Τεχνοκρατικό «φιλί της ζωής» στη διαδικασία

Print Friendly, PDF & Email

14 Ιανουάριος 2017

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Μεταφέρουν το θέμα της ασφάλειας από το πολιτικό επίπεδο στο τεχνικό
Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών, που θα συναντηθούν στις 18 Ιανουαρίου, για να συζητήσουν και να καταγράψουν θέματα που αφορούν την Ασφάλεια, και μετά σε πολιτικό. Ύστατη προσπάθεια να μην καταρρεύσει η διαδικασία

Ολοκληρώθηκε χθες η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, με θέμα την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, με μιαν απόφαση η οποία, σε ένα πρώτο επίπεδο ανάγνωσης, ενδεχομένως αποβεί καταλυτική στην προσπάθεια επίτευξης προόδου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Όπως αποφασίστηκε χθες από τα συμμετέχοντα μέρη, η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών, οι οποίοι θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καταγράφοντας τις προβαλλόμενες ανησυχίες και προσεγγίσεις που αφορούν την ασφάλεια, και θα ετοιμάσουν σχετικό πόρισμα. Ακολούθως, η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο, με την ίδια σύνθεση, όπως ξεκίνησε, καθώς το επόμενο βήμα θα είναι η συνέχεια της χθεσινής Διάσκεψης.

Αυτό ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας ότι οι τεχνοκράτες θα προέρχονται από τα μέρη που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τεχνοκράτη, ο οποίος θα αποφασιστεί από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Όπως σημείωσε επιπρόσθετα ο κ. Χριστοδουλίδης, η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων ήταν η πλέον συγκροτημένη, και αυτή που επικράτησε των συζητήσεων, καθώς και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχει επανειλημμένως διατυπωθεί.

Με τη λεπτομερή πρόταση του ΠτΔ τέθηκε και η βάση συζήτησης, διευκρίνισε, προσθέτοντας πως μόλις υπάρξουν αποτελέσματα από την ομάδα τεχνοκρατών, θα υπάρξει και συνέχεια στη Διάσκεψη.

Η διαδικασία θα εκτυλιχθεί χωρίς χρονοδιαγράμματα, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δυνατόν να διαλάβει τον χαρακτήρα συνεχούς διάσκεψης για την Κύπρο, έως την κατάληξη σε συμφωνία. «Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αυτήν τη στιγμή ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Όσον αφορά το πότε θα συνεχιστεί η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο, αυτό ακόμη δεν έχει καθοριστεί, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, που ακολουθεί των διαβουλεύσεων των τεχνικών ομάδων, παρουσιάζεται «παραγεμισμένο» πολιτικά, με τη σύνοδο για τη Συρία στις 23 του μηνός στην Αστάνα, όπου θα συμμετέχει η Τουρκία, ενώ βεβαρημένο πρόγραμμα θα έχει και ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, οι συνομιλίες επί εκκρεμούντων θεμάτων σε άλλα κεφάλαια του Κυπριακού θα συνεχιστούν μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση για σήμερα, σημειώνοντας πως ενδεχομένως να γίνει μόνο με την κ. Μογκερίνι, ανάλογα με το πρόγραμμα. Χαρακτήρισε, δε, ιστορική και αναγκαία τη Διάσκεψη, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «αν μπορούσαμε να είχαμε κατάληξη, θα ήταν ακόμα καλύτερα».

Προσπάθεια αποκλεισμού της ΚΔ

Η απόφαση ήταν προϊόν του έντονου παρασκηνίου που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης, και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποτέλεσε την ύστατη φόρμουλα διάσωσης της διαδικασίας, υπό το κράτος της απαρέγκλιτης θέσης της τουρκικής πλευράς να μην αναγνωρίζει σε πολιτειακό επίπεδο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ενέκρινε την, όπως διαφάνηκε, κατ’ αρχήν συμφωνία των εγγυητριών δυνάμεων για συναντήσεις σε επίπεδο ΥΠΕΞ, καθώς κάτι τέτοιο θα την έβγαζε «εκτός κάδρου», και, ως συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης Εγγυήσεων, κατέστησε σαφές ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό.

