Έλεος κυρία Παναγιώτου, αντί να παραιτηθείτε θέλετε να σας πούμε και μπράβο;

Print Friendly, PDF & Email

«Καμία ολιγωρία δεν υπήρξε και ούτε υπάρχει, ούτε στο κομμάτι των πτητικών μέσων, ούτε στο κομμάτι της ανταπόκρισης μας στην επιχειρησιακή ετοιμότητα την οποία επιδείξαμε στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Πάφο».

Η στήλη οφείλει εξαρχής να απολογηθεί στους αναγνώστες. Δεν είχε καμία πρόθεση να επανέλθει στο θέμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Πάφο. Άλλωστε, τόσες φορές προειδοποιήσαμε αλλά οι αρμόδιοι το βιολί τους. Να μπαίνουμε στο καλοκαίρι και ακόμη να αναζητούν πυροσβεστικά πτητικά μέσα. Είναι και το ότι εκτός από τη γη, τα σπίτια και τη φύση, μαυρίζει και η ψυχή μας τόσο πολύ.

Πλην, όμως, όταν βλέπεις και ακούς τους κυβερνώντες να ζητούν και τα ρέστα από πάνω, πώς να αντέξεις; Στην προκειμένη περίπτωση, η προαναφερθείσα δήλωση έγινε από την υπουργό Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου. Απύθμενο το πολιτικό της θράσος! Καμία ολιγωρία; Ούτε στα πτητικά μέσα, ούτε στην επιχειρησιακή ετοιμότητα; Τόσο δούλεμα από μια νέα υπουργό δεν αντέχεται. Βεβαίως, θα μου πείτε κι εκείνος που την διόρισε, με ανάλογο τρόπο επιχειρεί να μας δουλέψει. Δεν θα τον μιμηθούν οι υπουργοί του;

Υπενθυμίζουμε πρώτα τι διατυμπάνιζε η ίδια υπουργός στις 23 Μαΐου: «Διανύουμε ήδη την περίοδο υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται στη μέγιστη τους επιχειρησιακή ετοιμότητα». Πού να βρει επομένως τη δύναμη να παραδεχτεί χθες, ότι πριν από τρεις βδομάδες έλεγε αρλούμπες;

Ακούστε, λοιπόν, κυρία Παναγιώτου ποια είναι η πραγματικότητα, μπας και πάψετε να υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου με τόσο βάναυσο τρόπο. Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην Πάφο διαθέτατε μόλις ένα πρωτεύον πυροσβεστικό πτητικό μέσο! Μόλις ένα! Αυτό του Τμήματος Δασών. Τα άλλα τέσσερα τα οποία τσαμπουνάτε, ελπίζοντας να παραπλανήσετε τον κόσμο που δεν έχει τέτοια γνώση, είναι ελικόπτερα των Βάσεων, της ΕΦ και της Ιορδανίας τα οποία είναι δευτερεύοντα. Δηλαδή, αν τολμάτε, εξηγήστε στον κόσμο ότι δεν είναι κατασκευασμένα για να σβήνουν πυρκαγιές. Μεταφέρουν μέχρι ένα τόνο νερού, σε αντίθεση με πυροσβεστικά αεροπλάνα τα οποία μεταφέρουν 3 τόνους και τα ελικόπτερα Kamov, που μεταφέρουν 5 τόνους! Γι’ αυτό και θεωρούνται βοηθητικά μέσα πυρόσβεσης και δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα αεροπλάνα.

Ακούστε, λοιπόν, κυρία Παναγιώτου, τα τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα τα οποία μισθώνουμε κάθε χρόνο, αντί να τα έχουμε στη διάθεσή μας πολύ πριν μπει το καλοκαίρι, καταφέρατε την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά να μην τα έχετε διαθέσιμα. Όσο για τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που έπρεπε να είχατε μισθώσει, αν είστε υπερβολικά τυχερή, μπορεί να προλάβετε να τα έχετε πριν βγει το καλοκαίρι. Αν ανταποκρίθηκαν διάφορες χώρες και έστειλαν χθες πτητικά μέσα και ισχυρίζεστε προκλητικά ότι είχαμε 11 πτητικά μέσα, μάθετε πως ακόμη κι ένα αμαθές παιδάριον δύναται να αντιληφθεί ότι έφτασαν αφού οι πύρινες φλόγες πρόλαβαν να μαυρίσουν την Πάφο. Και την ψυχή μας…

Ακούστε, λοιπόν, κυρία Παναγιώτου, η περιβόητη επιχειρησιακή ετοιμότητα την οποία διαλαλούσατε τον προηγούμενο μήνα ήταν μπούρδες. Ίδιες ακριβώς με αυτές που γυρίζατε χθες από κανάλι σε κανάλι και επαναλαμβάνατε. Θεωρώντας πως όσο περισσότερο φορτώνετε τον κόσμο με αρλούμπες, τόσο πιο εύκολα θα τις χωνέψει.

Ακούστε, λοιπόν, κυρία Παναγιώτου, όταν έχει μαυρίσει μια περιοχή 6-8 τ.χλμ, όταν ένα σωρό άνθρωποι βίωσαν τον τρόμο, όταν τόσες περιουσίες έχουν χαθεί και για όλα αυτά ευθύνεται η αμέλεια και η ανικανότητα της Κυβέρνησής να διαθέτει στην ώρα τους πτητικά μέσα, το λιγότερο το οποίο οφείλατε να κάνετε ήταν να απολογηθείτε.

Διαβάστε μερικές δηλώσεις μπας και συνέλθετε. Κοινοτάρχης Χούλου: «Εγώ μόνος μου εκκένωσα το χωριό για την ασφάλεια των συγχωριανών μου, μόνοι μας γλυτώσαμε, όχι χάρη σε κάποιον». Κοινοτάρχης Ψάθι: «Μέχρι να σπεύσουν εδώ πάνω, οι φωτιές ήταν μέσα στο Ψάθι. Έπαιρνα τηλέφωνα και ούρλιαζα, μα πού είσαστε, οι φωτιές είναι μέσα στα σπίτια μας». Κτηνοτρόφος: «Χρειάστηκε από ψες να έχω παγοκυψέλες στα γόνατα για να μπορώ να σταθώ στα πόδια μου και να βοηθήσω τον γιο μου να σώσει ό,τι μπορούσε. Οι κότες μας χάθηκαν, τα χοιρίδια μας χάθηκαν, τα πρόβατα μας χάθηκαν».

Μπροστά σε μια τέτοια καταστροφή, δεν είχατε το θάρρος να απολογηθείτε. Αντιθέτως, γυρνάγατε από κανάλι σε κανάλι και πουλούσατε φούμαρα. Εμφανώς, με μοναδική έγνοια την εικόνα σας, τη θέση σας και την αποφυγή ανάληψης ευθυνών. Μηδενική ευθιξία, απύθμενο πολιτικό θράσος. Ευτυχώς, που οι πυροσβέστες και οι δασοπυροσβέστες κατέθεσαν ψυχή και περιόρισαν την καταστροφή.

Τόσο κρίμα. Αν δεν μπορείτε, αν δεν κάνετε, άστε άλλους να χειριστούν την υπόθεση. Είναι η πατρίδα μας που καίγεται. Είναι οι περιουσίες των ανθρώπων που γίνονται στάχτη. Είναι η ψυχή μας που μαυρίζει. Λυπηθείτε μας κυρία Παναγιώτου!

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1479563/eleos-kiria-panagiotou-anti-na-paretithite-thelete-na-sas-poume-ke-bravo/