Συνομιλίες χάριν συνομιλιών

07 Φεβρουάριος 2017

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

Απόλυτα ενήμερη η Αθήνα για τις κινήσεις αλλά και τις προθέσεις του Προέδρου, δήλωσε ο Χριστοδουλίδης
Τον Απρίλη αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από την Άγκυρα για το θέμα της Ασφάλειας και των εγγυήσεων, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο Αναστασιάδης από Μέρκελ και Μέι

Οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία, που αφορά τις συνταγματικές τροποποιήσεις της χώρας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του «Σίγμα», ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ουσιαστικά πως αυτό ήταν και το μήνυμα που έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, οι οποίες είχαν αμφότερες κατ’ ιδίαν συνάντηση το προηγούμενο διάστημα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι όμως να γίνει αυτό, εξήγησε, ο διάλογος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανός και η συζήτηση επί των πέντε κεφαλαίων που αφορούν την εσωτερική πτυχή θα συνεχιστεί τον Φεβρουάριο σε επίπεδο τεχνοκρατών, αλλά και των δυο ηγετών. Η νέα Διεθνής Διάσκεψη αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο Μαρτίου.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα «Χουριέτ» τοποθετεί τη Διάσκεψη μεταξύ 5 και 10 Μαρτίου. Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, επιβεβαίωσε πως πιθανό να υπάρξει συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, όσον αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο δεύτερο ήμισυ του Μαρτίου.

Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον κ. Έιντε, σημείωσε ότι οι επαφές του με τον κ. Έιντε «έχουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και διαρκούν πολλές ώρες.

Ανοιχτά όλα τα κεφάλαια

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις Μπουρτζιού, ο οποίος απαίτησε από την ε/κ πλευρά όπως γίνει αποδεκτή η εκ περιτροπής Προεδρία, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε στο «Σίγμα» πως υπάρχει διαφορετική προσέγγιση γι’ αυτό το θέμα και πως κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί στη Γενεύη, αλλά υπήρξαν απλά τοποθετήσεις εκ μέρους των δυο πλευρών. Όσον αφορά τη συζήτηση επί του εδαφικού, επεσήμανε πως αυτή θα γίνει στην Κύπρο και θα περιλαμβάνει το ζήτημα των κριτηρίων που είναι άμεσα συνυφασμένο και με τους χάρτες που κατατέθηκαν.

«Ο χάρτης που κατατέθηκε από τ/κ πλευράς δεν μας ικανοποιεί και θα γίνει συζήτηση επ’ αυτού του θέματος», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ανάμεσα στα άλλα κεφάλαια που θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα είναι και το θέμα του περιουσιακού, καθώς επίσης και η οικονομική πτυχή της λύσης που επηρεάζει άμεσα σωρεία άλλων κεφαλαίων.

Ενήμερη η Αθήνα

Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν τον Πρόεδρο ότι συμφώνησε αιφνιδιαστικά στη σύγκληση νέας Διεθνούς Διάσκεψης τον Μάρτη, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως η συζήτηση στη Γενεύη δεν διακόπηκε για να ξαφνιαστούν.

Για το κατά πόσο ενημερώθηκε η Αθήνα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η ελληνική κυβέρνηση ήταν απόλυτα ενήμερη για τις κινήσεις αλλά και προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. «Πρόθεσή μας είναι το Εθνικό Συμβούλιο να συγκληθεί την Παρασκευή, αλλά φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα με τη Συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοδουλίδης και παρέπεμψε σε απόφαση εντός των ημερών.

Συνάντηση διαπραγματευτών

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Υπενθυμίζεται πως οι δύο διαπραγματευτές συμμετείχαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή σε σεμινάριο για τη χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού, που ουσιαστικά ήταν μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων και μια συζήτηση ιδεών. Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βρετανοί αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Μάθιου Κιντ.

Η αναπάντητη επιστολή

Σχετικά με την επιστολή Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαντ Γκλοντ Γιούνκερ, για την απαράδεκτη τουρκική απαίτηση για τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως αναμένεται και γραπτή απάντηση επί του θέματος. «Όπως αναγράφεται και στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ένα θέμα το οποίο αφορά το σύνολο της ΕΕ και θα πρέπει να υπάρξει συλλογική αντίδραση. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ούτε και να δεσμεύσει την ΕΕ, αφού βάσει των Συνθηκών είναι κάτι που αφορά των σύνολο των κρατών μελών.

Αισιόδοξος ο Γιούνκερ

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κυπριακό ζήτημα θα επιλυθεί σύντομα. Συγκεκριμένα, με έγγραφη απάντησή του στην επιστολή του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου, ο κ. Γιούνκερ τόνισε την υποστήριξη της Κομισιόν στη διαπραγματευτική διαδικασία και δείχνει τον δρόμο για το αίσιο τέλος των διμερών διαπραγματεύσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ προσωπικά υποστηρίζουμε σθεναρά, πολιτικά και τεχνικά, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και χαιρετίζουμε την πρόοδο και τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάσκεψη στη Γενεύη», αναφέρει η επιστολή.

Η επιστολή Γιούνκερ αποτελεί ουσιαστικά απάντηση σε πρόσφατη επιστολή των δύο ευρωβουλευτών, που είχαν ζητήσει από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενεργότερο ρόλο της ΕΕ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το κυπριακό ζήτημα, πέρα από εθνικό, είναι ευρύτερα ευρωπαϊκό ζήτημα και, επιπρόσθετα, η επίλυσή του θα συμβάλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια ιδιαιτέρως εύθραυστη γεωγραφική ζώνη.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/403213/synomilies-xarin-synomilion