Γράφει ο Σπυρίδων Κίσσας
Σμχος (ΥΠΛ) ε.α.
Τουρκία : Εξελίξεις σε μείζονα εγχώρια εξοπλιστικά προγράμματα αεροπορικών μέσων
Ο CEO της τουρκικής αεροδιαστημικής εταιρείας ΤΑΙ (TUSAS), Mehmet Demiroğlu, ερωτηθείς για τα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα αεροπορικών μέσων που υλοποιούνται από την εταιρεία του, γνωστοποίησε τα ακόλουθα:
Εθνικό Μαχητικό Α/Φ
Η παρθενική πτήση του πρωτότυπου Ρ1 μαχητικού Α/Φ TF-23 KAAN σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους (2026), αμέσως μετά τις δοκιμές ταχείας τροχοδρόμησης που θα διεξαχθούν. Στο ίδιο στάδιο της διαδικασίας ευρίσκεται και το πρωτότυπο P2 Α/Φ, με τις σχετικές εργασίες να συνεχίζονται πυρετωδώς 24/7.
(Σ.Σ-1: Η παρθενική πτήση του πρωτότυπου Α/Φ TF-23 KAAN P0, πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβ 24. Το Α/Φ αποτέλεσε την πλατφόρμα στην οποία στηρίχθηκε η εξέλιξη των πρωτοτύπων Ρ1 και Ρ2. Τα προαναφερόμενα Α/Φ εξοπλίζονται με 2 αμερικανικής κατασκευής Α/Κ F110-GE-129, ενώ σε εξέλιξη ευρίσκονται οι εργασίες ανάπτυξης και κατασκευής του εγχώριου Α/Κ TEI TF35000).
(Σ.Σ-2: Οι ΗΠΑ είχαν εγκρίνει αρχικά την πώληση στην Τουρκία 10 Α/Κ F110-GE-129 για την κατασκευή των 5 πρωτότυπων Α/Φ. Στη συνέχεια, η Τουρκία αιτήθηκε την αγορά 100 Α/Κ, με τις ΗΠΑ να εγκρίνουν το περασμένο καλοκαίρι την πώληση τουλάχιστον 80 Α/Κ. Οι Α/Κ θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των εκδόσεων βιομηχανικής παραγωγής TF-23 KAAN Blk-10 και Blk-20).
Α/Φ Βασικής Εκπαίδευσης Hurkus-2
Στις 28 Σεπ 26, παραδόθηκαν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία τα πρώτα 2 Α/Φ βασικής εκπαίδευσης ιπταμένων Hurkus-2 από τα συνολικά 55 που προβλέπει το σχετικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Συναφώς, στα τέλη του μηνός Σεπτεμβρίου υπεγράφη συμφωνία για την εξαγωγή 14 Α/Φ του τύπου στο Αζερμπαϊτζάν.
(Σ.Σ-1: Το Α/Φ εξοπλίζεται με τον ελικοφόρο Α/Κ PT6A-68Τ της καναδικής εταιρείας Pratt and Whitney, με την Άγκυρα να μην αντιμετωπίζει προβλήματα με την Οττάβα στην προμήθεια των υπόψη Α/Κ).
(Σ.Σ-2: Έχει γίνει γνωστό η βούληση του Μπακού για τη συμπαραγωγή του Α/Φ, χωρίς ωστόσο η πρόταση αυτή να βρίσκεται επί του παρόντος στην ημερήσια διάταξη της τουρκικής πρωτεύουσας).
Εκπαιδευτικό και Ελαφρύ Επιθετικό Α/Φ Hurjet
Σε πλήρη εξέλιξη ευρίσκονται οι πτητικές δοκιμές των 3 πρωτότυπων εκπαιδευτικών και ελαφρών επιθετικών αεριωθούμενων Α/Φ Hurjet, με την παρθενική πτήση του 4ου πρωτότυπου να σχεδιάζεται να λάβει χώρα πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους. Οι παραδόσεις στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα ξεκινήσουν το έτος 2027 και στην Ισπανία το 2028.
(Σ.Σ-1: Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει προβεί σε αρχική παραγγελία 16 Α/Φ, τα οποία θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα Α/Φ προκεχωρημένης εκπαίδευσης T-38M Talon της 121Μ / Cigli / 2η Α.Β. Η Ισπανία έχει συνάψει συμφωνία για την παραλαβή 30 Α/Φ του τύπου).
(Σ.Σ-2: Το Α/Φ φέρει τον αμερικανικής κατασκευής Α/Κ F404-GE-102, για τον οποίο η Ουάσινγκτον δεν θέτει κωλύματα, με την τουρκική αμυντική βιομηχανία να συνεχίζει τις εργασίες ανάπτυξης και κατασκευής του εγχώριου Α/Κ ΤΕΙ TF-6000).
Α/Φ Ηλεκτρονικού Πολέμου
Σε εξέλιξη ευρίσκονται οι εργασίες μετατροπής 2 Α/Φ Global-6000 της βραζιλιάνικης Bombardier σε Α/Φ Standoff Jammer, με την τοποθέτηση του εγχώριας κατασκευής συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου ASOJ 23-A. Τα Α/Φ σχεδιάζεται να παραδοθούν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία το έτος 2027.
(Σ.Σ-1: Η Τουρκία έχει παραλάβει συνολικά 4 Α/Φ Global-6000. Τα εναπομείναντα 2 Α/Φ, θα μετατραπούν και αυτά σταδιακά σε Α/Φ Standoff Jammer).
(Σ.Σ-2: Τα εν λόγω Α/Φ θα αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρησιακές δυνατότητες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στον τομέα του Ηλεκτρικού Πολέμου και όπως είναι φυσικό, θα αναβαθμίσουν έτη περαιτέρω την τουρκική απειλή εναντίον της χώρας μας. Τα προαναφερθέντα συστήματα, εάν απαιτηθεί, θα κληθούν να λειτουργήσουν σε συντονισμό με τα υπάρχοντα συστήματα Η.Π που διαθέτουν οι ΤΕΔ, με σκοπό να επιφέρουν μεγάλες δυσχέρειες στις φίλιες δυνάμεις).
ΠΗΓΗ:https://www.militaire.gr/toyrkiki-aeroporia-poia-einai-ta-egchoria-exoplistika-tis-programmata-oso-perimenei-ta-f-35/





