Νέα Γενεύη, Τουρκικών Προδιαγραφών

Print Friendly, PDF & Email

14.06.2017 08:41

Κωστάκης Αντωνίου

Είναι καθολικά αποδεκτό ότι οι ηγέτες της Τουρκίας προηγούνται έτη φωτός των ηγετών της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχεδιασμό βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης  στρατηγικής για το Κυπριακό. Άλλωστε η τραγική πορεία της εθνικής υπόθεσης, πώς ξεκίνησε και με ποιους στόχους και πώς κατέληξε, αποδεικνύει την ικανότητα των Τούρκων ηγετών και την πρωτοφανή ανικανότητα των ηγεσιών, εδώ και στην Ελλάδα. Το γεγονός και μόνο ότι η στρατηγική που εκπόνησε από το 1956 ο Νιχάτ Ερίμ  επιβεβαιώνεται και υλοποιείται σήμερα, το 2017, και μάλιστα σε πολλές πτυχές της, με τη συναίνεση των δικών μας ηγεσιών, αποτελεί εντυπωσιακή επιτυχία της τουρκικής στρατηγικής και παιδαριώδους αντίληψης και απουσίας διορατικότητας, των Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πολιτικών. 

Όμως, δεν είναι μόνο οι ηγέτες της Τουρκίας οι οποίοι προηγούνται έτη φωτός των δικών μας. Είναι και οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες, που έχουν αποδείξει την ανικανότητα, τον ερασιτεχνισμό, την απουσία διορατικότητας και την παντελή έλλειψη γνώσης, σχεδιασμού και ορθής αντίληψης των κυπριακών ηγεσιών. Από τον αδίστακτο Ραούφ Ντενκτάς, μέχρι τον μειλίχιο Ταλάτ και τον διπρόσωπο Ακιντζί,  αποδείχθηκαν ηγέτες πολύ ικανότεροι και ευφυέστεροι των μετέπειτα διαδόχων του Μακαρίου. 

Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι ο Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται εκατόν βήματα πιο μπροστά από τον Νίκο Αναστασιάδη. Αυτός είναι το αφεντικό της διαδικασίας. Αυτός οδηγεί τις εξελίξεις εκεί που θέλει. Ο Νίκος Αναστασιάδης ακολουθεί. Ουραγός και αναποφάσιστος. Αυτοσχεδιάζων και παρασυρόμενος πότε από το αίσθημα αυτοδικαίωσης και πότε αγωνιώντας να καθίσει για δεύτερη θητεία στην καρέκλα του Προέδρου της διχοτομημένης Κύπρου.

Τα επιτεύγματα του Ακιντζί είναι εντυπωσιακά. Έχει ολοκληρωτικά εξουδετερώσει πλήρως τους αυτοσχεδιασμούς της κυπριακής ηγεσίας. Και προκαθορίζει τα γεγονότα που θα επέλθουν, προτού συμβούν. Υπενθυμίζουμε:

1. Έχει παρασύρει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ σε μία πρωτοφανή ηρωοποίηση και εξαγνισμό κατοχικού ηγέτη, ο οποίος ουδέποτε έχει παρατηρηθεί στην ιστορία του Κυπριακού.

2. Έχει παρασύρει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, σε αποδοχή πενταμερούς διάσκεψης, με πλήρη εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από εμπλεκόμενο μέρος, σε υποβάθμιση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ηγέτη κοινότητας, σε αφοπλισμό της Ε.Ε. ως άμεσα εμπλεκόμενου μέρους στο Κυπριακό και σε αποκλεισμό της παρουσίας των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για πρώτη φορά, όλα τα διαχρονικά αιτήματα της κυπριακής πλευράς για πολυμερή διάσκεψη με συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ε.Ε. εξανεμίζονται λόγω της ευφυούς τακτικής του Ακιντζί και της πρωτοφανούς ενδοτικότητας του Προέδρου Αναστασιάδη(Δείπνο 1ης Δεκεμβρίου, ανακοινωθέν τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη).

