Εσύ λες ρακί, εγώ λέω ούζο…

Print Friendly, PDF & Email

09 Απρίλιος 2017

Του Κωστάκη Αντωνίου

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΑΚΙΝΤΖΙ

Ουδεμία προοπτική κατάληξης σε βιώσιμη λύση, στις υπό επανεκκίνηση συνομιλίες. «Economist»: Ακόμη και αν ενωθεί το νησί, θα παραμείνει χαλαρή ομοσπονδία διαιρεμένη επί εθνοτικών γραμμών

Α. Μαυρογιάννης: Η Τουρκία θέλει λύση στους δικούς της άξονες

Αχμέτ Νταβούτογλου: Η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη μας έδωσε μεγάλη χαρά

Στις 16 περασμένου Μαρτίου, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, άγγιξε την ουσία του προβλήματος. Είπε: «Το πραγματικό ζήτημα δεν είναι η επιστροφή του Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις, αλλά το κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πάμε παραπέρα». Για να προσθέσει πως «όσα μεσολάβησαν, έπληξαν την αναγκαία εμπιστοσύνη και την πίστη στη διαδικασία… Δεν έχουμε καταφέρει να κτίσουμε τις προϋποθέσεις για να επιλύσουμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και να προχωρήσουμε παρακάτω, και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, καθώς ο χρόνος περνά».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του και αυτός στο ΡΙΚ, στις 23 περασμένου Φεβρουαρίου, δήλωνε: «Οι Τούρκοι πλέον ροκανίζουν τον χρόνο. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει γίνει αγνώριστη τον τελευταίο καιρό, μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης, και δεν θέλει πλέον να συζητήσει. Ο Ακιντζί κλείνει κάθε πόρτα και με τις υπερβολικές του απαιτήσεις δεν επιτρέπει διόρθωση της κατάστασης».

Ακόμη και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί, παραδέχθηκε πως ο κατοχικός ηγέτης δεν θέλει συνομιλίες.

Την ουσία είχε επισημάνει και ο υπογράφων σε δεκάδες άρθρα του. Το ζητούμενο, τόνιζα, δεν είναι αν ο Ακιντζί επιστρέψει στις συνομιλίες, αλλά εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι βάσεις για κατάληξη των συνομιλιών σε μία λύση βιώσιμη και λειτουργική. Και δεν υπάρχουν.

Αυτή τη στιγμή, οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν, κάτω από χειρότερες ακόμη προϋποθέσεις:

1. Από την αποδοχή των όρων του Ακιντζί για «διόρθωση του λάθους» της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

2. Χωρίς να αποσυρθεί η τουρκική αξίωση όπως οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες ισχύσουν για τους Τούρκους υπηκόους. Επ’ αυτού, μάλιστα, ο κ. Μαυρογιάννης αποκάλυψε ότι στους κόλπους της Ευρώπης ακούστηκαν φωνές υποστήριξης του τουρκικού αιτήματος, όχι σε επίπεδα Ευρωπαίων ηγετών, τις οποίες απέδωσε σε «έλλειψη αντίληψης του διακυβεύματος».

3. Από τη μη απόσυρση των υπαναχωρήσεων Ακιντζί από συμφωνηθείσες συγκλίσεις.

4. Από την ανυπαρξία οποιουδήποτε δείγματος από πλευράς Τουρκίας, ότι υπαναχωρεί από ακραίες θέσεις της στα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και εδαφικού.

5. Από την εξαγγελθείσα μαζική παραχώρηση «υπηκοοτήτων» σε Τούρκους εποίκους.

Στην πραγματικότητα, η τουρκική πλευρά συμπεριφέρεται, στις συνομιλίες, ως κατακτητής που θέλει να επιβάλει τους όρους του και η ελληνοκυπριακή ως αδύναμο μέρος το οποίο υποκύπτει βαθμηδόν στους όρους του κατακτητή. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που είχε κάμει ο κ. Μαυρογιάννης. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά προέβη σε γενναιόδωρες κινήσεις, που δεν έγιναν πουθενά αλλού στον κόσμο, με στόχο να κάμουμε την τουρκοκυπριακή κοινότητα να νιώσει ότι είναι ίσος και ισότιμος εταίρος, αλλά αυτό έχει και τα όριά του.

