Εν μέσω πιέσεων για νέα Γενεύη

Print Friendly, PDF & Email

13 Μάιος 2017

Του Μάριου Πουλλάδου

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΣ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Συνέχιση του διαλόγου στην Κύπρο θα είναι ο στόχος του Προέδρου Αναστασιάδη κατά την τελευταία συνάντηση της Τετάρτης, την ώρα που Έιντε και Ακιντζί θα επιχειρήσουν να κλειδώσουν μια νέα Διάσκεψη

Για μεταμορφώσεις και παλινδρομήσεις στο Κυπριακό κατηγορεί τον Αναστασιάδη το ΑΚΕΛ

Η προχθεσινή τετράωρη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στην εξεύρεση μεθοδολογίας, αλλά και στο ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα μετά την τελευταία συνάντηση στις 17 Μαΐου. Αναστασιάδης και Ακιντζί αφιέρωσαν μία περίπου ώρα στο περιουσιακό, όπου και διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά ότι τις δυο πλευρές χωρίζει απόσταση.

Το αδιέξοδο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οφείλεται στο γεγονός ότι η τ/κ πλευρά επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείρηση και το καθεστώς των περιουσιών που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση. Πάντως σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από τις συνομιλίες την Πέμπτη το βράδυ, κατά την τελευταία συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να γίνει μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

Πληροφορίες του «Σίγμα» αναφέρουν πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη συνάντηση με στόχο τη συνέχιση του διαλόγου στην Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται πως Έιντε και Ακιντζί επιχειρούν να στήσουν σκηνικό νέας Γενεύης. Το Προεδρικό φαίνεται να έχει επίγνωση της κρισιμότητας της τελευταίας συνάντησης, αφού αναμένεται ότι οι πιέσεις προς την πλευρά μας θα είναι έντονες. Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας Γενεύης, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση η Τουρκία να επιδείξει ετοιμότητα για συζήτηση του ζητήματος της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Η Λευκωσία έχει πλέον στραμμένη την προσοχή της στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στο Πεκίνο, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να θίξει το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το Αιγίαιο. Από τη συνάντηση θα ξεκαθαρίσουν και οι προθέσεις της Άγκυρας για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων .

Σύγκλιση απόψεων με Verwey

Χθες το πρωί, ο Προέδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε συνάντηση μιας ώρας με τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maarten Verwey. Οι δυο άντρες συμφώνησαν για το ότι υπάρχει σημαντικός όγκος δουλειάς που πρέπει να γίνει από τους Τουρκοκυπρίους στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άρση, μετά τη λύση του Κυπριακού, της αναστολής εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές που δεν ελέγχονται αυτήν τη στιγμή από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κοινοτικό αξιωματούχο για τις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και συζήτησε μαζί του για τις εργασίες της ad hoc Επιτροπής για θέματα ΕΕ που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πορεία και τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων.

ΑΚΕΛ: Μεταμορφώνεται ο Αναστασιάδης

Για μεταμορφώσεις και παλινδρομήσεις στο Κυπριακό κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι η στάση του θα ζημιώσει τον τόπο. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι προβλήματα στο τραπέζι των συνομιλιών πάντοτε υπήρχαν, αλλά πρόσθεσε, εναπόκειται στην ελληνοκυπριακή πλευρά να πείσει για τη λύση με επιχειρήματα.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για λύση, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι μετά τη δημόσια κατακραυγή για τις τελευταίες δηλώσεις αλλά και τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, διαβλέπει εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη μια προσπάθεια να φανεί πιο διαλλακτικός. Τα συνθήματα είναι εύκολα, πρόσθεσε, αλλά τόνισε, το ζητούμενο είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από τις πράξεις και τις ενέργειες της Λευκωσίας.

Παραχωρήσεις βλέπει το ΔΗΚΟ

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χθες, ομολόγησε ότι τα τελευταία χρόνια αυτό που συνέβαινε στις συνομιλίες είναι ακριβώς αυτό, για το οποίο εμείς προειδοποιούσαμε, ότι δηλαδή συζητείτο στην ουσία μόνο το θέμα της διακυβέρνησης, στο οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά έδωσε, παραχώρησε και υποχώρησε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, προσθέτοντα πως «αυτά τα αποτελέσματα βαφτίστηκαν ως πρόοδος ακόμα και από τη δική μας πλευρά και ουδέποτε διεκδικήσαμε την ουσιαστική συζήτηση κεφαλαίων, στα οποία η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά θα έπρεπε να αποκαλύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις».Τέλος, το ΔΗΚΟ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «έστω και την υστάτη να αλλάξει φιλοσοφία και στρατηγική στο Κυπριακό».

