντρίψει κάθε αντίσταση στο διχοτομικό τους σχέδιο «Μακμίλλαν». Αυτή τη φορά στοχεύοντας στην συντριβή της εναντίωσης των Ελλήνων της Κύπρου και της φωνής της Κύπρου εναντίον της τρισκατάρατης διχοτομικής Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας προς όφελος ‘Αγκυρας, Λονδίνου και συνοδοιπόρου Ουάσιγκτον και των συμφερόντων τους στη  μοιρασιά του Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου…

«Η δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» στο Αιγαίο, η απώλεια της Αν. Μεσογείου και ο εθνικός ακρωτηριασμός» 29.3.2024 

https://i-epikaira.blogspot.com/2024/03/blog-post_413.html  

https://i-epikaira.blogspot.com/2024/04/imminent-danger-west-is-pushing-for.html 

Δικαιολογημένα η «Σημερινή» με κύριο άρθρο της στις 31.3.2024 κάλεσε τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη να απαντήσει.

Απαντήστε, κύριε Πρωθυπουργέ…  31.3.2024 

«…Πώς θα υπογράψει η Ελλάδα σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία ενώ στην Κύπρο θα υπάρχει κατοχή; Θα είστε φίλοι με τον κατακτητή μας, κύριε Πρωθυπουργέ, ή όχι; Οφείλετε να δώσετε απαντήσεις προς τους Κυπρίους και τους λοιπούς Έλληνες. Και οι απαντήσεις αυτές θα πρέπει να δοθούν υπεύθυνα από το βήμα της Ελληνικής Βουλής. Για να τις καταγράψει η Ιστορία…»

https://simerini.sigmalive.com/article/2024/3/31/apanteste-kurie-prothupourge/ 

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 7/4/2024