Ελλάδα:Υπογράφηκε σύμβαση με κοινοπραξία για το Οικόπεδο 2

Print Friendly, PDF & Email

18.03.2017 12:35 

SigmaLive

Έκλεισε την εβδομάδα αυτή, μετά από μεγάλη περίοδο διαβουλεύσεων, η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους αιτούντες για την παραχώρηση του γνωστού ως Οικοπέδου ΙΙ στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος. 

Η Σύμβαση Μίσθωσης, που δίδει το δικαίωμα στις εταιρείες Total,  Edison και Ελληνικά Πετρέλαια ( ΕΛΠΕ) για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο σχετικό Οικόπεδο, υπεγράφη την Παρασκευή και, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο φάκελος θα προωθηθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους, που θα κάνει και τον προσυμβατικό έλεγχο, και η διαδικασία θα κλείσει με την οριστική υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ των συμβαλλομένων πλευρών και με την κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων.

Οι τρεις εταιρείες συνιστούν κοινοπραξία, με τη γαλλική εταιρεία Total να έχει το 50% του μεριδίου, ο όμιλος ELPEDISON (θυγατρική της Ελληνικά Πετρέλαια, της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Edison, της Ελλάκτωρ, και με μικρή συμμετοχή και της Χάλκωρ), και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) από μόνα τους, να κατέχουν από 25%.

Την ικανοποίησή του για την επιτάχυνση των διαδικασιών στο τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εξέφρασε ο Όμιλος ΕΛΠΕ, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή του να ανταποκριθεί και σε νέες προσκλήσεις ,«οι οποίες πιθανώς θα παρουσιαστούν για έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων σε άλλες περιοχές της χώρας». 

Ο Υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης ανήγγειλε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ, ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με την ΕΛ.ΠΕ., η οποία έχει αναδειχθεί ήδη επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, προκειμένου να υπογραφεί και με τη συγκεκριμένη εταιρεία η Σύμβαση Μίσθωσης. 

Μιλώντας στη Βουλή, υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχουν η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές Άρτα, Πρέβεζα, βορειοδυτική Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία, όπου ήδη έχουν οριστεί οι επιλεγέντες αιτούντες – η «Ελληνικά Πετρέλαια στις τρεις πρώτες περιοχές, και η «ENERGEAN OIL AND GAS» στην τρίτη. Τα προς υπογραφή σχέδια των συμβάσεων έχουν οριστικοποιηθεί και αποσταλεί και αυτά προς προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, είπε ο κ. Σταθάκης. 

Επίσης, έγινε γνωστό ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία για έρευνα και εκμετάλλευση στο Κατάκολο, Πελοπόννησο, καθώς και οι άλλες για τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και αλλού, με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκλησης, το open door.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως ετοιμάζεται ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την εξειδίκευση του τρόπου αξιοποίησης των κοιτασμάτων, και αυτό, τόνισε, γίνεται σε στενή συνεργασία και με την Κύπρο. 

«Είμαστε πολύ θετικοί στη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κέντρο. Ως εκ τούτου, έχουμε απόλυτη προτεραιότητα σε όλα τα προγράμματα. Είναι ο ΤΑΠ, το AGB, η Αλεξανδρούπολη, η συζήτηση για το EAST MED. Υπενθυμίζω ότι για EAST MED, όχι μόνο δεν παραβλέπουμε το έργο, αλλά έχουν γίνει τρεις συναντήσεις των τεσσάρων Υπουργών Ενέργειας Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και επακολουθεί άλλη μια, τον Απρίλιο. Άρα, υπάρχει μια κινητικότητα σε όλα τα θέματα που αφορούν τον τομέα αυτόν», κατέληξε ο κ. Σταθάκης. 

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/greece/414725/ypografike-symvasi-me-koinopraksia-gia-to-oikopedo-2#.dpuf