Οζγκιουργκιούν: Αν αυτός είναι ο χάρτης, δεν έχω αντίρρηση

Print Friendly, PDF & Email

16.01.2017 13:52

ΚΥΠΕ

Συμφωνεί με την θέση του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί στο θέμα των εγγυήσεων αλλά και με τη θέση του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα του χάρτη ο “πρωθυπουργός” των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.

Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από την Γενεύη, στην εφημερίδα “Χαβαντίς” και στο NTV, απέρριψε τις επικρίσεις για το γεγονός ότι στην Γενεύη μετέβη πολυπληθής αντιπροσωπεία λέγοντας ότι η πρόταση της Ελλάδας να δοθεί μεσοδιάστημα στις συνομιλίες “δείχνει μια μη ειλικρινή θέση και πάντα έτσι συμπεριφέρονται”.

Τις δηλώσεις Οζγκιουργκιούν προβάλλει πρωτοσέλιδα η τ/κ εφημερίδα “Χαβαντίς” η οποία τιτλοφορεί το δημοσίευμα της με τον τίτλο “Αν αυτός είναι ο χάρτης δεν έχω αντίρρηση” και γράφει ότι ο “πρωθυπουργός” είπε ότι το σύστημα εγγυήσεων είναι ένα σύστημα που δεν συζητείται.

Αναφερόμενος στον χάρτη εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του χάρτη και είπε ότι και πριν από δύο μήνες αλλά και πριν από δέκα ημέρες σε συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο συζήτησαν το θέμα των χαρτών.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν και τη συγκεκριμένα τη δήλωση του “να δοθούν τα Βαρώσια και να πάρουμε τα Κόκκινα” ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι “αν αυτός είναι ο χάρτης τότε δεν έχω αντίρρηση”.

Ερωτηθείς γιατί αρνήθηκε να παρευρεθεί στην δεξίωση των ΗΕ στην Γενεύη είπε ότι, στην Γενεύη πήγε ως “πρωθυπουργός” και “σκέφτηκα ότι δεν είναι σωστό να παρευρεθώ στη δεξίωση ως `πρωθυπουργός` και αν γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι θα πήγαινε (στην Γενεύη) ο Ε/κ ΥΠΕΞ τότε θα στέλναμε τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου”.

“Όμως μας είπαν ότι ο Ε/κ ΥΠΕΞ δεν θα λάμβανε μέρος στις συναντήσεις ή στις δεξιώσεις. Πρέπει να δημιουργήθηκε μια παρεξήγηση στις συνεννοήσεις” σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι η μη προσέλευση του στην εν λόγω δεξίωση δεν έχει καμία σχέση με τον Ακιντζί”.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις ότι στη Γενεύη μετέβη πολυπληθής αντιπροσωπεία από τα κατεχόμενα, τις απέρριψε λέγοντας ότι τον ηγέτη των Τ/κ συνόδευαν εκπρόσωποι κομμάτων, λειτουργοί του Τύπου, “υφυπουργοί” και “γενικοί διευθυντές” υπουργείων.

“Αν το σκεφτείτε δεν είμαστε και τόσοι πολλοί”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση γιατί δεν συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ε/κ κομμάτων είπε ότι κανείς δεν αποδέχεται την ιδιότητα του ως “πρωθυπουργός” και ότι αν βρισκόταν στην Γενεύη με την ιδιότητα του ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και μόνο με την ιδιότητα αυτή τότε τα ε/κ κόμματα δεν θα είχαν πρόβλημα και αρνητική στάση.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνομιλίες ισχυρίστηκε ότι λόγω της στάσης της Ελλάδος και της ε/κ πλευράς και της έλλειψης θέλησης εκ μέρους τους δεν υπήρξε θετική εξέλιξη και ότι πάντα τα εμπόδια προέρχονται από τις δύο αυτές πλευρές.

Είπε τέλος ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο θέμα των εγγυήσεων και ότι το θέμα είναι ξεκάθαρο και είναι ένα σύστημα το οποίο δεν θα αλλάξει.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του χάρτη και ότι είναι σίγουρος ότι τα ε/κ κόμματα έχουν γνώση για το περιεχόμενο.