Τερτίπια από τον Εγκάθετο της Άγκυρας

Print Friendly, PDF & Email

Η Θέση του “Φ”

17 Φεβρουαρίου 2017

Προσπαθούμε από την περασμένη Δευτέρα, που άρχισαν οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, να αντιληφθούμε τους λόγους. Προσπαθούμε να αντιληφθούμε τη λογική του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να τα βροντήξει και να φύγει από τη χθεσινή συνάντηση. Είναι προφανές πως ό,τι έγινε χθες στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ήταν προσχεδιασμένο από τουρκικής πλευράς. Είναι προφανές πως η Άγκυρα και οι εγκάθετοί της στα κατεχόμενα έχουν αποφασίσει να προκαλέσουν προβλήματα στη διαδικασία. Είναι πρόδηλο ότι επιχειρούν να δημιουργήσουν τέτοια προβλήματα που θα προκαλέσουν αναταράξεις με απώτερο σκοπό να αποπροσανατολίσουν. Είναι σαφές πως δεν θέλει η τουρκική πλευρά να αρχίσουν οι συζητήσεις επί της ουσίας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν, όταν επιλέγηκε στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, «ο άνθρωπος που ήθελε λύση», με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε «κοινό όραμα». Σήμερα, με τις πράξεις και ενέργειές του, τη ρητορική που υιοθετεί, εκείνο που επιβεβαιώνει είναι πως λειτουργεί μόνο ως εγκάθετος της Άγκυρας. Εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα στην Κύπρο. Προωθεί και εγείρει ζητήματα που επιδιώκει να διασφαλίσει η Τουρκία στην Κύπρο. Οι τουρκικές θέσεις και επιδιώξεις δεν συμπίπτουν με τα κυπριακά συμφέροντα. Δεν εξυπηρετούν εν πολλοίς τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Λύση δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν εξυπηρετεί τους Κυπρίους. Συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί και, κατ’ επέκταση, να λειτουργήσει εάν υπάρχει σαφής παρουσία της Τουρκίας στο νησί και εξάρτηση από αυτή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από τη συνάντηση και επιστρέφοντας στο Προεδρικό απηύθυνε προς τον κατοχικό ηγέτη έκκληση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί «να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα, με εποικοδομητική διάθεση, για συνέχιση του διαλόγου» προκειμένου να πετύχουν οι προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων.

Είναι πρόδηλο, σύμφωνα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως «δεν θα πρέπει να επιζητούνται προσχήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ανάληψη των ευθυνών που φέρει η Τουρκία, ούτε να της επιτρέπεται να θέτει αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν αφορούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού».

Κοινή πορεία με τους Τουρκοκυπρίους μπορεί να υπάρξει εάν και εφόσον προσέλθουν με ειλικρίνεια και με εποικοδομητική διάθεση. Είναι πρόδηλο πως προοπτική για λύση μπορεί να υπάρξει εάν και εφόσον αποφασίσουν οι συμπατριώτες μας Τ/κ πως δεν μπορούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας καθιστώντας και την Κύπρο υπό ομηρεία. Η χθεσινή εξέλιξη είναι λυπηρή και άκρως αρνητική. Οι προσπάθειες ασφαλώς και δεν τερματίζονται. Δεν μπορούμε, όμως, να δεχθούμε τα τερτίπια της Άγκυρας διά του εγκάθετού της στα κατεχόμενα.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-arthro-f/83/352212/tertipia-apo-ton-egkatheto-tis-agkyras