Η Τουρκία «εξάγει» τρομοκράτες σε Συρία, Ιράκ, Ιράν και Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email

5/7/2024

Militaire News

Η Τουρκία «σπρώχνει»  ξένους τρομοκράτες  (FTF) σε γειτονικές της χώρες ,μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα!  Την αποκάλυψη κάνει το nordic monitor που γράφει:

Σύμφωνα με μια πολιτική που εγκρίθηκε το 2018 από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Αρχή Διαχείρισης Μετανάστευσης (Göç İdaresi Başkanlığınca), η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, έλαβε εντολή να απομακρύνει τους FTF από το τουρκικό έδαφος, είτε με τη βία είτε με τη συγκατάθεσή τους.

Η πολιτική αυτή, η οποία εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, διευκόλυνε τη μετακίνηση χιλιάδων FTF εκτός Τουρκίας, ιδίως προς τη Συρία και το Ιράκ. Αυτό τους επέτρεψε να ενταχθούν σε τζιχαντιστές ομάδες  ,σε τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), μαζί με τις «θυγατρικές» και αποσχισθείσες ομάδες τους.

Παρόλο που η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ανοιχτά τις λεπτομέρειες της πολιτικής σχετικά με τους FTF, ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων έχει προκύψει με την πάροδο των ετών, που καταδεικνύουν πώς η κυβέρνηση Ερντογάν επιβάλλει αυτή την πολιτική.

Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται μόλις ένα άτομο χαρακτηριστεί ως FTF από τις τουρκικές αρχές, κυρίως με βάση απόρρητες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών. Εάν το άτομο δεν έχει διαπράξει εγκλήματα στην Τουρκία ή δεν αντιμετωπίζει εκκρεμείς διοικητικές, οικονομικές ή δικαστικές κυρώσεις, τοποθετείται σε κέντρα επαναπατρισμού ή απομάκρυνσης (Geri Gönderme Merkezi, GGM στα τουρκικά) που διαχειρίζεται το πολιτικό προσωπικό της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Το άτομο κρατείται μαζί με παράτυπους μετανάστες που επίσης υποβάλλονται σε διαδικασίες απομάκρυνσης. Δεν φυλάσσονται από υπηρεσίες επιβολής του νόμου- αντίθετα, την ασφάλεια παρέχουν λίγοι φύλακες που απασχολούνται σε ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας που έχουν συμβόλαια με την υπηρεσία μετανάστευσης. Ούτε οι φρουροί ασφαλείας ούτε οι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι και τα μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας μετανάστευσης έχουν πείρα στον χειρισμό σκληροτράχηλων μαχητών.

Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι ρυθμίσεις και οι προετοιμασίες, οι FTF μεταφέρονται στα σύνορα για απέλαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τουρκικές αρχές απλώς τους ωθούν πέρα από τα τουρκικά σύνορα στα εδάφη γειτονικών χωρών, ιδίως της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν και της Ελλάδας, χωρίς να ειδοποιούν τις χώρες αυτές.

Σε μια από τις σπάνια δημοσιοποιημένες περιπτώσεις, η οποία έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία απέλασε έναν υπήκοο των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές του αρνήθηκαν την είσοδο, αφήνοντάς τον εγκλωβισμένο σε μια νεκρή ζώνη στο συνοριακό πέρασμα Παζαρκούλε-Καστανιές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο άνδρας, ένας Αμερικανός ιορδανικής καταγωγής, το όνομα του οποίου αποκαλύφθηκε εν μέρει ως Muhammed Darwis B. (39 ετών), φέρεται να είναι μέλος του ISIS. Απελάθηκε στην Ελλάδα από την υπηρεσία μετανάστευσης, αφού δήλωσε ότι ήθελε να πάει στην Ελλάδα αντί για τις ΗΠΑ ή την Ιορδανία, και όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση αυτή, ενώ ο απελαθείς βρισκόταν ακόμη στη νεκρή ζώνη, ο Ερντογάν δήλωσε στις 12 Νοεμβρίου 2019: “Είτε αυτοί έχουν κολλήσει στα σύνορα είτε όχι, δεν μας αφορά πλέον πολύ. Θα συνεχίσουμε να τους στέλνουμε. Το αν τους δέχονται ή όχι δεν μας αφορά”. Προειδοποίησε τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, δηλώνοντας: “Οι πόρτες θα ανοίξουν, τα μέλη του ISIS θα έρθουν σε εσάς, μην προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε”. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει πρόσθετα σχέδια που θα εκτελέσει όταν έρθει η ώρα. Ο Muhammed Darwis B. μεταφέρθηκε τελικά αεροπορικώς στις ΗΠΑ από την Τουρκία, αφού πέρασε πέντε ημέρες στη νεκρή ζώνη.

