Πακέτο στήριξης Λιβάνου ύψους €1 δισ. ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν

Print Friendly, PDF & Email

Πακέτο στήριξης ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς τον Λίβανο, ανακοίνωσε από τη χώρα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ανάμεσα σε άλλα, το πακέτο στοχεύει στην ενίσχυση του στρατού του Λιβάνου με όλα τα μέσα και τις υποδομές, για περιορισμό της μετανάστευσης.

«Είμαστε εδώ πρώτα και κύρια για να πούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά τον Λίβανο και τον λαό του και θέλουμε να διερευνήσουμε τρόπους για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας.

Η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι επίσης απαραίτητες για τις επενδύσεις Θα υποστηρίξουμε τον στρατό και άλλες δυνάμεις ασφαλείας και αυτό το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί κυρίως στην παροχή εξοπλισμού και εκπαίδευσης για τη διαχείριση των συνόρων.
Από το 2011, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τον Λίβανο με 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, όχι μόνο για τους Σύρους πρόσφυγες αλλά και για τις κοινότητες υποδοχής, και θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε.
Κατανοούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος ως αποτέλεσμα της φιλοξενίας Σύριων προσφύγων και άλλων εκτοπισμένων και είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ευημερία των Σύριων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής.
Βασιζόμαστε στην καλή συνεργασία σας για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας μεταναστών.
Για να σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε τη μετανάστευση, δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους νόμιμους δρόμους προς την Ευρώπη και να επανεγκαταστήσουμε τους πρόσφυγες από τον Λίβανο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε μεταξύ άλλων.
ΠτΔ: Τονίζουμε αναγκαιότητα και σημασία της ασφάλειας και σταθερότητας Λιβάνου
Στη δική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, μεταξύ άλλων τα εξής: «Ανακοινώνουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης για τον Λίβανο, το οποίο περιλαμβάνει βοήθεια για πολλαπλά προγράμματα στήριξης και υποστήριξη της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, της προστασίας των συνόρων και της διοίκησης».
Όπως είπε ο Πρόεδρος, «πρέπει να ενισχύσουμε τη δουλειά με τους εταίρους μας για να συζητήσουμε το θέμα της οικειοθελούς επιστροφής Σύρων από τον Λίβανο. Πρέπει να αναζητήσουμε γρήγορες λύσεις στο θέμα των εκτοπισμένων Σύρων. Κατανοούμε βαθιά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος και η μακροχρόνια κρίση στη Συρία έχει μεγεθύνει τις αρνητικές συνέπειες για τον Λίβανο και τον λαό του».
Τι προνοεί το πακέτο στήριξης
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο εστιάζει στις ακόλουθες παραμέτρους:
  • Στήριξη της οικονομίας Λιβάνου
  • Ενίσχυση υποδομών χώρας
  • Ενίσχυση δυνατοτήτων της χώρας για συγκράτηση μεταναστευτικών ροών
  • Επιτήρηση συνόρων
  • Καταπολέμηση διακίνησης μεταναστών και δικτύων διακινητών

Το πακέτο στήριξης για Λίβανο ύψους 1 δισ. ευρώ αφορά στην περίοδο 2024-2027 και έχει ως στόχο να υποστηριχθεί η σταθερότητα Λιβάνου και η ικανότητά του να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Προβλέπει μια σταδιακή προσέγγιση ως προς την οικονομική στήριξη που θα παρέχεται σε βάθος τετραετίας, μέσα από την παραχώρηση κινήτρων και υλικοτεχνικής υποστήριξης ως προς την υλοποίηση των απαιτούμενων υποδομών/μεταρρυθμίσεων.

Τα «συστατικά»

  1. Βοήθεια σχετική με την κρίση στη Συρία: €184εκατ x 4χρόνια = 736 εκατομμύρια (στήριξη Σύριων προσφύγων σε Λίβανο και φιλοξενούσες/ευάλωτες κοινότητες Λιβάνου.)
  2. 30 εκατομμύρια εκ των 736 θα δοθούν σε πρόγραμμα που αναπτύσσεται με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
  3. Ο ΔΟΜ θα αναπτύξει οδούς δεξιοτήτων και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες θα λειτουργήσει την υποστήριξη για εθελοντικές επιστροφές (εκστρατεία ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση σύμφωνα με τις διατάξεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες). Ανάπτυξη επίσης ενός οικονομικού μοντέλου για τους ψαράδες ώστε να αποφύγουν την ανάγκη να πουλήσουν τα σκάφη τους σε λαθρέμπορους κ.λπ
  4. Διμερής βοήθεια: 72εκατ. (2024) + 60εκατ. (2025) + 60εκατ. (2026) + 60εκατ. (2027) = 252 εκατομμύρια
  5. Από τα 252 εκατομμύρια, περίπου 200 εκατομμύρια θα διατεθούν για τη στήριξη των Υπηρεσιών Ασφαλείας σε τομείς όπως η διαχείριση των συνόρων, η διαχείριση της μετανάστευσης κ.λπ., προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το μεταναστευτικό ζήτημα τυγχάνει αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Από αυτά τα 200 εκατομμύρια:
  6. 30 εκατομμύρια για την Ασφάλεια
  7. 25 εκατομμύρια για διαχείριση συνόρων.
  8. 50 εκατομμύρια για στήριξη έργων ΑΠΕ για τις δυνάμεις ασφαλείας.
ΠΗΓΗ:https://www.sigmalive.com/news/international/1218034/paketo-stiriksis-livanou-ypsous-1-dis-anakoinose-i-fon-nter-laien