Τουρκική επίδειξη ισχύος με στόχο τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Print Friendly, PDF & Email

12/5/2024

Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ*

Αντιστράτηγου ε.α.

Με μια σειρά από ταυτόχρονες προκλητικές ενέργειες η Άγκυρα δείχνει ξεκάθαρα ότι αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο το θετικό κλίμα της Διακήρυξης των Αθηνών και προκαλεί όχι μόνο σε ρητορικό και συμβολικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο, δείχνοντας σαφώς ενοχλημένη από τις επισκέψεις του έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας σε νησιωτικές μονάδες και φυλάκια αλλά και από κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, κάνοντας επίδειξη ισχύος με το βλέμμα στραμμένο στην επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν στις 6 Μαΐου, δηλαδή αμέσως μετά τις τελευταίες πασχαλιάτικες επισκέψεις του έλληνα υπουργού στο Αιγαίο, ανακοίνωσε επίσημα, με σχετική τελετή, τη μετατροπή και λειτουργία της Ιεράς Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη ως τζαμί. Σημειώνεται ότι η σχετική τελετή πραγματοποιήθηκε αφού προηγουμένως είχε παγώσει η αναγγελθείσα αντίστοιχη στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου.

Επιπρόσθετα, το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ταυτόχρονα ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της β’ φάσης της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ – 24» («DENIZKURDU» – 24), την περίοδο 7 – 16 Μαΐου, η οποία επικεντρώνεται στο Αιγαίο.

Από 25 Απριλίου έως 8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η άσκηση επί χάρτου «ΕΦΕΣΟΣ – 24» («EFES» – 24) στο στρατηγείο της Στρατιάς του Αιγαίου στη Σμύρνη, στην οποία συμμετείχαν στελέχη από όλους τους κλάδους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, την Τουρκική Διοίκηση Ασφάλειας Ακτών αλλά και προσωπικό άλλων υπουργείων. Επίσης, παραβρέθηκαν και 508 ξένοι παρατηρητές από 34 χώρες. Από την περασμένη Πέμπτη (και μέχρι τις 30 Μαΐου), μάλιστα, έχει ξεκινήσει η άσκηση επί του πεδίου (Αιγαίο). Στην τελική της φάση, το σενάριο προβλέπει κατάληψη εχθρικού νησιού.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα δέσμευσε μεγάλες περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου για πραγματοποίηση Άσκησης Έρευνας – Διάσωσης στις 15, 16, 22 και 23 Μαΐου, αμφισβητώντας τα όρια αρμοδιότητας Έρευνας – Διάσωσης της Ελλάδας.

Τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μιλώντας στη 15η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC), στην πρωτεύουσα της Γκάμπια, στις 5 Μαΐου, επανέφερε την προκλητική ρητορική αναφέροντας ότι «είναι δεινή η κατάσταση των ‘‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’’».

Στοχοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί επίδειξη ισχύος την περίοδο που θα βρίσκεται στην Άγκυρα για επίσημη επίσκεψη ο έλληνας πρωθυπουργός.

Επίσης, η Άγκυρα δείχνει ενοχλημένη από τις τελευταίες επισκέψεις του έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας σε στρατιωτικές μονάδες και φυλάκια νησιών και μικρονήσων του Αιγαίου τα οποία η Τουρκία έχει στοχοποιήσει, απαιτώντας την αποστρατιωτικοποίησή τους. Το ίδιο είχε πράξει η τουρκική πλευρά αμέσως μετά τις επισκέψεις του έλληνα υπουργού σε στρατιωτικές μονάδες και φυλάκια στο Αιγαίο λόγω των εορτασμών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αφού το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε πραγματοποιήσει την α’ φάση της αεροναυτικής άσκησης «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ – 24» στο Αιγαίο το διάστημα 7 – 16 Ιανουαρίου, με πλήθος ασκήσεων και αποβατικό σενάριο κατάληψης νησιωτικού εδάφους. Αμέσως μετά (11 Φεβρουαρίου), η Άγκυρα είχε ανακοινώσει τη μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί, την οποία όμως είχε αναβάλει προσωρινά, για άγνωστους λόγους. Θυμίζουμε ότι η αρχική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της μονής σε τζαμί είχε περάσει σε ΦΕΚ από τον Αύγουστο του 2020.