3. Με την αποφασιστικότητά του, έχει υποχρεώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την ηγεσία και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ (πλην της Ελένης Σταύρου και του Ανδρέα Κυπριανού) και την ηγεσία και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, σε θλιβερούς εντολοδόχους του, υποχρεώνοντάς τους να παραγράψουν και να λοιδορήσουν μία επική σελίδα του κυπριακού Ελληνισμού, προκειμένου να ευαρεστηθεί να επιστρέψει στις συνομιλίες. Έχει αιχμαλωτίσει τους ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ σε μυστικά δείπνα είτε στο ψευδοπροεδρικό, είτε στον περιβάλλοντα χώρο του ψευδοπροεδρικού και τους υποχρέωσε να εκτελέσουν εντολές του. Με γνώση και συναίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μένουμε ώς εδώ. Γιατί υπάρχουν και άλλα επιτεύγματα του Ακιντζί, διά των οποίων ετέθησαν εκτός μάχης οι ηγέτες μας και οδηγήθηκε η διαδικασία στον σταθμό που είχε επιλέξει η τουρκική πλευρά. 

Σήμερα αποκαλύπτονται και άλλες ευφυείς κινήσεις του Ακιντζί, οι οποίες υποχρέωσαν τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στην τριμερή της Νέας Υόρκης, να αποδεχθεί τους τουρκικούς όρους και να υπερφαλαγγίσει τις “προϋποθέσεις” που είχε θέσει ο Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να αποδεχθεί σύγκληση νέας Γενεύης. Ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πουλούσε τζάμπα μαγκιές στο εσωτερικό των Ελληνοκυπρίων, ο Ακιντζί απέστελλε επιστολή στον Γκουτέρες, πριν από το δείπνο στη Νέα Υόρκη, στην οποία καθόριζε ουσιαστικά “γραμμή πλεύσης”, την οποία προθύμως αποδέχθηκε ο Γκουτέρες. Ο Ακιντζί  απέρριπτε τη σειρά προτεραιότητας που είχε θέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και ο Γ.Γ. αποδέχθηκε τα επιχειρήματα Ακιντζί. Σε  απάντησή του, στον κατοχικό ηγέτη, ο Γκουτέρες ανέφερε ότι στη δήλωσή του δεν καθορίζεται προτεραιότητα στη συζήτηση των κεφαλαίων. Ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, σαφέστατα καθόρισε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, και η οποία δεν έχει να κάμει τίποτε με την περιγραφή που μας δίδει το Προεδρικό. 

Εν ολίγοις, ο Γκουτέρες έχει υιοθετήσει, όπως εμείς είχαμε εκτιμήσει, την τουρκική θέση, περί δύο τραπεζιών. Όπως είπε ο Μπορτζιού, κάτω από την ίδια οροφή θα υπάρχει μία πενταμερής δομή, όπου θα συζητούνται το θέμα της  ασφάλειας και των εγγυήσεων και μία διμερής μορφή, όπου θα συζητούνται τα υπόλοιπα κεφάλαια, ταυτόχρονα και αλληλένδετα, χωρίς καθορισμένη σειρά. Εκ προοιμίου, Τουρκία-Ακιντζί έχουν απορρίψει την εγκατάλειψη των τουρκικών εγγυήσεων και την απόσυρση του τουρκικού στρατού. Δέχονται “προσαρμογή” στη βάση των δύο συνιστωσών πολιτειών και της διζωνικότητας. Όπως και πάλιν εμείς είχαμε εκτιμήσει προ πολλού, προσαρμογή των τουρκικών εγγυήσεων στη διζωνικότητα σημαίνει τουρκικές εγγυήσεις επί του τουρκοκυπριακού κράτους. Και αυτό κατ’ ακολουθίαν παραπέμπει σε λύση δύο κρατών, από τα οποία το ένα θα τυγχάνει τουρκικής εγγύησης. Τούτο όχι μόνο δεν μειώνει τους  κινδύνους για τον κυπριακό Ελληνισμό, αλλά τους επαυξάνει και τους μεγιστοποιεί.

Η Τουρκία και ο Ακιντζί βγαίνουν εκ των προτέρων αλώβητοι, ό,τι και να συμβεί. Είτε θα επιβάλουν τις καταστροφικές θέσεις τους, είτε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εκτεθεί ως αδιάλλακτη και μη επιθυμούσα λύση. 

Η στρατηγική Τουρκίας-Ακιντζί επεκράτησε πλήρως… 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2072/nea-genevi-tourkikon-prodiagrafon#sthash.DT0X1uSY.dpuf