Φτάνουν έξω από την Πάφο οι Τούρκοι

Print Friendly, PDF & Email

06 Μάρτιος 2017
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

ΜΟΛΙΣ 28 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ H NEA NAVTEX ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
Οι τουρκικές ένοπλές δυνάμεις από τον σταθμό Αττάλειας εξέδωσαν στις 4 Μαρτίου 2017, το περασμένο Σάββατο, δήλωση NAVTEX με κωδικό 275/17 για τη διενέργεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά, σε έκταση 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα δυτικά της Πάφου. Αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε επιδιώκει, με επαφές που πραγματοποιεί, να πείσει τους δυο ηγέτες για επανέναρξη των συνομιλιών.

Η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε μόλις λίγα 24ωρα αφότου ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε σε πιθανό επεισόδιο περί τον Ιούνιο, όταν η γαλλική TOTAL θα αρχίσει τις έρευνές της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Ακόμη, η σχετική ΝAVTEX 255/17 εκδόθηκε την ίδια στιγμή που παρατηρείται κλιμάκωση τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεσμευμένη από τους Τούρκους περιοχή για άσκηση με πραγματικά πυρά απέχει μόνο 6,7 χιλιόμετρα από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και 28 χιλιόμετρα από το Λιμανάκι της Πάφου. Εφόσον επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, η άσκηση μπορεί να τύχει παρακολούθησης, όπως λέγεται, ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού.

Τμήμα της περιοχής που έχει δεσμευτεί βρίσκεται εντός του τεμαχίου 1 της Κυπριακής ΑΟΖ και γενικότερα σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που τίθενται υπό αμφισβήτηση από Τουρκία και ψευδοκράτος.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/410716/ftanoun-ekso-apo-tin-pafo-oi-tourkoi