Σκοπιμότητες πίσω από τα καμώματα Ακιντζί

23 Φεβρουάριος 2017 του Μ. Πουλλάδου

Καταδικάζουν την τουρκική αδιαλλαξία τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας αλλαγή πλεύσης από τον Πρόεδρο
Άκαιρη και αχρείαστη η απόφαση της Βουλής για αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα, δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτηρίζοντας ως λανθασμένη την απόφαση του ΔΗΣΥ να τηρήσει αποχή

Νέο κύκλο αντιδράσεων εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων προκάλεσε η απόφαση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να μην προσέλθει στη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με αφορμή την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα.

Σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχθηκαν και οι χειρισμοί της Κυβέρνησης, με τον ΔΗΣΥ να κάνει λόγο για αχρείαστη και λανθασμένη απόφαση της Βουλής, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει την υπερβολική αντίδραση των Τούρκων. Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ σε συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπία του τ/κ Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας εξέφρασε την ανησυχία του για την έκβαση των συνομιλιών και κάλεσε εκ νέου τους δύο ηγέτες να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε πως η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που αφορά τη ρύθμιση της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Παιδείας ως προς τους εορτασμούς εκείνους που χρήζουν σύντομης αναφοράς στα σχολεία έχει εγγραφεί από την προηγούμενη Παρασκευή.

Αβέρωφ: «Το παρακάνουν οι Τ/κ»

Στο άκουσμα της απόφασης του κατοχικού ηγέτη να μην παραστεί στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως η απόφαση της Βουλής ήταν άκαιρη και αχρείαστη και αποτελεί το άλλοθι την ώρα που ο ουσιαστικός λόγος είναι το επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία.

«Έχει και όρια το πού το πάνε κάποιοι στην ε/κ κοινότητα, οι οποίοι το έχουν παρακάνει, αλλά και οι Τ/κ το έχουν παραξηλώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Νεοφύτου και επεσήμανε πως όταν οι Τ/κ άλλαξαν την ώρα στα κατεχόμενα, για να συμβαδίζουν με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έφυγε από τις συνομιλίες και δεν έθεσε όρο ν’ αλλάξει η απόφαση.

«Έχουμε αξιοπρέπεια! Οδηγίες και διαταγές από τρίτους δεν παίρνουμε», τόνισε και ισχυρίστηκε παράλληλα ότι «γνωρίζουμε πού έγινε λάθος και το πώς και πότε να το διορθώσουμε». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, το θέμα δεν έπρεπε να πάει στην Ολομέλεια, ενώ χαρακτήρισε λάθος την απόφαση του κόμματός του για τη στάση αποχής που τήρησε.

Ο εορτασμός των Οκτωβριανών

Επιπλέον, αποκάλυψε πως από τον Νοέμβριο του 2016 το ΑΚΕΛ με εισήγηση του βουλευτή του Γιώργου Γεωργίου ζήτησε να προσθέσει τα Οκτωβριανά στους σχολικούς εορτασμούς. «Στο καθημερινό ερώτημα “πού το θυμήθηκαν το ενωτικό δημοψήφισμα μετά από 67 χρόνια”, εγώ ρωτώ “αυτοί μετά από 86 χρόνια πού τα θυμήθηκαν τα Οκτωβριανά”».

Παράλληλα, κάλεσε όλους να μετρήσουν τη βαρύτητα μιας άκαιρης και λανθασμένης απόφασης για ένα κομμάτι, που είναι, όπως είπε, «μέρος της ιστορίας», τονίζοντας παράλληλα ότι κανένας δεν έθεσε θέμα ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, απαντώντας στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ ότι «ο ΔΗΣΥ έγινε ουρά του ΕΛΑΜ», ο ΔΗΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία διερωτάται γιατί ο κ. Ακιντζί επέλεξε και «ενοχλήθηκε» μόνο από την αναφορά στο Δημοψήφισμα του 1950 και όχι από την πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ για εορτασμό στα σχολεία του ενωτικού ξεσηκωμού του 1931 και καταδίκη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου.

Λύπη και ανησυχία από ΑΚΕΛ

Με τη σειρά του ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είχε συνάντηση με την αντιπροσωπία του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας και εξήγησε στον πρόεδρό του Τζεμάλ Οζγιγίτ ότι «ο κ. Αναστασιάδης έχει διαχωρίσει τη θέση του από αυτήν την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής, αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο».

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη και την ανησυχία του κόμματός του για την αναβληθείσα συνάντηση, καλώντας τους δύο ηγέτες αλλά και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων εκατέρωθεν «να συνειδητοποιήσουν πού οδηγείται ο τόπος». «Χρειάζεται να αναλάβουμε δράση, για να μην κλαίμε αύριο επί ερειπίων, τα οποία να είμαστε βέβαιοι ότι θα προκύψουν εάν και εφόσον δεν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

Μια κακή λύση είναι σίγουρα επικίνδυνη και καταστροφική για το μέλλον της χώρας και του λαού μας στο σύνολό του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων», είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως το ίδιο καταστροφική και επικίνδυνη, όμως, είναι και η μη λύση του Κυπριακού. Από την πλευρά του ο κ. Οζγιγίτ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση αποχής του ΔΗΣΥ στην ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ εξήρε τη στάση του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι η μοναδική του έγνοια είναι η λύση και η ειρήνη στην Κύπρο.

Το κόμμα του, είπε, τάσσεται κατά της ένωσης, της διχοτόμησης, της προσάρτησης, και κατέκρινε οποιεσδήποτε προσπάθειες έχουν ως στόχο να σπέρνουν εχθρότητα ανάμεσα στους Κυπρίους. Κληθείς να απαντήσει αν έμεινε ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις του Προέδρου, είπε πως οι δηλώσεις άλλων είναι σημαντικά βήματα, ωστόσο, όπως είπε, δεν επαρκούν. «Εκείνο που χρειάζεται, για να μπορέσουν να συνεχιστούν οι συνομιλίες σε μια υγιή βάση είναι να ξεκαθαριστεί ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής αυτής της απόφασης», σημείωσε.