Οι FTF έχουν αποδειχθεί ταραχοποιοί κατά τη διάρκεια της διοικητικής κράτησης στα κέντρα απομάκρυνσης της υπηρεσίας μετανάστευσης, συχνά εμπλέκονται σε βίαιους καβγάδες με άλλους μετανάστες, προκαλούν αναταραχές, βανδαλίζουν περιουσίες, συγκρούονται με την αστυνομία και σε ορισμένες περιπτώσεις δραπετεύουν από εγκαταστάσεις που δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένες για να χειρίζονται βίαια άτομα. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά έχουν κρατηθεί μακριά από τη δημοσιότητα από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες φοβούνται αντιδράσεις από τον τουρκικό πληθυσμό που είναι όλο και πιο επικριτικός απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το ζήτημα έχει πράγματι καταστεί σημαντική πρόκληση για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, γεγονός που τις ώθησε να αναπτύξουν κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο διαχείρισης των FTF στα κέντρα απομάκρυνσης. Ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του 2022 για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και μεταναστών, το οποίο εκδόθηκε από τη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής -μια υπηρεσία επιβολής του νόμου που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στις φυλακές, τις αγροτικές περιοχές και τα συνοριακά περάσματα- παρέχει εικόνα της κατάστασης που αφορά τους FTF.

Το εγχειρίδιο αναφέρει σαφώς ότι οι FTF, οι οποίοι εντοπίζονται βάσει αναφορών από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, φιλοξενούνται σε κέντρα απομάκρυνσης μαζί με παράτυπους μετανάστες. Καταγράφει περιπτώσεις όπου οι FTF έχουν προκαλέσει αναταραχές στις εγκαταστάσεις αυτές και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιχειρήσει να αποδράσουν. Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει επίσης συστάσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.

Σε μια περίπτωση που τεκμηριώνεται στο εγχειρίδιο, ένας FTF από το Καζακστάν που κρατούνταν στο GGM του Kırıkkale απέδρασε κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε νοσοκομείο στις 12 Δεκεμβρίου 2019. Η απόδραση σημειώθηκε ενώ το άτομο συνοδευόταν από έναν ιδιωτικό εργολάβο ασφαλείας που εργαζόταν για την υπηρεσία μετανάστευσης. Ο ιδιωτικός εργολάβος δεν ζήτησε πρόσθετη υποστήριξη από τη χωροφυλακή ή την αστυνομία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς από το GGM στο νοσοκομείο. Ο FTF δραπέτευσε πηδώντας από το παράθυρο μιας τουαλέτας, ενώ ο φύλακας ασφαλείας περίμενε έξω στον διάδρομο. Το άτομο παραμένει φυγάς.

Σε ένα άλλο περιστατικό που περιγράφεται λεπτομερώς στο εγχειρίδιο, ένας Σύρος FTF που στεγαζόταν μαζί με παράτυπους Αφγανούς μετανάστες στο GGM Çorum ενεπλάκη σε καυγά στις 7 Οκτωβρίου 2019, που προκλήθηκε από μια διαφωνία για δυνατή μουσική. Η διαμάχη κλιμακώθηκε γρήγορα σε εξέγερση στο κέντρο απομάκρυνσης, με τους κατοίκους να επιτίθενται στους φρουρούς ασφαλείας και να βανδαλίζουν περιουσιακά στοιχεία. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση των ΜΑΤ για την αποκατάσταση της τάξης και την αποτροπή περαιτέρω διαφυγών.

Το εγχειρίδιο συνιστά την επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης για τους FTF και τονίζει την ανάγκη διαχωρισμού τους από τους άλλους μετανάστες στα κέντρα απομάκρυνσης για τον μετριασμό τέτοιων περιστατικών στο μέλλον.

Σε μια περίπτωση που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία τον Ιανουάριο του 2024 και αργότερα καλύφθηκε από διάφορα μέσα τον Μάιο, ένας FTF ονόματι Samer Elbo (31 ετών) απελάθηκε στη Συρία αφού εξέφρασε την επιθυμία του να ταξιδέψει εκεί. Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου της υπηρεσίας μετανάστευσης στην επαρχία της Μπούρσα, ο Elbo, που αναγνωρίστηκε ως FTF, συμφώνησε να σταλεί στη Συρία.