Αδιανόητη η διάσκεψη

Από την πλευρά της, η ΕΔΕΚ χαρακτήρισε αδιανόητη την όποια συζήτηση για επανάληψη της πενταμερούς διάσκεψης, τη στιγμή που, όπως αναφέρει, η Τουρκία αναβαθμίζει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ με σεισμογραφικές ενέργειες και ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αμφισβητώντας στην ουσία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η επανάληψή της θα μονιμοποιήσει μια λανθασμένη διαδικασία, η οποία ελλοχεύει κινδύνους είτε για υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε για αναβάθμιση του ψευδοκράτους», αναφέρει ανακοίνωση του Κόμματος, επισημαίνοντας πως η μόνη ορθή και ενδεδειγμένη πρόταση είναι η διεκδίκηση Διεθνούς Διάσκεψης, με την επίσημη συμμετοχή και των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Εγγυητριών Δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας για συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.

Απομάκρυνση Έιντε ζητούν οι Οικόλογοι

Σφοδρά πυρά εναντίον του Έσπεν Μπαρθ Έιντε εξαπέλυσε το Κίνημα Οικολόγων-Συνεγασία Πολιτών, τονίζοντας πως ο Νορβηγός ξεπέρασε για μία ακόμη φορά τα εσκαμμένα. «Ο κ. Έιντε με νέες του δηλώσεις, επιδόθηκε προκλητικά σε μαθήματα προς τους δύο ηγέτες, ενώ ενέτεινε το κλίμα των απειλών με πρόσχημα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μίλησε δημόσια για δραματικές στιγμές που έρχονται, θέλοντας να ασκήσει προφανώς ακόμη μεγαλύτερη πίεση», αναφέρει ανακοίνωση του Κόμματος, επαλαμβάνοντας την πάγια θέση του για άμεση απαλλαγή του κ. Έιντε από τα καθήκοντά του.

Αντιδρούν σε ενδεχόμενο αφαίρεσης της σημαίας στον Πενταδάκτυλο

Εν τω μεταξύ, η εκστρατεία συλλογής υπογραφών, για να αφαιρεθεί η σημαία του ψευδοκράτους από τον Πενταδάκτυλο, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, δείχνει την πραγματική πρόθεση των Ε/κ, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο «σύνδεσμος φωτισμού της σημαίας στον Πενταδάκτυλο».

Ο «πρόεδρος» του «συνδέσμου», Τανζού Μουεζίνογλου ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ότι οι Ε/κ, που σε κάθε ευκαιρία αναφέρονται σε ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, προσπαθούν να κρατούν τους Τ/κ σε απομόνωση, ενώ έκανε αναφορά στις επιθέσεις εναντίον Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές, την περίπτωση με την ομάδα παιδιών από τη Σερβία που είχαν έρθει από το αεροδρόμιο Λάρνακας για το φεστιβάλ στις 23 Απριλίου στα κατεχόμενα κ.ά.

Η σημαία του ψευδοκράτους που ίδρυσαν «ώμο με ώμο» (σσ χέρι με χέρι) με τη «μητέρα πατρίδα» ως αποτέλεσμα του αγώνα που έδωσαν οι Τ/κ «με ψυχή και αίμα, θα συνεχίσει να κυματίζει στα επουράνια για πάντα», ανέφερε ο Μουσεζίνογλου, καταδικάζοντας την εκστρατεία συλλογής υπογραφών και καλώντας τους Ε/κ «να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίας».

Σύμφωνα με την Χαλκίν Σεσί, μετά την έναρξη της εν λόγω εκστρατείας με τίτλο «Μετακινείστε την τουρκική σημαία από τον Πενταδάκτυλο» από Ε/κ, στα κατεχόμενα άρχισε η συλλογή υπογραφών με τίτλο «34 χρόνια δεν κατέβηκε, ούτε και θα κατεβεί». Την εκστρατεία ξεκίνησε, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ιστοσελίδα “Babutsa dikeni” (Το αγκάθι του παπουτσόσυκου) μέσω της σελίδας www.change.org όπου υπάρχει από την περασμένη εβδομάδα και η εκστρατεία των Ε/κ.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/429794/en-meso-pieseon-gia-nea-genevi