Μάχη Eντυπώσεων

Print Friendly, PDF & Email

24 Ιανουάριος 2017

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ο πυρήνας του Κυπριακού είναι πλέον στο τραπέζι, υποστηρίζει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών
Η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα διευθετηθεί το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων γίνεται μέσω συνεντεύξεων στα ΜΜΕ

Το χαρτί που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση παίζει όλο και περισσότερο η Λευκωσία για το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, το οποίο πια έμμεσα έχει μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μέσω συνεντεύξεων και αρθρογραφίας. Την ίδια ώρα ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για το Κυπριακό μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών συνομιλιών στο Μον Πελεράν της Ελβετίας.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί δείχνει ότι η άμεση επανάληψη των συνομιλιών σε πολιτικό επίπεδο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο της 12ης Ιανουαρίου, δεν φαίνεται πιθανή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο παρασκήνιο ακούγονται διάφορες εκδοχές και διάφορα σενάρια. Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές, είναι προτιμότερο να υπάρξει υπομονή.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης χθες δήλωσε ότι αναμένεται από τα Ηνωμένα Έθνη να καθορίσουν ημερομηνία για να επανέλθουν τα μέλη της Διάσκεψης στη Γενεύη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε άρθρο-απολογισμό των εντατικοποιημένων συνομιλιών στο Κυπριακό, εκφράζει στο Euronews τη θέση του τονίζοντας ότι η Ε.Ε. προσφέρει όλες τις εγγυήσεις που χρειάζεται η Κύπρος.

«Ένα βιώσιμο, λειτουργικό και σύγχρονο κράτος δεν έχει καμία ανάγκη εγγυήσεων από τρίτη χώρα. Η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια κάθε χώρας είναι ένα πολύ λειτουργικό κράτος, και για ένα κράτος μέλος της Ε.Ε., η καλύτερη εγγύηση είναι η ίδια η ιδιότητά του ως μέλους», γράφει.

Την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι εκείνο που θα καθορίσει αν μια λύση είναι πράγματι εφικτή θα είναι οι απαντήσεις που θα δοθούν στα κεφάλαια του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Η συνέντευξη Κοτζιά

Στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι:

«1. Υπάρχουν δυνάμεις στο διεθνές στερέωμα που δεν τους αρέσει ο προσανατολισμός της Ελλάδας για λύση του Κυπριακού με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και τερματισμό των εγγυήσεων στην Κύπρο.

2. Το politico, είναι “μικρή εφημερίδα τρίτης κατηγορίας”.

3. Μερικοί με θεωρούν σκληρό καρύδι. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου βαθιά συναισθηματικό, που αγαπάει τον τόπο του.

4. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας οφείλει να κάνει πολλά περισσότερα προς όφελος της Κύπρου απ’ ό,τι οποιοσδήποτε τρίτος παράγοντας.

5. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον για τους δημοσιογράφους στο μέλλον η αλληλογραφία που είχε ο ίδιος με διεθνείς παράγοντες, με την οποία τους υπογράμμιζε τις υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη, τις οποίες αυτοί δεν έχουν.

6. Υπήρχαν δυνάμεις στην Κύπρο και την Ελλάδα που θεωρούσαν ότι μπορούσε να βρεθεί λύση του Κυπριακού, χωρίς να τεθεί θέμα εγγυήσεων, παρεμβατικών δικαιωμάτων και κατοχικού στρατού, ώστε να λυθεί το Κυπριακό. Αυτό στη είδαμε στη διαπραγμάτευση 2000-2004 και στη διαπραγμάτευση 2008-2009».

Το Κυπριακό βγήκε από τον βυθό

Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για δύο επιτυχίες της ελληνικής διπλωματίας. Η πρώτη, ότι ο πυρήνας του κυπριακού προβλήματος βγήκε από τον βυθό και ξαναμπήκε πάνω στο τραπέζι και για πρώτη φορά η Τουρκία και οι Τ/κ αναγκάζονται να το συζητήσουν, και η δεύτερη, ότι ο διεθνής παράγοντας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι και μεγάλο και κομβικό και από αυτό εξαρτάται η λύση του Κυπριακού.

Η δεύτερη αφορά το ότι η διαπραγμάτευση είναι ανοικτού τέλους και χαρακτήρισε σοφή την κίνηση με την αλληλογραφία που είχε ο ίδιος προσωπικά με τον ΟΗΕ, την ώρα που δεν ήθελαν ο Τούρκοι.

