Πρόεδρε, ορθώς έπαυσες τον Αρχηγό, όφειλες να παύσεις και τον Χαρτσιώτη

Επιτέλους, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε μια απόφαση σε καυτή στιγμή για μια υπόθεση που προκάλεσε σάλο. Βεβαίως, είχαν μαζευτεί τόσα πολλά, ώστε αν και στην υπόθεση της απόδρασης του ισοβίτη δεν τολμούσε να πράξει το αυτονόητο, να παύσει δηλαδή τον Αρχηγό της Αστυνομίας -αφού ο ίδιος φάνηκε και πως αυτή τη φορά δεν επρόκειτο να συγκινηθεί και να αποχωρήσει- τότε θα τον έκραζαν και οι πλέον φανατικοί οπαδοί του.

Έπραξε ουσιαστικά εκείνο το οποίο δεν είχε τολμήσει να πράξει πριν από ένα χρόνο. Μετά από το διασυρμό της Αστυνομίας στα επεισόδια της Χλώρακας και στα επεισόδια στη Λεμεσό. Όλοι ενθυμούνται πως τότε το Προεδρικό διέρρεε ότι επίκειτο αντικατάσταση του Στέλιου Παπαθεοδώρου. Ένα μήνα μετά, ωστόσο, η αντικατάσταση κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων του Προεδρικού.

Μάλιστα, για όσους ενθυμούνται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά από μια συνάντηση Χριστοδουλίδη-Άννας Προκοπίου-Παπαθεοδώρου, έκανε το παρδαλό κατσίκι να ξεκαρδιστεί από τα γέλια, δηλώνοντας: «Οι σχέσεις Αρχηγού Αστυνομίας και Προέδρου της Δημοκρατίας, Προέδρου της Δημοκρατίας και Υπουργού Δικαιοσύνης, Υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας είναι και παραμένουν εξαιρετικές»!

Επιβεβαιώνεται ακριβώς, η ατολμία και η αναποφασιστικότητα του Προέδρου για τις οποίες είχε κατηγορηθεί τότε. Μάλιστα, το γεγονός ότι επέλεξε διάδοχο του κ. Παπαθεοδώρου από το αστυνομικό σώμα, τον εκθέτει ακόμη περισσότερο. Καταδεικνύει ότι και τότε διέθετε λύσεις και δεν ίσχυε εκείνο το οποίο εντέχνως άφησαν να διαφανεί, ότι δήθεν δεν έβρισκε λύση από την Αστυνομία και δεν αποδέχονταν κάποιοι εκτός της Αστυνομίας.

Πριν εστιάσουμε στο καίριο θέμα το οποίο πρέπει να θίξουμε, πρέπει να σταθούμε στην παύση του κ. Παπαθεοδώρου. Πρόκειται σαφώς, για παύση η οποία αφορά την ηγετική θέση την οποία κατείχε στην Αστυνομία. Από την στιγμή κατά την οποία διεσύρθη το αστυνομικό σώμα, ο Αρχηγός του έπρεπε να πληρώσει τη νύφη. Πολύ ορθώς! Πρέπει να επισημανθεί, όμως, ότι ο τέως Αρχηγός δεν είχε άμεση ευθύνη για το διασυρμό. Υπό την έννοια ότι, προφανώς, δεν ετοίμασε ο ίδιος το επιχειρησιακό σχέδιο φρούρησης του ισοβίτη. Θα μπορούσε, μάλιστα, κάποιος να διερωτηθεί γιατί να πληρώσει ο Παπαθεοδώρου επειδή 7 φρουροί κοιμόντουσαν.

