Πρόεδρος προς Τουρκία: Στηρίξατε τον Ακιντζί!

Print Friendly, PDF & Email

11 Μάρτιος 2017

Σημερινή

Δήλωση Αναστασιάδη, 23.11.2016 (Διακαναλική συνέντευξη). «Εάν επιδίωξη της Τουρκίας δεν είναι το ναυάγιο, πρέπει ενεργά να στηρίξει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Διερωτόμαστε, πόση απουσία πολιτικής διορατικότητας και πόση πολιτική αμάθεια μπορεί να χαρακτηρίζει έναν ηγέτη, όταν καλούσε την Τουρκία να στηρίξει τον κατοχικό ηγέτη, ο οποίος ακόμη και τα πολιτικά νήπια γνωρίζουν ότι είναι υποτελής στην κατοχική δύναμη, και στηρίζει και προωθεί την πολιτική της. Και όμως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επί τρία σχεδόν χρόνια, είχε την πολιτική αντίληψη πως ο Μουσταφά Ακιντζί είχε διαφορετικούς στόχους από την Τουρκία, ότι μπορούσε να χαράξει πολιτική που δεν θα είχε έγκριση της Τουρκίας, ή ακόμη και αν ήθελε να απογαλακτισθεί, είχε τις δυνατότητες να το πράξει.

Αυτά επίστευε ο διαχειριζόμενος τις τύχες και το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού, αυτή την έμμονη καταστροφική αντίληψη είχε, ώς πρόσφατα, όταν ο Ακιντζί αποδομήθηκε από μόνος του και αποκάλυψε πλέον ολοκάθαρα ότι αποτελεί τον διεκπεραιωτή της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής στην Κύπρο. Ο Αναστασιάδης παραδέχθηκε τελευταία ότι, λόγω του απόλυτου ελέγχου που ασκεί η Τουρκία επί των Τουρκοκυπρίων, ο Μουσταφά Ακιντζί πολιτεύεται με πυξίδα τις εντολές της Άγκυρας.

Η «Σημερινή» του έλεγε ευθύς εξαρχής πως οι Τουρκοκύπριοι δεν αποτελούν μοχλό πίεσης επί της Τουρκίας, δεν μπορούν να απογαλακτισθούν από την Τουρκία και ούτε ηγέτης τους είναι ποτέ δυνατόν να ασκήσει πολιτική, αντίθετη προς εκείνην της Τουρκίας. Δεν μας άκουσε και συνέχιζε να πιστεύει σε ψευδαισθήσεις και -το χειρότερο- να προσπαθεί να επιβάλει στον κυπριακό Ελληνισμό τις ψευδαισθήσεις του.

Όμως, παρά την καθυστερημένη παραδοχή των πραγματικοτήτων, δεν πιστεύουμε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι σε θέση να απαλλαγεί των ψευδαισθήσεων και των ευσεβοποθισμών του. Εάν, τελικά, ο Έιντε επιτύχει να τον σύρει σε ένα νέο ψευδοδιάλογο, ο λαός θα δει και θα ακούσει και πάλιν τον ίδιο Αναστασιάδη να θωπεύει τον Ακιντζί και να πιστεύει πως μπορεί να επιτύχει μαζί του λύση, που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και στις επιθυμίες των δύο κοινοτήτων, και θα αντιστρατεύεται τα επιδρομικά σχέδια της Τουρκίας.

Τέτοια εξέλιξη δεν θα υπάρξει ποτέ. Ο Μουσταφά Ακιντζί και ο οποιοσδήποτε Τουρκοκύπριος ηγέτης θα είναι εσαεί υποχείριος, υποτελής και εγκάθετος της Τουρκίας. Και δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει σε λύση που να μην εγκρίνει η Τουρκία.

Ο Ακιντζί έδωσε μέχρι σήμερα καταφανέστατα δείγματα της εξάρτησής του από την Τουρκία. Μόλις προχθές στήριξε και την αξίωση όπως οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες ισχύσουν και για τους Τούρκους υπηκόους. Υπάρχει αψευδέστερο δείγμα δουλικότητας του Ακιντζί προς την Τουρκία;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να απαλλαγεί επιτέλους των ψευδαισθήσεων και των λανθασμένων αντιλήψεων. Οι πραγματικότητες είναι αυτές:

1. Δεν υπάρχει ελπίδα νεκρανάστασης του ψευδοδιαλόγου.

2. Δεν υπάρχει προοπτική να οδηγηθούμε σε σωστή και λειτουργική λύση, εκτός από λύση τουρκική.

3. Οφείλει, έστω και μετά τη δωδεκάτη, να ξεκινήσει σχεδιασμό της αντιμετώπισης των αρνητικών δεδομένων τα οποία είναι απότοκα της δικής του καταστροφικής πολιτικής, η οποία απο-ενοχοποίησε την Τουρκία, της έδωσε άλλοθι, θεοποίησε τον κατοχικό ηγέτη και διακρίθηκε από εξημέρωση του θηρίου, εντελώς εξωπραγματική θεώρηση των πραγμάτων και εμμονή σε αυτοδικαιώσεις.

Εάν δεν βάλει μυαλό ο Πρόεδρος, δεν συνειδητοποιήσει τις πραγματικότητες και δεν χωνέψει πως ο στόχος της Τουρκίας είναι η επιβολή τουρκικής λύσης, θα έχει αφαιρέσει χρόνια ζωής από τον κυπριακό Ελληνισμό…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/412333/proedros-pros-tourkia-stiriksate-ton-akintzi#sthash.N8eJUom5.dpuf