Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης

Print Friendly, PDF & Email

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Τουρκία/ΑΓΚΥΡΑ 

21/01/2017 09:24 

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης που θα επιτρέψει την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγοντας το δρόμο να τεθεί το νέο Σύνταγμα προς έγκριση σε δημοψήφισμα την ερχόμενη άνοιξη.

“Ο λαός μας θα έχει την τελευταία λέξη σε αυτό το θέμα και θα πάρει την τελική απόφαση”, δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. “Να μην αμφιβάλλει κανείς ότι ο λαός μας θα πάρει την πιο δίκαιη απόφαση”, πρόσθεσε.

Το σχέδιο εγκρίθηκε με 339 ψήφους υπέρ, 9 περισσότερες από την πλειοψηφία των 3/5 που απαιτείτο για να τεθεί η μεταρρύθμιση σε δημοψήφισμα.

Η συνταγματική αναθεώρηση προβλέπει μεταξύ άλλων τη μεταφορά στον Πρόεδρο της χώρας εκτελεστικών εξουσιών που ανήκουν μέχρι σήμερα στον Πρωθυπουργό.

Η έγκριση του σχεδίου θεωρείτο δεδομένη, έπειτα από την στήριξη που παρείχε στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το εθνικιστικό MHP.

Η πλειοψηφία των βουλευτών υποστηρίζει ότι το σχέδιο προεδροποίησης του πολιτειακού συστήματος είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ηγεσίας του κράτους, με την αντιπολίτευση να απορρίπτει την πολιτειακή μεταβολή προς την προεδρική Δημοκρατία, καταγγέλλοντας αυταρχική εκτροπή του Προέδρου Ερτνογάν.

Με βάση τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στην εξουσία έως το 2029.