Το ενδιαφέρον σχετικά με την άσκηση «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ – 24»

Η εν λόγω άσκηση είχε ακυρωθεί πέρυσι (Ιούνιος 2023), στο πνεύμα του «καλού» κλίματος που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, καθώς είχε γίνει λόγος για μορατόριουμ αποφυγής προκλητικών δηλώσεων και μεγάλων ασκήσεων στο Αιγαίο, ώστε αυτό να καταστεί «θάλασσα ειρήνης».

Την Ημέρα των Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) της α’ φάσης (13 Ιανουαρίου) είχε πραγματοποιηθεί στον κόλπο της Μαρμαρίδας, έναντι της Ρόδου, αποβατική άσκηση κατάληψης εχθρικού νησιού (σαφής παραπομπή σε ελληνικό νησί).

Το ίδιο σενάριο για αποβατική ενέργεια κατάληψης νησιού προβλέπεται και στον προγραμματισμό της τρέχουσας β’ φάσης, στο Ακσάζ (Μαρμαρίδα) στις 11 Μαΐου, αλλά και στην τελική φάση της άσκησης «EFES – 24», στον κόλπο Σίγιατζικ, έναντι της Σάμου.

Το τουρκικό επιτελείο πραγματοποιεί τις ασκήσεις αυτές με δεσμεύσεις μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο, παραπέμποντας στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σε τι αποσκοπούν οι ταυτόχρονες προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς

Στην εκπομπή μηνύματος ισχύος για παύση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, εκμεταλλευόμενη την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Στην προβολή της αξίωσης της Άγκυρας για αποφυγή επισκέψεων της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε μονάδες και φυλάκια καθώς και της πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά και μικρονησίδες του Αιγαίου τα οποία η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

Στην κατάδειξη του έλληνα υπουργού ως ακραίου στοιχείου της ελληνικής κυβέρνησης και ως απειλής για το «θετικό» κλίμα και τη Διακήρυξη των Αθηνών, κάτι το οποίο έχει καταστεί ξεκάθαρο και από σχετικές τοποθετήσεις τούρκων αναλυτών και δημοσιογράφων. Στην απομόνωση κάθε άλλης κυβερνητικής φωνής η οποία δεν ακολουθεί την λογική του κατευνασμού στις συζητήσεις Αθήνας – Άγκυρας.

Στην προβολή της αξίωσης της τουρκικής πλευράς να επιβληθεί, αργά αλλά σταθερά, στο Αιγαίο ένα καθεστώς «κοινής ελληνοτουρκικής θάλασσας».

Στην εκμετάλλευση του τουρκικού τουριστικού ρεύματος σε ελληνικά νησιά στα οποία εφαρμόζεται καθεστώς ελεύθερης βίζας, ώστε να εθιστούν οι κάτοικοι των νησιών στην επίπλαστη «εξαγοράσιμη» ηρεμία στο Αιγαίο.

Στη συνεχή άσκηση πίεσης για τη σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση νησιών τα οποία έχει στοχοποιήσει η Άγκυρα.

Στον έλεγχο του μισού Αιγαίου, σε εφαρμογή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει, όπως ορθά πράττει μέχρι σήμερα με τέτοιου είδους επισκέψεις αλλά και στρατιωτικές δραστηριότητες, να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι έχει θέσει και διατηρεί κόκκινες γραμμές και ότι δεν έχει σκοπό να διαπραγματευτεί θέματα αποστρατιωτικοποίησης στο Αιγαίο, καθώς αυτά έχουν άμεση σχέση με την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι Απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, Κάτοχος MBA από το Nottingham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε Μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995 – 1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, με παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού, την περίοδο 2013 – 2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου Αναλύσεων «Defense & Foreign Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2022.

Πηγή: https://www.paron.gr/2024/05/12/toyrkiki-epideixi-ischyos-me-stocho-tis-ellinikes-enoples-dynameis-toy-lazaroy-kampoyridi/