Θέλουμε την Τουρκία για Προστάτη μας;

  21 Μαΐου 2017

του Άριστου Μιχαηλίδη 

Ρωτήσαμε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη που δημοσιεύουμε σήμερα, πολύ καθαρά: Αφού θέλετε λύση γιατί δεν αποσύρετε τον τουρκικό στρατό; Δέχεστε μια συμφωνία που θα προβλέπει αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση εγγυήσεων; Και απάντησε, επίσης, πολύ καθαρά. Ότι «οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας στο νησί» και «η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί θα συνεχίσει να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια για ολόκληρο το νησί από εξωτερικές απειλές.» Κι αυτά διανθισμένα με τα γνωστά για το ότι το 1963 «οι Ελληνοκύπριοι κατέστρεψαν το συνεταιρικό κράτος» και «ξεκίνησαν μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης εναντίον των Τουρκοκυπρίων» κι άλλα παρόμοια παραμύθια, που εξυπηρετούν μόνο τον πραγματικό στόχο της Τουρκίας να νομιμοποιήσει την παρουσία της στην Κύπρο, να την ελέγχει με μια ομηρία, που άλλη δεν υπάρχει στον σύγχρονο κόσμο.

Εμείς, επί οκτώ συνεχόμενα χρόνια τώρα κι άλλα προηγουμένως, κάνουμε διαπραγματεύσεις για το πώς θα κυβερνάται το συνεταιρικό μας κράτος, πώς θα μοιράζεται ο εναέριος χώρος, αν θα έχουν βέτο οι Τουρκοκύπριοι ακόμα και στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, πόσοι θα είναι οι υπουργοί και οι βουλευτές κάθε κοινότητας, ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στις κλεμμένες περιουσίες, ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή ο σφετεριστής. Αν, όμως, οι ηγέτες το εννοούν όταν λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση με συνέχιση της τουρκικής ομηρίας με στρατό, εγγυήσεις ή άλλο ρόλο, θα έπρεπε από καιρό να συζητήσουν αυτό το ουσιώδες, γιατί μόνο με αυτό θα μπορούσαν να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας, όπως λένε συνεχώς οι ηγέτες μας ότι επιδιώκουν. Το προβάλλει τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να απαντήσει στην πρόκληση Ακιντζί και Άιντα για να συμφωνήσει μια νέα Γενεύη, όπου και πάλι δεν αποδέχονται την προϋπόθεση να συμφωνηθεί το εδαφικό και στη συνέχεια τα θέματα ασφάλειας. Του ζητούν να πάει στη Γενεύη, αλλά να συνεχίσει να συζητά τα εκκρεμούντα της διακυβέρνησης, που είναι τα τουρκικά βέτο και η εκ περιτροπής προεδρία. Για πρώτη φορά ο Πρόεδρος παραδέχεται ότι «η λύση δεν είναι με το να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας και να εμμένουμε στις διαφορές που έχουμε». Και ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, παραδέχεται ότι ήταν λάθος η τακτική που ακολουθούσαμε τόσα χρόνια, όταν θέλαμε να συμφωνήσουμε την εσωτερική πτυχή και μετά να πάμε σε διεθνή διάσκεψη για ασφάλεια και εγγυήσεις. Φυσικά, όταν τους λέγαμε εμείς και άλλοι ότι ήταν λάθος η τακτική, μας έλεγαν απορριπτικούς που δεν θέλουμε λύση. Ας είναι όμως. Αν κατάλαβαν το λάθος, πάλι καλά.

Το έτερον ήμισυ του μετώπου, που ακολουθούσε λάθος τακτική, το ΑΚΕΛ, δεν το κατάλαβε ακόμα. Εξέδωσε ανακοινώσεις και την Παρασκευή και το Σάββατο για να υποδείξει ότι διαφωνεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και συμφωνεί με τον Ακιντζί και τον Τσαβούσογλου. Ότι «η δημιουργία προϋποθέσεων για να περάσουμε σε μια Διεθνή Διάσκεψη που να συγκεντρώνει προοπτικές επιτυχίας επιβάλλει τη συζήτηση και την επίτευξη συγκλίσεων στα σημαντικά ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού που ακόμα βρίσκονται σε εκκρεμότητα». Αυτά προβάλλει κι ο Ακιντζί, αυτά λέει σήμερα κι ο Τσαβούσογλου στον Φιλελεύθερο. Ο οποίος, μάλιστα, εντάσσει αίφνης στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και «την κοινή χρήση ενέργειας». Αυτό, σημειώστε το, είναι καινούργιος όρος που θα τον βρούμε μπροστά μας.

Αν, όμως, μετά από τόσα χρόνια διαπραγματεύσεων εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα της εσωτερικής πτυχής και αν η προσέγγιση της Άγκυρας είναι ότι «η τουρκική στρατιωτική παρουσία θα συνεχίσει να παρέχει ασφάλεια για ολόκληρο το νησί», τι πιο λογικό να σκεφτεί κανείς ότι ακολουθήσαμε λάθος τακτική, που δεν οδηγεί σε πραγματική λύση και πρέπει να την αλλάξουμε; Υπάρχει, λέει, κίνδυνος να μας αποδοθούν ευθύνες. Αλλά, μήπως, αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο να μείνουμε εγκλωβισμένοι σε μια πορεία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τουρκική ομηρία στο διηνεκές; 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/400249/theloyme-tin-toyrkia-ga-prostati-mas