«Για πρώτη φορά», κορόιδα…

Print Friendly, PDF & Email

17 Ιανουάριος 2017
Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Αχρείος εμπαιγμός του λαού από Αναστασιάδη-Αβέρωφ-Κυπριανού

Όταν ο Γιώργος Βασιλείου ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου και τη διαχείριση του εθνικού θέματος, η συνηθέστερη ατάκα του, για όσα ο ίδιος πίστευε ότι επετύγχανε, ήταν ότι «για πρώτη φορά» επετεύχθη εκείνο ή το άλλο. Είχε την εντύπωση πως το Κυπριακό ξεκινούσε από τη δική του προεδρία και πως τίποτε δεν προϋπήρξε του ιδίου.
Και βεβαίως, σε τούτο, είχε ως άλλοθι, το γεγονός ότι δεν είχε προλάβει, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της προεδρίας του, να μελετήσει το πρόβλημα και την εξέλιξή του, και δικαίως πίστευε πως όσα εξελίσσοντο, εξελίσσοντο για πρώτη φορά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Άντρος Κυπριανού, όμως, δεν διαθέτουν αυτό το άλλοθι. Ήταν στην πολιτική ζωή από το 1974 και έζησαν όλες τις φάσεις, ή τουλάχιστον τις περισσότερες φάσεις του εθνικού προβλήματος.
Το να επαναλαμβάνουν και να μιμούνται σήμερα τον Γιώργο Βασιλείου, και να πιστεύουν πως «για πρώτη φορά» συμβαίνουν στο Κυπριακό πράγματα τα οποία είχαν συμβεί στο παρελθόν, κοροϊδεύουν πρώτα τους εαυτούς τους και μετά τον λαό.
Το κυριότερο, όμως, και πιο τραγικό, είναι ότι διαστρεβλώνουν την ουσία των εξελίξεων, προσφέρουν υπηρεσίες στην Τουρκία και παραπλανούν τους πολίτες.

Επισημαίνουμε μερικά από τα ψεύδη, τις παραπλανήσεις και τα επικοινωνιακά κόλπα που χρησιμοποίησαν, ή χρησιμοποιούν, και τα οποία διαστρεβλώνουν την ουσία και τελικά αποβαίνουν σε μπούμερανγκ για την εθνική υπόθεση.

1. Το ψέμα για «πρώτη φορά», τάχατες, εμπλοκή της Τουρκίας στις διακοινοτικές συνομιλίες: Στην αρχή της προεδρίας του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πιέσει τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο όπως, κατά τη συνάντησή του με τον τότε ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, προτείνει τις αποκληθείσες «χιαστί συναντήσεις», δηλαδή τις επισκέψεις των δύο διαπραγματευτών των δύο πλευρών στην Αθήνα και την Άγκυρα, για διεξαγωγή συνομιλιών.
Ο Βενιζέλος το πρότεινε και ο Νταβούτογλου με ενθουσιασμό το αποδέχθηκε. Γιατί; Επειδή αυτή η διαδικασία ήταν διαχρονική αξίωση της Άγκυρας, την οποία είχαν απορρίψει όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, με τελευταίο τον Δημήτρη Χριστόφια, επειδή διέβλεπαν ότι το ψευδοκράτος, διά του διαπραγματευτή του, θα γινόταν αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση. Και εφόσον ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους γινόταν αποδεκτός από την ελληνική κυβέρνηση, άνοιγαν οι πόρτες για την ανετότερη πρόσβασή του σε άλλες κρατικές υπηρεσίες ξένων χωρών.
Τι έκαμε τότε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Κυβερνητικός του Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης; Θριαμβολογούσαν πως «για πρώτη φορά» ενέπλεξαν την Τουρκία στον διακοινοτικό διάλογο και την καθιστούσαν υπεύθυνη, δήθεν, για τις θέσεις που κατέθετε η τουρκοκυπριακή πλευρά.
Βεβαίως, ουδέποτε η Τουρκία ενεπλάκη στον διακοινοτικό διάλογο, οι «χιαστί συναντήσεις» τελικά δεν έγιναν πλην μίας φιλοφρονητικής, με τις επισκέψεις των δύο διαπραγματευτών στην Αθήνα και Άγκυρα. Το κακό, όμως, έγινε και η «για πρώτη φορά εμπλοκή της Τουρκίας στον διακοινοτικό διάλογο» απεδείχθη ένα άθλιο ψέμα.

2. Για να έλθουμε στο σήμερα: Θριαμβολογούν και πάλιν οι ίδιοι πρωταγωνιστές, και τα παπαγαλάκια τους, πως «για πρώτη φορά» υποχρέωσαν την τουρκική πλευρά να καταθέσει χάρτη για το εδαφικό. Ψέματα. Δύο φορές ο Ραούφ Ντενκτάς κατέθεσε προτάσεις για το εδαφικό. Αλλά δεν είναι μόνο τούτο.
Η αχρειότητα βρίσκεται αλλού. Χύνουν νερό στον μύλο της τουρκικής προπαγάνδας, και πανηγυρίζουν για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία. Διότι το «επίτευγμά» τους δεν είναι η κατάθεση τουρκικού χάρτη, αλλά ότι παρέλαβαν έναν άθλιο χάρτη, χειρότερο και από το σχέδιο Ανάν, ο οποίος αφήνει εκτός επιστροφής τη Μόρφου και άλλες σημαντικές περιοχές. Αντί, δηλαδή, να καταγγείλουν την Τουρκία, την ευλογούν επειδή κατάθεσε απαράδεκτο χάρτη!

3. Διαλαλούν πως για «πρώτη φορά» η Τουρκία «υποχρεώθηκε» να παρακαθίσει σε διεθνή διάσκεψη και να συζητήσει θέμα εγγυήσεων και ασφάλειας. Πανηγυρίζουν και πάλιν για επικοινωνιακούς λόγους και κρύβουν την ουσία, η οποία είναι πως η Τουρκία, για πολλοστή φορά, επισήμως και ενώπιον των πάντων, επιμένει σε συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων και παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση. Αντί να καταγγείλουν την Τουρκία για την απαράδεκτη στάση της, πανηγυρίζουν επειδή επιμένει σε αναχρονιστικά και απολιθωμένα συστήματα.

4. Εδώ και τέσσερα χρόνια, Αναστασιάδης, Αβέρωφ και Κυπριανού αγνοούν όλες τις καθαρές, διαχρονικές θέσεις, τις οποίες επαναλαμβάνουν ο Ερντογάν και ο Ακιντζί για τις εγγυήσεις, τα τουρκικά στρατεύματα, το εδαφικό, τη Μόρφου, την εκ περιτροπής προεδρία, και άλλα, και δηλώνουν πως δεν δίνουν σημασία στις δηλώσεις, αλλά θέλουν να δουν έμπρακτα δείγματα των θέσεων της Άγκυρας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Έλαβαν αυτά τα δείγματα και στο τραπέζι του διακοινοτικού διαλόγου και στο Μον Πελεράν και στη Γενεύη. Και επιτέλους, αντί να αντιληφθούν τι θέλει η Τουρκία, αντί να καταλάβουν όσα αντιλαμβάνεται και ο πλέον αστοιχείωτος πολίτης, επιμένουν πως θέλουν ακόμη να δουν!

Καλά, κωφοί είναι. Αλλά έχασαν εντελώς την όρασή τους, ώστε να μην μπορούν να διαβάσουν τι καταθέτει η Τουρκία;

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/stigma/396871/gia-proti-fora-koroida#sthash.FmTW3KdB.dpuf