«Τι να διορθώσουμε; Την ιστορία;»

02 Μάρτιος 2017
ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Απάντηση στον Μουσταφά Ακιντζί και τις τουρκικές αιτιάσεις έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Συνεχίζει να ζητά αλλαγή της απόφασης της Βουλής η τουρκική πλευρά, με τον εγκάθετο της κατοχής να υποστηρίζει, μάλιστα, πως «η Ένωση είναι η αιτία του κυπριακού προβλήματος»

«Τι να διορθώσουμε; Την ιστορία;», διερωτήθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τις αξιώσεις του Μουσταφά Ακιντζί και της τουρκικής πλευράς, αναφορικά με το ζήτημα του ενωτικού δημοψηφίσματος. «Δεν δικαιολογούνται οι όποιες άλλες αξιώσεις του Τ/κ ηγέτη, ότι τάχα πρέπει να διορθώσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι είτε θετικά είτε αρνητικά γεγονότα, καταγράφονται κατά την ιστορική διαδρομή του κράτους κάθε λαού.


«Συνεπώς τι θα διορθώσουμε;», επανέλαβε. Σημείωσε ότι στην επιστολή που απηύθυνε στον ΓΓ του ΟΗΕ παρέθεσε τα γεγονότα ως είχαν και ως έχουν. «Επαναλαμβάνω την επιθυμία και την προθυμία μας να συνεχιστεί ο διάλογος -ούτως ή άλλως δεν είμεθα εμείς που εγκαταλείψαμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων- και επεξηγώ την ασημαντότητα του λόγου που οδήγησε, τάχα, στη διακοπή του διαλόγου», εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης. Πρόσθεσε πως στην επιστολή παρέθεσε, επίσης, την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας πως δεν νομίζει πως υπάρχει σαφέστερη επεξήγηση.

Δεν θα παίξει το παιγνίδι
Ο Πρόεδρος τόνισε ακόμη πως οι υψηλοί τόνοι της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και η ίδια η διακοπή του διαλόγου, αποδίδονται σε εσωτερικές ανάγκες. «Όταν έφτασε ο κ. Μπαχτσελί, που είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια επιτυχίας των στόχων του Προέδρου Ερντογάν, να μας απειλεί ή να εκτοξεύει ανοήτως ότι, αν θέλουμε την ένωση, να μεταναστεύσουμε στην Αθήνα, αντιλαμβάνεστε πλέον γιατί και οι επιθέσεις που δέχεται η ε/κ πλευρά ή ο ίδιος προσωπικά», είπε. «Δεν είμαι διατεθειμένος να μπω σε ένα παιγνίδι καλλιέργειας του κλίματος που θέλουν για τους στόχους που επιδιώκουν», υπογράμμισε.

Συνεχίζει… στον κόσμο του
Ο Μουσταφά Ακιντζί, βεβαίως, συνέχισε και χθες, όπως ήταν αναμενόμενο, το παιγνίδι του παραλογισμού. Μιλώντας στη 13η Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας στο Πακιστάν, υποστήριξε ότι η πρόταση για το ενωτικό δημοψήφισμα «έγινε από το φασιστικό ΕΛΑΜ και στηρίχθηκε από βουλευτές που συμμερίζονται τέτοιου είδους φιλοσοφίες, ενώ το κόμμα του συνομιλητή μου, με τη στάση αποχής που τήρησε, βοήθησε στη ψήφιση της απόφασης».
Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως «η Ένωση είναι η κύρια αιτία του κυπριακού προβλήματος», καθώς, όπως είπε, είναι αντίθετη στην ειρήνη και στην ύπαρξη Τ/κ στο νησί. Επανέλαβε, επίσης, τη θέση του ότι η τ/κ πλευρά αναμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την ακύρωση της απόφασης της Βουλής, προειδοποιώντας ότι μόνο τότε θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Αναφερόμενος στη διαπραγματευτική διαδικασία, ο Ακιντζί δήλωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, ΕΕ, οικονομίας, περιουσιακού και εδαφικού, ενώ με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε πενταμερής Διάσκεψη για την Κύπρο, κατά την οποία άρχισε η συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. «Από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι και σήμερα εργάζομαι σκληρά για την επίτευξη μιας λύσης, κάναμε σημαντικό δρόμο», πρόσθεσε.

Ο Ακιντζί δεν παρέλειψε να καλέσει τα μέλη του Οργανισμού σε ενίσχυση των σχέσεών τους με τα κατεχόμενα, λέγοντας ότι θα ήθελαν να φιλοξενούν διοργανώσεις του Οργανισμού. «Είτε υπάρξει λύση είτε όχι, έχει μεγάλη σημασία για εμάς η σύσφιγξη των σχέσεων και η επίτευξη συμφωνιών με τα μέλη του Οργανισμού και είναι ευπρόσδεκτη η στήριξη και η συμπαράσταση των μελών», είπε. Μέχρι να υπάρξει λύση, πρόσθεσε, μαζί με τη στήριξη της Τουρκίας, αναμένουμε και τη στήριξη των μελών, για την ενδυνάμωση της οικονομίας μας αλλά και την ευημερία των Τ/κ. Διαφήμισε, ακόμη, τα παράνομα πανεπιστήμια και τον τουρισμό των κατεχομένων.

«Κακομαθημένοι Ε/κ»
Αρνητική ρητορική επιστράτευσε και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, λέγοντας πως οι Τ/κ έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ε/κ και είναι εξίσου έξυπνοι και ενημερωμένοι. «Γιατί να ανεχόμαστε την κακομαθημένη στάση των Ε/κ», διερωτήθηκε, λέγοντας ότι οι Τ/κ αγωνίστηκαν εναντίον της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Σημειώνοντας πως δεν πιστεύει ότι η απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα θα αλλάξει, ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα όφελος να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αν δεν συμβεί αυτό.
Πρόσθεσε πως υπάρχουν κάποιοι που απογοητεύτηκαν τρομερά, εκείνοι που κάνουν όνειρα, όμως υπάρχουν κι εκείνοι που βλέπουν τις πραγματικότητες και δεν ξαφνιάστηκαν, δηλαδή εμείς. Δήλωσε, δε, ότι ο Μουσταφά Ακιντζί αντέδρασε σωστά, αλλά η στάση που θα ακολουθηθεί από εδώ και μπρος είναι εξίσου σημαντική.

Έρχεται ο Έιντε
Κι ενώ το κλίμα παραμένει τοξικό, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Έσπερν Μπαρθ Έιντε έρχεται στην Κύπρο για να διερευνήσει τις πιθανότητες επανέναρξης του διαλόγου, μετά την αποχώρηση της τουρκικής πλευράς από τις συνομιλίες. Ο κ. Έιντε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Παρασκευή το πρωί, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν έχει διευθετηθεί συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, που επιστρέφει μεθαύριο από τη Σύνοδο στο Πακιστάν.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/409698/ti-na-diorthosoume-tin-istoria#sthash.pGFHsDpH.dpuf