Έτσι, και προκειμένου να μην καταρρεύσει η διαδικασία, συμφωνήθηκε να μεταφερθεί η διαβούλευση σε επίπεδο τεχνικών ομάδων και, ακολούθως, σε πολιτικό επίπεδο, με την ίδια ακριβώς σύνθεση.

Όπως διευκρίνισε περαιτέρω ο Εκπρόσωπος, οι αναφορές του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, για συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, ήταν σκέψεις των εγγυητριών δυνάμεων, ενώ υπογράμμισε ότι μόνες οι εγγυήτριες δυνάμεις, χωρίς το έτερο συμβαλλόμενο μέρος, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορούν να αλλάξουν τη Συνθήκη Εγγυήσεων.

Η Διάσκεψη, επί της ουσίας, κατέγραψε το τεράστιο χάσμα που υφίσταται ανάμεσα στα μέρη, όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς η τουρκική πλευρά δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση διαφοροποίησης των θέσεών της, προς μια διαφορετική προσέγγιση που προδήλως αποτελεί, κατ’ αρχήν, κοινή πλεύση των υπολοίπων μερών.

Ο ΠτΔ μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης μετέβη στο ξενοδοχείο της κυπριακής αποστολής, ώστε να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τις εξελίξεις και τη λήξη αυτού του σκέλους της Διάσκεψης, ενώ σήμερα το μεσημέρι στις 12 ώρα Κύπρου θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ενημερώσει τον κυπριακό λαό.

Εγγυήσεις και παρουσία στρατού θα συνεχιστούν, επιμένει ο Τσαβούσογλου

«Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να είναι χωρίς τέλος. Πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για Διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο. Δεν πρέπει να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Πρέπει να συναντηθούν το συντομότερον εκ νέου οι Υπουργοί Εξωτερικών. Είτε υπάρξει αποτέλεσμα είτε όχι, πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης.

Ο κ. Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι βρήκαν «την ευκαιρία να καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η διαδικασία μετά από τη σημερινή σύνοδο». Η στάση και οι θέσεις μας συνάδουν και ταυτίζονται με αυτές της «ΤΔΒΚ», τόνισε.

Επεσήμανε ότι υπάρχει μία πραγματικότητα, ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για τον τ/κ λαό. Ως Τουρκία, σημείωσε, «είπαμε ότι πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας τις ανησυχίες και των δύο πλευρών».

«Οι προσδοκίες του τ/κ λαού είναι για εμάς κριτήριο, καθώς η όποια λύση θα πάει σε δημοψήφισμα και θα πρέπει να εκφράζει τον λαό», σημείωσε, και υπό αυτό το πρίσμα στις 18 Ιανουαρίου θα συναντηθούν οι τεχνοκράτες, «αφού πρώτα κάθε χώρα θα ετοιμάσει τις προτάσεις της», διευκρίνισε. «Οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί θα συνεχιστούν», επέμεινε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Στις 18 Ιανουαρίου θα συναντηθούν οι τεχνοκράτες μας για να συζητήσουν τα τεχνικά θέματα. Πρώτα οι τεχνοκράτες, έπειτα οι Υπουργοί Εξωτερικών και, τέλος, οι πρωθυπουργοί», είπε με νόημα ο κ. Τσαβούσογλου, ενώ αμφισβητώντας ξεκάθαρα την ΕΕ, δήλωσε: «Η Ε.Ε. ποια σύγκρουση έλυσε, ποιο θέμα έλυσε; Ποιον εμπόδισε να κάνει κάτι; Ποιος είναι ο ρόλος της Ε.Ε., μπορεί να εγγυηθεί; Ας γίνουμε ρεαλιστές. Στη Γενεύη ξεκίνησε η 5μερής διάσκεψη και οι εργασίες της θα συνεχιστούν», κατέληξε.

Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών

Ανακοίνωση του ΟΗΕ, η οποία συγκεκριμενοποιεί και επισημοποιεί τα συμπεράσματα και τα επόμενα βήματα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο, αλλά και από την οποία απουσιάζει οιαδήποτε αναφορά στην ΚΔ και στον Πρόεδρό της, έχει ως ακολούθως:

«Η Διάσκεψη για την Κύπρο συγκλήθηκε σήμερα, 12 Ιανουαρίου 2017, στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή του Εξοχότατου Μουσταφά Ακιντζί και του Εξοχότατου Νίκου Αναστασιάδη, των ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυητριών δυνάμεων και στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητού.