Εδώ ακριβώς, υπεισέρχεται η έννοια της ευθύνης και της ευθιξίας. Ορθώς επαύθη ο Αρχηγός επειδή ως επικεφαλής είχε την ευθύνη. Και ως επικεφαλής πληρώνει και το τίμημα ενός σοβαρού λάθους, το οποίο εκθέτει ολόκληρο το σώμα του οποίου προΐσταται.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, όμως, εύλογα απορεί κάποιος γιατί δεν επαύθη και ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Η Αστυνομία και οι Φυλακές, βρίσκονται υπό την αρμοδιότητά του. Όταν και οι δύο διεσύρθησαν από την απόδραση, δεν όφειλε και ο υπουργός να παραιτηθεί; Όταν οι ηγεσίες και των δύο τιμωρήθηκαν, δεν όφειλε ο Πρόεδρος να τιμωρήσει και τον υπουργό του;

Άκουγα χθες τον Κ. Λετυμπιώτη να προσπαθεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ο κ. Χαρτσιώτης έμεινε ανέγγιχτος και μειδίασα για την ευκολία με την οποία, ακόμη και νέοι στην πολιτική, ανακαλύπτουν προσχήματα για να δικαιολογήσουν ημέτερους. Δεν έχει αρμοδιότητα να καταρτίζει επιχειρησιακά σχέδια, μας είπε.

Με αυτό το σκεπτικό ούτε ο αναπληρωτής διευθυντής των Φυλακών έπρεπε να τιμωρηθεί διότι, όπως ελέχθη, απουσίαζε στο εξωτερικό. Άρα δεν ετοίμασε εκείνος το επιχειρησιακό σχέδιο. Πολύ περισσότερο δε, δεν έπρεπε να απολυθεί και ο τέως Υπαρχηγός, αφού κι αυτός βρισκόταν εκτός Κύπρου.

Υπάρχουν, όμως, ακόμη πιο τρανταχτά παραδείγματα. Τέτοια που δείχνουν ξεκάθαρα (κατά την προσφιλή έκφραση του Προέδρου) την οδό την οποία όφειλε και ο κ. Χαρτσιώτης να ακολουθήσει και το Προεδρικό.

Πρώτον, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης δεν ετοίμαζε επιχειρησιακά σχέδια, κύριοι του Προεδρικού, όμως, παραιτήθηκε μετά την απόδραση Κίτα. Δεύτερον, ο Ιωνάς Νικολάου δεν ετοίμαζε επιχειρησιακά σχέδια, ούτε μπορούσε να γνωρίζει πώς ο κάθε αστυνομικός χειριζόταν τις καταγγελίες για εξαφάνιση αλλοδαπών γυναικών. Όμως, υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά το σάλο με τον σίριαλ κίλερ. Τρίτον, ακόμη και η Άννα Προκοπίου δεν ετοίμαζε τα επιχειρησιακά σχέδια όταν έγιναν τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, όμως, την καρατόμησε ο Πρόεδρος.

Πολιτική ευθιξία, κύριε Χαρτσιώτη, σημαίνει ότι ένα πολιτικό πρόσωπο διαθέτει τέτοια ευαισθησία ώστε σε περίπτωση κατά την οποία το υπουργείο ή η υπηρεσία των οποίων προΐσταται διασυρθεί εξαιτίας ενός σοβαρού λάθους, αποχωρεί αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη. Ακόμη και αν ο ίδιος δεν είχε σχέση ή έστω καν ενημέρωση για το γεγονός. Πληθώρα παραδειγμάτων στο εξωτερικό.  

Από την στιγμή κατά την οποία ο κ. Χαρτσιώτης δεν ένιωσε την ανάγκη να αποχωρήσει, όφειλε ο Πρόεδρος να τον παύσει μαζί με τους άλλους. Όσο σε αυτό τον τόπο οι πολιτικοί δεν μαθαίνουν την έννοια της ευθιξίας και της πολιτικής ευθύνης, δεν πρόκειται η πολιτική να ανεβεί επίπεδο. Δυστυχώς, φαίνεται ότι απέχουμε έτη φωτός…

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1513399/proedre-orthos-epafses-ton-archigo-ofiles-na-pafsis-ke-ton-chartsioti/