Στις 12 Αυγούστου 2021 η υπηρεσία μετανάστευσης ζήτησε από τις αρχές της συνοριακής πύλης Cilvegözü στην επαρχία Hatay, κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, να προβούν στις διαδικασίες απομάκρυνσης του Elbo. Η υπηρεσία δήλωσε ότι στον Elbo δεν είχαν επιβληθεί διοικητικές, δικαστικές ή οικονομικές κυρώσεις και ότι δεν υπήρχαν εμπόδια που να εμποδίζουν την απέλασή του στη Συρία.

Ο συνολικός αριθμός των FTF που έχουν απομακρυνθεί από την Τουρκία είναι άγνωστος. Η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των FTF που απελάθηκαν από την Τουρκία ή εκείνων που εξακολουθούν να κρατούνται στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Ωστόσο, ορισμένοι αριθμοί που αναφέρθηκαν προηγουμένως από Τούρκους αξιωματούχους δίνουν μια ιδέα για την κλίμακα του προγράμματος. Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εσωτερικών στις 2 Αυγούστου 2022, συνολικά 9.000 FTF 102 διαφορετικών εθνικοτήτων έχουν απελαθεί από το 2011. Μεταξύ αυτών, 59 ήταν υπήκοοι των ΗΠΑ και 1.109 ήταν από κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με έκθεση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu τον Νοέμβριο του 2019, εκείνη την περίοδο σε κέντρα απομάκρυνσης φιλοξενούνταν 948 FTF: 296 Ιρακινοί, ακολουθούμενοι από 273 Σύριους, 99 Ρώσους, 82 Ουζμπέκους, 29 Αζερμπαϊτζάν, 23 Κιργίζιους, 21 Τατζίκους, 13 Αιγύπτιους, 11 Αφγανούς, 10 Τυνήσιους, εννέα Γερμανούς, τέσσερις Ουκρανούς, Αυστραλούς και Ολλανδούς υπηκόους, από 3, και Γάλλους, Αυστριακούς και Αμερικανούς, από 2.

Στις 14 Ιουνίου 2024 ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γιερλικαγιά έδωσε γενικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών που αναχώρησαν από την Τουρκία τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η υπηρεσία μετανάστευσης απέλασε 141.187 μετανάστες, ενώ 401.325 μετανάστες εγκατέλειψαν οικειοθελώς την Τουρκία για άλλες χώρες. Μεταξύ αυτών, οι 103.045 ήταν Σύροι.

Δεν διευκρίνισε πόσοι από αυτούς τους μετανάστες είχαν επισημανθεί ως FTF, αλλά οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μπορεί να είναι χιλιάδες ή και περισσότεροι. Σύμφωνα με τον Γιερλικαγιά, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων μεταναστών στην Τουρκία είναι 4.474.250. Σε αυτόν περιλαμβάνονται 3.114.099 Σύροι που έχουν προσωρινό καθεστώς πρόσφυγα σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία και 1.126.623 αλλοδαποί που έχουν άδεια παραμονής.

Ο προκάτοχος του Γιερλικαγιά, πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, αποκάλυψε τον Φεβρουάριο του 2023 ότι η κυβέρνηση είχε επαναπατρίσει 1.126 μαχητές του ISIS ευρωπαϊκής καταγωγής τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η ταχεία προσέγγιση της Τουρκίας για την απέλαση των FTF, ενίοτε χωρίς συντονισμό με τα κράτη υποδοχής ή χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση προς αυτά, θέτει προκλήσεις για την ασφάλεια πολλών χωρών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Τουρκία δεν αποκαλύπτει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για τα άτομα αυτά ή τους λόγους για τους οποίους τους χαρακτήρισε εξαρχής ως FTF. Αντ’ αυτού, η ιδιότητά τους ως παράνομων μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Τουρκία ή παρέβησαν τη βίζα επίσκεψής τους αναφέρεται ως λόγος για την απέλασή τους στις χώρες προέλευσής τους.

Το ζήτημα των FTF χρησιμοποιείται μερικές φορές ως διαπραγματευτικό χαρτί για την απόκτηση πολιτικής επιρροής από την κυβέρνηση Ερντογάν. Αυτή η τακτική χρησιμοποιείται συχνά για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τους εταίρους και συμμάχους της Τουρκίας σε άσχετα θέματα, αξιοποιώντας το ζήτημα των FTF για διπλωματικό ή πολιτικό όφελος.

Πηγή: Nordic Monitor

https://www.militaire.gr/i-toyrkia-metaferei-anenochliti-tromokrates-se-syria-irak-iran-kai-ellada/