Τι είπε για τον Ερντογάν

Όσον αφορά τον ρόλο της Άγκυρας και του Προέδρου Ερντογάν στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ο Ερντογάν προς το παρόν δεν δείχνει αυτήν την τόλμη που θα μπορούσε να επιδείξει, ίσως, ανέφερε, θα έπρεπε να περάσουν κάποιοι γύροι διαπραγμάτευσης, ίσως και το δημοψήφισμά του που υποστηρίζεται από εθνικιστικούς κύκλους, και να νιώθει μετά από αυτό καλύτερα.

«Το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να πιέσει, να φτιάξει γκρίζες ζώνες, να επενδύσει για μελλοντικές διεκδικήσεις», σημείωσε, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας για «σύνορα της καρδιάς» κ.λπ, συμπληρώνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν έχει προκαλέσει, όμως, κανένα θερμό επεισόδιο. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι στη στάση αυτή, η ελληνική πλευρά είναι πάρα πολύ αυστηρή και απαντά με πάρα πολύ αυστηρό τρόπο.

Επίσης υποστήριξε ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές των σχέσεων «πρέπει πάντα να κρατάμε ανοικτά τα κανάλια του διαλόγου και της συζήτησης, ώστε να καθίσταται δύσκολο να εκφραστεί κάποια επιθετικότητα από οποιαδήποτε πλευρά». Θύμισε ακόμα ότι ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει εδώ και δύο χρόνια την Τουρκία ως «νευρική δύναμη», επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να παρασύρεται κανείς στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής «από τη μία ή άλλη εκνευριστική, προκλητική ανοησία που λέει ο ένας, ο άλλος σύμβουλος της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης».

Σωσίβιο η επιτυχία στο Κυπριακό για την κυβέρνηση Τσίπρα

Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα είναι ένας τομέας στον οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα – ΑΝΕΛ επαίρεται για επιτυχίες. Υπό τις συνθήκες αυτές, η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από ένα διάστημα που εκ των πραγμάτων είχε αποκτήσει διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον και το επιτελείο του προέδρου Ομπάμα, σήμερα αναμένει ένα σήμα από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ποντάρει μάλιστα πολιτικά στις διακηρύξεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, τη διάθεσή του να αντιπαρατεθεί με το Βερολίνο και να χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ ως μέσο πίεσης προς την Ευρώπη, δεν γνωρίζει όμως τις διαθέσεις του για ζητήματα όπως το Κυπριακό.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Έιντε

Ενώ αργά χθες το βράδυ ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ενημέρωνε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για όσα έγιναν στη Γενεύη, στη Λευκωσία ο Γάλλος Πρέσβης Ρενέ Τροκάζ δήλωνε ότι:

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα έχει ρόλο να διαδραματίσει στο Κυπριακό όταν έρθει η ώρα και αυτό δεν είναι κάτι προαιρετικό, αλλά κάτι το οποίο επιβάλλεται».

«Η Γαλλία», είπε ο Γάλλος Πρέσβης, «είναι μια χώρα σύμμαχος της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο καθορίζουμε την πορεία και τη θέση μας όσον αφορά το Κυπριακό».

Επανέλαβε, επίσης, τη στήριξη της χώρας του σε μια σωστή λύση, η οποία να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς χρονοδιαγράμματα.

Ο Γάλλος πρέσβης είχε συνάντηση χθες με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι επίσης κοινή μας προσέγγιση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση, βέβαια, έχουν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο αναφορικά με το τελικό στάδιο».

«Θα πρέπει τα ζητήματα τα οποία αφορούν στον τομέα της ασφάλειας να γίνουν αποδεκτά από τον ΟΗΕ και θα πρέπει την ίδια στιγμή το Συμβούλιο Ασφαλείας να εκφράσει τη δική του άποψη γι’ αυτά τα ζητήματα», ανέφερε. Από την ώρα, πρόσθεσε, «που ζητούμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει ένα ισχυρό ψήφισμα για την εφαρμογή της συμφωνίας, έχει και ρόλο και λόγο και εμείς θα επιμείνουμε σ’ αυτή μας τη θέση».

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/399118/maxi-entyposeon