Η Διάσκεψη συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειωθεί εδώ και 20 μήνες στις συνομιλίες για την Κύπρο. Χάρη στην αφοσιωμένη δουλειά τους έγινε δυνατό να συγκληθεί η σημερινή Διάσκεψη. Αυτή είναι η πρώτη φορά, όπου όλοι συγκεντρώθηκαν να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων.

Οι σημερινές συζητήσεις επισήμαναν την πρόθεση των συμμετεχόντων για να βρεθούν κοινώς αποδεκτές λύσεις στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, οι οποίες να απαντούν στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Αναγνωρίζουν ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να έρχεται εις βάρος της άλλης κοινότητας.

Αναγνώρισαν επίσης ότι πρέπει να απαντήσουν στις σταθερές ανησυχίες των δύο κοινοτήτων, ενώ την ίδια ώρα να αναπτύξουν ένα όραμα ασφάλειας για μια μελλοντική ενωμένη Κύπρο.

Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι αυτή είναι η ώρα να έρθει μια επιτυχημένη κατάληξη για τις διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί. Οι συμμετέχοντες επίσης δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τη διαδικασία, προς την κατεύθυνση μιας συνολικής διευθέτησης (του προβλήματος) στην Κύπρο. Οι κοινοί στόχοι που περιγράφονται ανωτέρω θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Επομένως, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, με τον ίδιο τρόπο, ακολουθώντας τα εξής:

– Δημιουργείται μια ομάδα εργασίας σε επίπεδο τεχνοκρατών. Αυτή η ομάδα ξεκινάει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου. Αποστολή της είναι να εξευρεθούν συγκεκριμένες ερωτήσεις, καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου αυτές να απαντηθούν.

– Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις στα εξωτερικά ζητήματα των άλλων κεφαλαίων θα συνεχιστών ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην Κύπρο.

– Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο, αμέσως μετά την εξέταση των αποτελεσμάτων που θα έχουν προκύψει από τις ομάδες εργασίας.

– Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων για να υποστηρίξει την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.

Οι δηλώσεις Κοτζιά

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς είχε αναφέρει, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ότι αναμενόταν συμφωνία, στο δεύτερο μέρος της διάσκεψης, για τη δημιουργία ομάδας ειδικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, η οποία θα ετοιμάσει έναν κατάλογο ερωτήσεων για το θέμα της ασφάλειας, στη βάση των οποίων θα γινόταν, πιθανόν στις 23 Ιανουαρίου, νέα συνάντηση των τριών ΥΠΕΞ στη Γενεύη.

Εκ μέρους της Ελλάδας, διευκρίνισε, επικεφαλής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Επιβεβαίωση της «Σ»

Πάντως, το όλο σκηνικό, όπως διαμορφώθηκε, φαίνεται να επιβεβαιώνει το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της «Σημερινής», σύμφωνα με το οποίο θα επεχειρείτο να στηθεί στη διάσκεψη ένα σκηνικό με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, έπειτα από επίμονη απαίτηση της Άγκυρας, η οποία αποκλείει a priori τη συμμετοχή της Λευκωσίας στις διεργασίες για την ασφάλεια.

Και, προφανώς, σύμφωνα με την απόφαση, το ζήτημα φαίνεται να μετατοπίζεται από την πολιτική του ουσία, μετατρεπόμενο σε ένα τεχνικής φύσεως θέμα, αφού δεν έχει υπάρξει πολιτική συμφωνία επί της ουσίας -δηλαδή άρση ή παραμονή εγγυήσεων και με ποια μορφή-, μεταξύ των μερών, προκειμένου να ξεπεραστεί ο γόρδιος δεσμός της παρουσίας της ΚΔ.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/395994/texnokratiko-fili-tis-zois-sti-diadikasia#sthash.3O6cTGRf.dpuf