Επιβεβαίωση της αδιαλλαξίας

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε πως η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην κατεχόμενη Κύπρο και η απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί να μη μεταβεί στη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι έκφραση της κλιμακούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας.

«Επιβεβαιώθηκαν η παντελής έλλειψη βούλησης για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, αλλά και η πλήρης ταύτιση του κατοχικού ηγέτη με τους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιδιώκουν είτε την επιβολή λύσης τουρκικών προδιαγραφών, είτε την πρόκληση ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις και την επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά», δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος προσθέτοντας:

«Δυστυχώς, βιώνουμε τα αποτελέσματα της λανθασμένης στρατηγικής των τελευταίων εννέα ετών, του κ. Χριστόφια και του κ. Αναστασιάδη, που βασίστηκε σε συνεχείς υποχωρήσεις και στην ψευδαίσθηση του κατευνασμού της τουρκικής βουλιμίας. Επιβάλλεται η επαναξιολόγηση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί και η χάραξη νέας στρατηγικής».

Εισηγήσεις ΕΔΕΚ προς ΠτΔ

Επισημαίνοντας την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και του Ακιντζί, η ΕΔΕΚ κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να θέσει συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την ουσία αλλά και τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος αυτά είναι τα εξής:

Να ζητήσει απογραφή πληθυσμού, να θίξει το θέμα αφαίρεσης της προκλητικής τουρκικής σημαίας στον Πενταδάκτυλο, να καταστήσει σαφές ότι δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε διαδικασία αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ε.Ε-Τουρκίας και να ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της εκ περιτροπής είναι αδιαπραγμάτευτο. Τέλος, η ΕΔΕΚ αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ζητήσει την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων πριν από την εφαρμογή της όποιας λύσης.

Περδίκης: Χρειάζεται αλλαγή φάσης

Τη θέση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών ότι για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό απόλυτη ευθύνη φέρει ο Μουσταφά Ακιντζί και η τουρκική πλευρά, εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης. Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Περδίκης είπε ότι «ήταν σχεδιασμένη η ενέργεια» και πως «έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην Τουρκία».

«Συνδέεται με πολλά άλλα γεγονότα, που συμβαίνουν την ίδια ώρα και στο Κυπριακό, αλλά και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας», ανέφερε. Όπως σημείωσε «πρέπει οπωσδήποτε επιτέλους να αφήσουμε τις αλληλοκατηγορίες, τους αυτεγκλωβισμούς και τις αυτοκτονικές συμπεριφορές και να επικεντρωθούμε στο πώς θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού». Κατέληξε, λέγοντας ότι «πρέπει να πάμε σε μια καινούργια και υγιή βάση».

«Να παύσει η εσωτερική διαμάχη»

Σε δηλώσεις της η Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου δήλωσε πως αυτές τις ημέρες η γνωστή τουρκική αδιαλλαξία ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο με αποκορύφωμα την άρνηση του κ. Ακιντζί να παραστεί στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει ήδη σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της στην περίπτωση κήρυξης επίσημου αδιεξόδου στο Κυπριακό», δήλωσε η κα. Θεολόγου, τονίζοντας πως στην παρούσα φάση επιβάλλεται να παύσει πάραυτα τόσο η εσωτερική διαμάχη για το ψήφισμα της Βουλής όσο και το τέχνασμα του ΔΗΣΥ «που μας οδηγεί σε ακόμη πιο επικίνδυνες ατραπούς». «Επιβάλλεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ενότητα και σοβαρότητα. Κοινός αντίπαλος είναι η Τουρκία και οι σχεδιασμοί της», υπογράμμισε

Αλληλεγγύη: Εγκλωβισμένη Κυβέρνηση

«Θεωρούμε αδικαιολόγητη την άρνηση του Μουσταφά Ακιντζί να παραστεί στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος, προσθέτοντας: «Αναμένουμε ότι έστω και τώρα τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο θα στρέψουν τα βέλη τους προς τον κ. Ακιντζί για την αδικαιολόγητη του στάση, και όχι το ένα στο άλλο, επιρρίπτοντας ευθύνες για την απόφαση της Βουλής».

«Η στρατηγική της παρούσας Κυβέρνησης στο Κυπριακό την έχει εγκλωβίσει σε μια πορεία, όπου η μόνη λύση που μπορεί να εξευρεθεί είναι καθαρά τουρκικών προδιαγραφών», τόνισε και σημείωσε καταληκτικά πως «Η επιβολή λύσης τουρκικών προδιαγραφών με εκ περιτροπής προεδρία, πολιτική ισότητα, παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και εγγυήσεων δεν θα γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό Ελληνισμό»

ΕΛΑΜ: Να αξιοποιηθεί η τροπολογία

Τέλος, το ΕΛΑΜ κάλεσε την Κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική ομάδα να αξιοποιήσουν την τροπολογία του κόμματός τους, για να προβάλουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας, τις παράλογες αξιώσεις και τις ξεκάθαρες πλέον προθέσεις της.

«Mε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από μια μη καίριας σημασίας τροπολογία, είναι ευκαιρία να αναδείξουμε τη μη λειτουργικότητα της λύσης, για να χαράξουμε νέα στρατηγική στο Κυπριακό και στηριγμένοι στην αποδεδειγμένα ανεφάρμοστη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, να αιτηθούμε τη μοναδική βιώσιμη λύση, αυτή του Ενιαίου Κράτους», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/407913/skopimotites-piso-apo-ta-kamomata-akintzi