Η Ασφάλεια και το μήνυμα του Έλληνα ΥΠΕΞ

Print Friendly, PDF & Email

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

14 ΙΑΝ 2017

Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Γενεύης ήταν το αναμενόμενο, αν και υπήρχαν ενδόμυχα προσδοκίες για να υπάρξουν εκπλήξεις. Τελικά αποφασίστηκε ότι η πενταμερής Διάσκεψη θα είναι διαρκείας και θα συγκαλείται σε διάφορα επίπεδα. Στην ατζέντα, εξ όσων έχει ανακοινωθεί, θα είναι το κεφάλαιο της Ασφάλειας και μέσα από τις συζητήσεις θα αναζητηθεί ένα νέο μοντέλο που θα ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν θα ασχοληθούμε με τη μορφή αυτής της Διάσκεψης, ούτε και με την αποτελεσματικότητά της. Θα αναμένουμε αποτέλεσμα, όταν και όποτε υπάρξει, και θα επανέλθουμε. Το μείζον, κατά τη δική μας άποψη, είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αποτελέσματος που πρέπει να επιτευχθεί. Είναι προφανές πως για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε θετικά το αποτέλεσμα θα πρέπει να απαλλάσσει τη χώρα από αναχρονιστικά συστήματα Ασφάλειας, τα οποία παράγουν προβλήματα και εντάσεις. Αυτό το βιώσαμε από τη δεκαετία του ’60.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, πλην της απαλλαγής της Κύπρου από τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα, δεν θα θεωρηθεί λύση. «Ο φόβος ή ο κίνδυνος χρήσης βίας από τρίτους πρέπει να εξαλειφθούν από τον χάρτη της Κύπρου» είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στη διάρκεια της Διάσκεψης. «Πρέπει να συμφωνήσουμε στην οριστική λύση του προβλήματος ασφάλειας της Κύπρου. Και αυτό σημαίνει αποχώρηση των στρατευμάτων, κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ, ίσως με έναν δημιουργικό ρόλο του ΟΑΣΕ» ανέφερε. 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Κύπρος πρέπει να βρει ένα καθεστώς εσωτερικής ασφάλειας. Ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος από της ανάληψης των καθηκόντων του δρομολόγησε πρωτοβουλίες για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. Το θέμα της Ασφάλειας το εντάσσει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος-μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Εξήγησε δε πως η Ε.Ε. παρεμβαίνει και μάλιστα μπορεί να επιβάλει και κόστος. «Εμείς ως Ελλάδα ξέρουμε ποιο είναι το κόστος αν κάποιος παραβιάσει κανόνες της ΕΕ και ξέρουμε ότι η ΕΕ διαθέτει πάρα πολλά εργαλεία για να επιβάλει αυτό που θεωρεί σωστό. Δεν το λέμε φιλολογικά. Τα τελευταία επτά χρόνια το έχουμε συναντήσει και πιστεύουμε ότι η ΕΕ έχει τα μέτρα και τα μέσα να υπερασπιστεί τα συμφωνηθέντα έναντι οιουδήποτε, εντός ΕΕ και εντός Κύπρου, θελήσει να αποκλίνει από αυτά. Το ίδιο πιστεύω και για τον ΟΗΕ» ανέφερε.

Επικαλούμαστε τον Έλληνα ΥΠΕΞ επειδή πέραν από το γεγονός ότι έχει ξεκάθαρες θέσεις, τις προωθεί και παράγει αποτέλεσμα. Δεν θα ασχοληθούμε με τις τουρκικές επιθέσεις που δέχεται ο κ. Κοτζιάς, γιατί θεωρούμε πως γίνονται για να καλυφθεί η τακτική κωλυσιεργίας που υιοθετεί η Άγκυρα. Η Τουρκία, για λόγους που αφορούν και στα εσωτερικά της προβλήματα, δεν θέλει αυτή τη στιγμή να συζητήσει σοβαρά. Δεν θα ασχοληθούμε και με τα μουρμουρητά που ακούγονται από πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο.

Είναι σαφές πως για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα σύστημα Ασφάλειας, επιβάλλεται να υπάρξει εμπιστοσύνη. Επιβάλλεται να υπάρξει μια συμφωνία, που δεν θα παράγει προβλήματα και εντάσεις. Γι’ αυτό και πρέπει η συμφωνία που θα προκύψει να μη διαιωνίζει προβλήματα.