Διαμαρτυρία στον Κοτζιά

Print Friendly, PDF & Email

03 Μάρτιος 201
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτιές σε Προεδρικό και Μαξίμου άναψαν αναφορές του Πάνου Καμμένου για σκηνικό κρίσης στην Κύπρο τον Ιούνιο

Σε «πηγαδάκι» στην Ελληνική Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ανέφερε ότι υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου από την Τουρκία, την περίοδο που η Total θα προχωρήσει σε εξόρυξη

Έντονος εκνευρισμός επικράτησε στο Προεδρικό μετά τις αναφορές που χθες είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες έντονη ανησυχία επικρατεί στο Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας, για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου το καλοκαίρι, με ανώτατες πηγές των Αθηνών να διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε «πηγαδάκι» στη Βουλή των Ελλήνων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος αποκάλυψε ότι αναμένουν επεισόδιο τον Ιούνιο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, όταν θα ξεκινήσει η γεώτρηση για εξεύρεση φυσικού αερίου από τη γαλλική εταιρεία Total.

«Πιστεύουμε ότι αυτοί θα κάνουν ιστορία τον Ιούνιο», είπε και θύμιζε ότι «το έχουν κάνει και στο παρελθόν, όταν η Τουρκία έστειλε το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός». Στην ερώτηση για τη μορφή της τουρκικής παρέμβασης, η αναφορά ήταν για πιθανή έξοδο του «Μπαρμπαρός» στην επίμαχη περιοχή.

Κύκλοι του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας εκτιμούν πως ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο επειδή είναι στριμωγμένος στη Συρία, όπου τον έχουν εγκαταλείψει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία, έχουν καταλήξει ελληνικές στρατιωτικές πηγές. «Αλλά δεν τον παίρνει στο Αιγαίο, τα νησιά είναι φορτωμένα με στρατό», προσθέτουν, θέλοντας να στείλουν μήνυμα ετοιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», αναφορές περί προβληματισμού λόγω της τουρκικής προκλητικότητας είχαμε από τον κ. Καμμένο και στη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι δεν αποκλείεται η Τουρκία να θέλει να εξαγάγει την εσωτερική της κρίση με ένα εικονικό θερμό επεισόδιο, είτε στο Αιγαίο είτε στην Κύπρο.

Το Αιγαίο είναι «φορτωμένο»
Η Κύπρος θεωρείται πιο ευάλωτη για να γίνει ένα τέτοιο θερμό επεισόδιο διότι, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η πληρότητα των θέσεων στα ελληνικά νησιά ήταν 17% και τώρα έχει ανέβει στο 48% και η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. «Όλα τα νησιά είναι φορτωμένα», επεσήμαναν επί λέξει.

Ανέφεραν ακόμη ότι έχουν αποδυναμωθεί οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. «Οι περισσότεροι πιλότοι που επιχειρούν στο Αιγαίο είναι νεαροί γιατί οι παλαιοί αποστρατεύθηκαν», σημείωσαν και τόνισαν το γεγονός πως οι παραβιάσεις γίνονται πάνω από τα κεφάλια των ΝΑΤΟϊκών στο Αιγαίο.

Το τηλέφωνο στον ΥΠΕΞ
Τα δημοσιεύματα χθες το μεσημέρι είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Προεδρικού με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στην οποία μεταξύ άλλων ζητήθηκε μεγαλύτερη σωφροσύνη σε τέτοιου είδους δηλώσεις.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στη «Σημερινή» ότι δεν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ελληνικά ΜΜΕ, περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου που πιθανόν να προκαλέσει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τον Ιούνιο, όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη φυσικού αερίου από τη γαλλική εταιρεία Total.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και ότι «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί».

Τουρκικές παραβιάσεις στο FIR Λευκωσίας
Εν τω μεταξύ, από χθες το πρωί παρατηρείται έντονο το φαινόμενο των παραβιάσεων του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά. Αν και οι συγκεκριμένες κινήσεις είναι συχνές, τις τελευταίες ώρες οι Τούρκοι φαίνεται να έχουν αυξήσει τις παραβιάσεις, με τις κυπριακές Αρχές να έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες, ενώ το ΥΠΕΞ έχει ήδη εκδώσει σχετικές ΝΟΤΑΜ.

Οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση από την Κυβέρνηση δεν είχαμε, την ώρα που δηλώσεις που καταδικάζουν της παραβιάσεις είχαμε από τους Οικολόγους και την Αλληλεγγύη.

Το Κίνημα Οικολόγων υποστήριξε ότι οι τουρκικές προκλήσεις και επιθέσεις των τελευταίων ημερών αναβαθμίστηκαν και από τις λεκτικές περάσαμε σε έναν καταιγισμό παραβιάσεων του FIR Λευκωσίας, και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι από τις προφορικές απαντήσεις πρέπει να περάσει στην πράξη.

«Άμεσα πρέπει να ζητήσει την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς και να περιμένουμε πότε οι Τούρκοι θα αποφασίσουν να ρίξουν από μόνοι τους τους τόνους», δήλωσαν οι Οικολόγοι.

Στο ίδιο μοτίβο και η Αλληλεγγύη, αναφέροντας ότι «δεν γίνεται η Τουρκία να υπογράφει συμφωνίες με τους υπόλοιπους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα, να στέλνει όπως χθες μαχητικά αεροσκάφη και να παραβιάζει το FIR Λευκωσίας, να δεσμεύει συνεχώς περιοχές του FIR Λευκωσίας με ΝΟΤΑΜ, και εμείς να ανεχόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιδρά. Αλλά και να μην αποζητούμε την αντίδρασή της».

Τέλος το ΕΛΑΜ καλεί άπαντες να προσγειωθούν στην πικρή πραγματικότητα και με ρεαλισμό να αντιμετωπίσουν τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας.

Καταπολέμηση των ασύμμετρων απειλών
Πάντως, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί συνεχώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την τελετή εγκαινίων του Συντονιστικού Κέντρου «Ζήνων», ανέφερε ότι απαιτούνται κατάλληλες και συντονισμένες δράσεις, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική καταπολέμηση των ασύμμετρων απειλών.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η Κύπρος, με το «Ζήνων», θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης, ταυτοποίησης, πρόληψης και ελέγχου του θαλάσσιου χώρου ευθύνης και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόσθεσε ότι «το συντονιστικό Κέντρο ‘Ζήνων’ θα αποτελέσει ένα πολύτιμο και αναγκαίο εργαλείο, που θα συμβάλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση των γεωμετρικά αυξανόμενων κοινών απειλών, ενισχύοντας τη συλλογική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης».

Το Κέντρο, όταν κριθεί σκόπιμο και κατόπιν σχετικού αιτήματος, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φίλιων χωρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στο πλαίσιο πάντα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, το Κέντρο θα συμβάλει σημαντικά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και στη διαχείριση Εθνικών Κρίσεων, όπως προβλέπεται στο Βασικό Εθνικό Σχέδιο «ΖΗΝΩΝ», στο οποίο έχουν κωδικοποιηθεί 22 καταστάσεις κρίσεων αρμοδιότητας διαφόρων Υπουργείων.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρέπει να νιώθουμε -και έτσι νιώθουμε όλοι- περήφανοι ως Κυπριακή Δημοκρατία γιατί το Κέντρο αυτό εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της μικρής μας πατρίδας στον διεθνή χάρτη της Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, και μας δίνει τη δυνατότητα να ενδυναμώσουμε τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/410086/diamartyria-ston-kotzia