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε υπαναχώρηση από τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία έθετε εν αμφιβόλω τη λειτουργικότητα και τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων του κράτους». Και όσον αφορά τον Μουσταφά Ακιντζί, τόνισε: …«τα περιθώριά του είναι εντελώς περιορισμένα έως ανύπαρκτα, λόγω της κατάστασης στην Τουρκία και λόγω της εσωτερικής κατάστασης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Η Τουρκία θέλει τουρκική λύση

Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο στην υπό επανεκκίνηση διαπραγμάτευση, το οποίο να προσφέρει ελπίδες ότι είναι δυνατόν η διαδικασία να καταλήξει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση. Η τουρκική πλευρά απαιτεί, η ελληνοκυπριακή ενδίδει και αφού τα έδωσε όλα, απομένουν ελάχιστα να δώσει. Ποια λύση μπορεί να δώσει αυτή η τραγελαφική διαδικασία;

Και όμως, μπορεί να δώσει λύση. Χωρίς ενδοιασμούς ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα 40 χρόνια της εφημερίδας μας, στις 17 Φεβρουαρίου 2016, ανέφερε ότι η διεθνής συγκυρία ενδεχομένως να καθιστά για την Τουρκία τη μη λύση του Κυπριακού ως τη λιγότερο καλή επιλογή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Τουρκία θέλει λύση με την έννοια που την αντιλαμβάνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. «Επιθυμεί λύση στους δικούς της άξονες. Μην ξεχνούμε ότι και το 2004 στήριξαν τη λύση διότι ήταν η λύση που ήθελαν», είπε, υποδεικνύοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να έχει αυταπάτες.

Αυτή η δήλωση συνιστά ηχηρό χαστούκι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και σε όλους τους άλλους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν, οι οποίοι στην ουσία ψήφισαν υπέρ ενός σχεδίου το οποίο ήθελε η Τουρκία και ανταποκρινόταν πλήρως στους στόχους της. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και σήμερα…

Η χαρά του Νταβούτογλου για την εκλογή Αναστασιάδη

Εδώ να υπενθυμίσουμε την απέραντη ευφορία που επικράτησε στην Άγκυρα όταν έγινε γνωστή η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκαμε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον τότε ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο (13 Δεκεμβρίου, 2013): «Η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη μάς έδωσε μεγάλη χαρά και ήταν πολύ καλός οιωνός, διότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος στήριξε το σχέδιο Ανάν».

Η ανυπόκριτη χαρά του Νταβούτογλου δικαιώνεται πλήρως σήμερα. Ταυτόχρονα, ο Νταβούτογλου δεν απέκρυψε τη βιασύνη του να δει τις διακοινοτικές συνομιλίες να ξαναρχίζουν, επειδή (και αυτό είναι το σημαντικό) διέβλεπε πως με τη λύση του Κυπριακού, η Τουρκία θα καταστεί η ισχυρότερη δύναμη στην περιοχή. Δήλωνε: «Επιθυμούμε την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία διέρχεται από τη λύση του Κυπριακού. Η ειρήνη καθιστά ισχυρότερη την Τουρκία στην περιοχή».

Ποια ήταν τα στοιχεία αυτής της λύσης; Τα παρέθεσε περιεκτικά, σύμφωνα με τις θέσεις που κατέθετε η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε ομιλία του στις 10 Σεπτεμβρίου 2015. «Σε μία διαπραγμάτευση μπορείς να ακούσεις πράγματα που θα σηκωθεί η τρίχα σου», τόνισε χαρακτηριστικά. Και ιδού:

1. Οι Τουρκοκύπριοι δεν δέχονται τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν κάνει συνείδηση τις μόνιμες παρεκκλίσεις και το πρωτογενές δίκαιο.

3. Εξισώνουν το δικαίωμα χρήστη με το δικαίωμα του ιδιοκτήτη.

Όχι μόνο τίποτε δεν έχει αλλοιωθεί από τις διαχρονικές θέσεις της τουρκικής πλευράς, αλλά οι τουρκικές αξιώσεις επί διαλόγου Αναστασιάδη-Ακιντζί έχουν αναβαθμιστεί σε σημείο που να καθιστούν αδύνατη μία λειτουργική λύση.

Το βρετανικό περιοδικό «Economist», σε παλαιότερο δημοσίευμά του, περιγράφει ως εξής τον διακοινοτικό διάλογο: «Εσύ λες ρακί, εγώ λέω ούζο». Και σε μία περιγραφή της λύσης, τονίζει: «Ακόμη και όταν ενωθεί το νησί, θα παραμείνει μία χαλαρή ομοσπονδία διαιρεμένη επί εθνοτικών γραμμών».

Υπενθυμίζουμε: Η χαλαρή ομοσπονδία υπήρξε ανέκαθεν ο μεγάλος έρωτας του Νίκου Αναστασιάδη…