Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

13/02/2017 14:40

Είναι στρατηγικός ο στόχος του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας και από δικής μας πλευράς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε αυτό τον στόχο είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Akinci ότι το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος θα είναι το μόνο θέμα που θα θέσει στην επόμενη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι «πέραν του να σας παραπέμψω στην ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, να σας αναφέρω ότι έχουμε πληροφορηθεί για τις δηλώσεις του κ. Akinci και σε πολύ λίγο θα υπάρξει γραπτή απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα όσα έχει αναφέρει ο κ. Akinci μετά από συνάντηση που είχε με την κα Spehar».

Αναφερόμενος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε μια καλή συζήτηση, κατά κύριο λόγο ενημερωτικού χαρακτήρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις εξελίξεις μετά τη Γενεύη, πιο συγκεκριμένα για το τι έχει γίνει στη συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν για τα αποτελέσματα των διεθνών επαφών του, για τις συζητήσεις στο τραπέζι των συνομιλιών με τον κ. Akinci και για την τουρκική απαίτηση περί των τεσσάρων ελευθεριών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις και ακολούθως η συζήτηση επικεντρώθηκε στα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από τη λανθασμένη ερμηνεία της πρόσφατης απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων, και στη συνέχεια προχωρήσαμε με την έκδοση της ομόφωνης απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου».

Ερωτηθείς αν η τουρκική πλευρά έχει θέσει ξεκάθαρα ως προϋπόθεση για να γίνει η διάσκεψη για την Κύπρο, την αποδοχή για παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους και για το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στα όργανα λήψης αποφάσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια προϋπόθεση. Αν υπάρξει τέτοιου είδους προϋπόθεση την ευθύνη για τη μη συνέχιση του διαλόγου στη Γενεύη θα έχει η τουρκική πλευρά. Αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν μπορούν να υπάρξουν οι όποιες προϋποθέσεις».

Ερωτηθείς αν δεν τέθηκε το θέμα από την τουρκική πλευρά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «μπορεί να έγιναν κάποιες αναφορές αλλά, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει ενώπιον μας μια τέτοια προϋπόθεση από πλευράς Τουρκίας».

Ερωτηθείς αν έχει σχέση με αυτό το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για νέα διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «συνεχίζονται οι διεργασίες, είναι πολλά τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι και η ΕΕ είναι και η Βρετανία. Αυτό που είναι βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τη 13η Μαρτίου διότι υπάρχουν άλλες συναντήσεις και υποχρεώσεις από πλευράς και της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Ερωτηθείς αν θα γίνει η διάσκεψη απάντησε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε. Κανείς δεν μπορεί να πει τώρα αν θα είναι βέβαιο. Το σίγουρο είναι ότι γίνονται διεργασίες για την πραγματοποίηση της διάσκεψης αυτής, όπως έχει αποφασιστεί από την πρώτη συνάντηση της Γενεύης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με τα όσα τεκταίνονται μέχρι στιγμής φαίνεται να δυσχεραίνει περισσότερο το κλίμα και κληθείς να δώσει την εκτίμησή του αν απομακρυνόμαστε περισσότερο από τον στόχο να υπάρξει κατάληξη, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε διαφωνία με το περιεχόμενο της παρατήρησης και πρόσθεσε ότι «από δικής μας πλευράς δεν συμμεριζόμαστε αυτή τη προσέγγιση.

Σίγουρα αν κάποιοι επιθυμούν να μην προχωρήσει ο διάλογος υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πετύχουν. Αν, όμως, θέλουμε πραγματικά να προχωρήσει αυτός ο διάλογος, αν προσεγγίζουμε τις συνομιλίες με την αναγκαία και την απόλυτη σοβαρότητα τότε ναι, μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες που να μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση. Από κει και πέρα γνωρίζετε ότι δεν διαπραγματευόμαστε μόνοι μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς ευελπιστούμε ότι υπάρχει η ίδια βούληση και από την άλλη πλευρά και μέσα από τις συζητήσεις που θα γίνουν θα υπάρχουν εκείνες οι εξελίξεις που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε.

Αλλά, επαναλαμβάνω, αν χρειαζόμαστε αφορμές είναι σίγουρο ότι οποιοδήποτε μέρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να βρει μια αφορμή για να δημιουργήσει προβλήματα. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια, είναι στρατηγικός ο στόχος του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας και από δικής μας πλευράς μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε αυτό τον στόχο».

Σε ερώτηση από ποια κόμματα έλαβε σήμερα γραπτές προτάσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα της στρατηγικής στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έδωσε σήμερα αντίγραφο της πρότασής του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κόμματα.

ΠΗΓΗ:http://www.pio.gov.cy/moi/pio/pio2013.nsf/All/6F0E087B87700405C22580C60045990E?OpenDocument&L=G