Η αναδιοργάνωση της τουρκικής αεροπορίας και ο στόχος της

 

12/8/2026

Γράφει ο Σπυρίδων Κίσσας 

Σμχος (ΥΠΛ) ε.α.

Με άρθρο στις 16 Ιουν 26 / 10:46, σας είχαμε γνωστοποιήσει ότι, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα προχωρήσει εντός του θέρους στη σύσταση της 20ης Αεροπορικής Βάσης (επίπεδο Πτέρυγας Μάχης), έδρα της οποίας αποτελεί το Α/Δ AKHISAR που ευρίσκεται Β.Α της Σμύρνης. Στο υπόψη Α/Δ θα αναπτυχθούν Πολεμικές Μοίρες μαχητικών Α/Φ. Την πληροφορία επιβεβαίωσε με ανακοίνωση του το ΥΠΑΜ της χώρας.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στο Α/Δ Cardak (ανατολικά Σμύρνης), συγκροτήθηκε η “19η Βάση Μαχητικών Μη Επανδρωμένων Α/Φ και Σχολή Πτητικής Εκπσης “, στην οποία θα ενταχθούν σταδιακά ΣμηΕΑ εγχώριας κατασκευής όπως Kizilelma  και Akinci.

Να σημειωθεί σχετικά ότι, η τ/ΠΑ διαθέτει ήδη τη 14η Βάση ΣμηΕΑ που εδρεύει στο Α/Δ Batman της Ν.Α Τουρκίας με τη 341Μ και με πληροφορίες για ύπαρξη της νεοσύστατης 342Μ. Επιπλέον, διαθέτει την 311Μ στο Α/Δ Eskisehir (1η Α.Β), την 302Μ στο Α/Δ Incirlik (10η Α.Β) και την 361M στο Α/Δ Dalaman (16η Α.Β). Μοίρες ΣμηΕΑ διαθέτουν επίσης η Α.Σ, το Π.Ν, η Σ-Χ, η Γενική Δνση Ασφαλείας, η Ακτοφυλακή, το Υπουργείο Δασών και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ).

Με τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι, στην τ/ΠΑ υλοποιείται μία βαθιά δομική και επχκη αναδιοργάνωση, η οποία περιλαμβάνει αναβάθμιση και αναδιάταξη των αεροπορικών δυνάμεων, με παράλληλη ένταξη όλο και περισσότερων τύπων ΣμηΕΑ και Ο/Σ εγχώριας κατασκευής.

Η Τουρκία δημιουργεί μία παράλληλη Πολεμική Αεροπορία που αποτελείται από πλήθος ΣμηΕΑ, τα οποία εξοπλίζονται σταδιακά με μεγάλη ποικιλία πυρομαχικών, ικανά να επιχειρούν μόνα τους, η σε συνεργασία με μαχητικά Α/Φ τόσο σε αποστολές Α2G, όσο και σε αποστολές A2A. 

Παρατηρώντας προσεκτικά τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται στην τουρκική Αμυντική Βιομηχανία είναι φανερό ότι, επιθυμία της Άγκυρας δεν είναι μόνο η ενίσχυση των ΤΕΔ και η εξαγωγή των αμυντικών προϊόντων που κατασκευάζει. Είναι και η σταδιακή υλοποίηση του δόγματος A2/AD (Anti-Access / Area Denial – Αντιπρόσβαση / Απαγόρευση Περιοχής), το οποίο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τον έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας». Στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού πολυεπίπεδου τείχους προστασίας (μαχητικά Α/Φ, ΕΕ/Π, UCAVs, RADARs, A/A συστήματα, πυραυλικά συστήματα, σύγχρονα Πολεμικά Πλοία, μέσα Η.Π, κατασκοπευτικοί δορυφόροι κ.α), το οποίο θα εμποδίζει την ελευθερία κινήσεων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στο χώρο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου. 

ΠΗΓΗ:https://www.militaire.gr/