Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις συνομιλίες (Video)

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

14/10/2016 14:52

Θα εξαντληθούμε για να βρούμε λύση αρκεί να υπάρχει από πλευράς Τουρκίας ανταπόκριση στα κεφάλαια που την αφορούν και στα οποία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν μια παραγωγική συζήτηση, έχουν συζητηθεί τα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής (effective participation) και του τρόπου λήψης αποφάσεων στις διάφορες Επιτροπές, όπως επίσης και οι ποσοστώσεις.

Το δεύτερο ήταν η Μικτή Επιτροπή ΕΕ και ο τρόπος λήψης αποφάσεων, έτσι ώστε να μπορεί το κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά και να παίρνει αποφάσεις εγκαίρως με τη συμμετοχή του στην ΕΕ.

Το τρίτο είναι θέματα που άπτονται της σύνθεσης και λειτουργίας της αστυνομίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο και επίπεδο συνιστωσών πολιτειών. Πρέπει να πω ότι υπήρξε συμφωνία.

Και τελικά παραμένουν κάποιες επιμέρους πτυχές, οι οποίες παραπέμφθηκαν στους διαπραγματευτές προκειμένου να υπάρξει μια ολική συμφωνία στα όσα έχω αναφέρει».

Κληθείς να διευκρινίσει την αναφορά του περί συμφωνίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπήρξε σημαντική πρόοδος στα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής και του τρόπου λήψης αποφάσεων στα διάφορα όργανα του κράτους, Επιτροπές και Ρυθμιστικές Αρχές, όπως υπήρξε και σημαντική πρόοδος στη Μικτή Επιτροπή που θα επιλαμβάνεται των θεμάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής ευρύτερα πολιτικής που θα ακολουθεί το κράτος, έτσι ώστε να μην παρουσιάζονται κενά».

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει η συζήτηση επί του Εδαφικού και πότε θα μεταβούν οι ηγέτες στο εξωτερικό για συζήτησή του, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχουμε ακόμα αρκετές συναντήσεις να πραγματοποιήσουμε στην Κύπρο. Μετά το τέλος θα διαφανεί πού οδηγούμεθα, εάν χρειάζονται κάποιες νέες συναντήσεις κατά το Νοέμβριο, ώστε να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στα κεφάλαια που εξετάζουμε και εν συνεχεία θα αποφασιστεί πότε και πώς θα γίνει η συζήτηση και του Εδαφικού».

Σε ερώτηση αν αναμένουμε πρωτοβουλίες και από άλλες χώρες για τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο Πρόεδρος είπε ότι «ναι φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κάποια Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία είναι και ευπρόσδεκτα βεβαίως. Κάθε προσπάθεια παρέμβασης σε ένα απόλυτα αιτιολογημένο αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς που δεν πλήττει ποσώς βεβαίως την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμη».

Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση που είχε χθες με τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, και αν είναι πιο αισιόδοξος, ο Πρόεδρος είπε «να μην είστε απογοητευμένοι». Πρόσθεσε ότι «έγινε ένα brainstorming το οποίο απασχόλησε και την ίδια και τους συνομιλητές μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάποια κόμματα ζητούν τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα έρθει και η ώρα του Εθνικού Συμβουλίου και βεβαίως δεν θα παραλείψω να ενημερώσω διότι μιλώ για πρόοδο κλπ. Συνεπώς, θα πρέπει να γνωρίζουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ποια είναι η πρόοδος. Αλλά αυτήν την ώρα, λόγω της ενασχόλησης με τις συνομιλίες είναι αδύνατον να έχεις ταυτόχρονα συνομιλίες και ταυτόχρονα Εθνικό Συμβούλιο και ταυτόχρονα διακυβέρνηση του τόπου και ταυτόχρονα ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις».

Ερωτηθείς τι θα απασχολήσει τη συνάντησή του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας την ερχόμενη Κυριακή, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα είναι τα θέματα της ιθαγένειας και των ελευθεριών».

Κληθείς να πει αν παραμένουν μεγάλα εμπόδια στα τρία κεφάλαια που συζητούνται τώρα, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα εξαντληθούμε για να βρούμε λύση αρκεί να υπάρχει από πλευράς Τουρκίας ανταπόκριση στα κεφάλαια που την αφορούν και στα οποία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ερωτηθείς για το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας, ο Πρόεδρος είπε ότι «προς αποτροπή ή εξουδετέρωση του ισχυρισμού ότι επιβάλλεται να έχουμε τουρκικές εγγυήσεις ή τουρκική παρουσία, είναι η πρόταση που κατέθεσα και που προβλέπει την πολυεθνική αστυνομία είτε μια αυξημένη εντολή της ειρηνευτικής δύναμης που να προλαμβάνει να καταστέλλει και να αποτρέπει κίνδυνους που τάχα εμφανίζονται ότι μπορεί να δημιουργηθούν».

Σε ερώτηση αν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την πρόταση που καταθέσαμε ο Πρόεδρος είπε «πάντα μέσα στις παραμέτρους όπως τέθηκαν, με βασικές αρχές και προϋποθέσεις, που υπάρχει μια σημαντική επιχειρηματολογία γιατί δεν δικαιολογείται να προβάλλεται το αίτημα για παρουσία τουρκικού στρατού ή εγγυητικά δικαιώματα ή παρεμβατικά δικαιώματα μιας χώρας που εκ των τριών παραμένει μόνη να διεκδικεί αυτό το δικαίωμα».

Πηγή: http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/245CA83DDA3D3B2CC225804C00406278?OpenDocument&L=G

Δείτε τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου αμέσως μετά την λήξη της συνάντησης, όπως  αυτές προβλήθηκαν από το antiwo.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.