Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 17 Οκτ 2016 (Βίντεο)

Print Friendly, PDF & Email

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

17/10/2016 15:10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα νέα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Mustafa Akinci, στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών και αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των επομένων ημερών, είπε πως «ενδεχομένως να γίνουν και συναντήσεις τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου για να κλείσουν ορισμένα θέματα, στα οποία είμαστε πολύ κοντά, έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο πρόσφορο το έδαφος για τη συζήτηση του Εδαφικού, που βεβαίως έχει σχέση και με το Περιουσιακό, όπου υπάρχουν ακόμα διαφορές».

Όσον αφορά την εκτός Κύπρου σύσκεψη για το Εδαφικό, επανέλαβε την πρόθεσή του να καλέσει την πολιτική ηγεσία να τον συνοδεύσει. Η υλοποίησή αυτής της πρόθεσης βέβαια, όπως υπέδειξε, θα εξαρτηθεί και από την όλη πορεία της διαδικασίας και από το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή του δήλωση αναφορικά με τον αριθμό Τούρκων εποίκων που θα παραμείνουν μετά τη λύση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε πως «δηλώσεις του ποδαριού και μετά από την κόπωση μιας ημέρας μπορεί να δημιουργήσουν –και δικαιολογημένα δημιούργησαν αντιδράσεις-, γιατί δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα. Θα ήθελα να αναφέρω, από τα στοιχεία που έχω, πως πέραν των 130.000 Τουρκοκυπρίων –δηλαδή των 117.545 που έχουν πάρει την κυπριακή ταυτότητα ή το διαβατήριο και ακόμα περίπου 12.500-, υπάρχουν και άλλες 25.000 Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Αγγλία, έχουν την ιδιότητα του πολίτη του παρανόμου μορφώματος και δεν έχουν αποταθεί στις κυπριακές αρχές, διότι μέχρι τώρα είχαν ενδεχόμενα και τη Βρετανική υπηκοότητα. Συνεπώς, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που περιλαμβάνεται στις 220.000 αυξάνεται στις 155.000. Αν υπολογίσετε ότι το 2004 υπολογίζονταν οι μεικτοί γάμοι με τα τέκνα σε 18.000 μπορείτε να φανταστείτε ότι μετά από 12 χρόνια μπορεί να έχουν αυξηθεί σε περίπου 25.000. Συνεπώς, αν στις 155.000 προστεθούν και οι 25.000 αυτό σημαίνει 180.000. Σαράντα χιλιάδες, στην ουσία, είναι εκείνοι που νομιμοποιούνται. Αν δείτε δε τις προτάσεις που υποβάλαμε τότε, δεχόμασταν μέχρι και 55.000. Αλλά δεν θέλω να εμπλακώ στο τι είχαμε προτείνει στο παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πραγματικότητα είναι αυτή, με βάση τα δεδομένα, τα οποία μάλιστα και με επιστολή μου προς τον κ. Λιλλήκα είχα αναφέρει και είναι καταγεγραμμένα. 

Το πιο σημαντικό όμως είναι, πέραν του γεγονότος ότι δώδεκα χρόνια μετά είναι μειωμένος στην ουσία ο αριθμός των εποίκων, ότι διασφαλίζεται το μέλλον. Δηλαδή, δεν μπορεί κάποιος Τούρκος (εκ Τουρκίας) να γίνει Κύπριος υπήκοος αν δεν προηγηθούν τέσσερις υπηκοότητες Ελλαδιτών. Συνεπώς, αντιλαμβάνεστε την προστασία της πληθυσμιακής αναλογίας και για το μέλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με τον ευρύτερο αριθμό των εποίκων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε πως «αν μιλούμε για φοιτητές, εκείνη που θα είναι αρμόδια να δώσει άδεια θα είναι η κεντρική κυβέρνηση. Το ίδιο θα γίνεται και με τους όποιους εργάτες, εποχιακούς ή άλλους. Και η όποια ανανέωση άδειας εργασίας θα γίνεται πάντα από την κεντρική κυβέρνηση».

Ερωτηθείς αν πρόκειται να γίνει καταγραφή στα κατεχόμενα, απάντησε θετικά. «Και για τους 220.000 πολίτες και για τους όποιους εργαζόμενους. Η θέση μας είναι και παραμένει ότι –δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για αυτό- είναι η κεντρική κυβέρνηση που θα πρέπει να δίνει προσωρινές άδειες, κλπ. Συνεπώς, υπάρχει ο τρόπος ρύθμισης και εξακρίβωσης».

Κληθείς να αναφερθεί στη διζωνικότητα σε σχέση με τη νόμιμη κατοικία, υπό το φως των σχετικών δηλώσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως έχει ήδη οριστεί συνέντευξη Τύπου για τις 3 Νοεμβρίου για να υπάρξει πλήρης επεξήγηση στον λαό. «Κατ’ αρχήν να ξεχωρίσουμε, υπάρχει συμφωνία για την πλήρη ελευθερία διακίνησης. Η νόμιμη κατοικία δεν ήταν μέσα σε εκείνα που αρχικά αποδεχόταν η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τελικά αποδέχθηκε ότι ένας αριθμός που θα έχει τη μόνιμη κατοικία θα αποκτά και νόμιμη. Δεν υπάρχει περιορισμός. Εκεί όπου υπάρχει περιορισμός είναι στην άσκηση δικαιωμάτων για τις τοπικές αρχές.

Εκείνο που θα γίνεται είναι να διασφαλίζεται η δικοινοτικότητα –να μην μολύνεται δηλαδή το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης. Όπως και στη δική μας περίπτωση, βεβαίως, θα υπάρχουν ανάλογοι περιορισμοί. Θα πρέπει να προασπίζονται τα δικαιώματα της κάθε μιας εκ των κοινοτήτων».

Κληθείς, τέλος, να αναφερθεί στο κεφάλαιο της Οικονομίας, το οποίο συζητήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «για πρώτη φορά εμπλέκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να έχουμε μια ακριβή εικόνα και για την οικονομία, και για την κατάσταση των τραπεζών και ευρύτερα, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ή να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που πιθανόν να έχουν, όπως τα αντιμετωπίσαμε και εμείς. Αλλά αυτό είναι θέμα καθαρά της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Πηγή: http://www.pio.gov.cy/MOI/pio/pio2013.nsf/All/628E7230BD1C7D03C225804F0041F991?OpenDocument&L=G

Ακολουθεί βίντεο των δηλώσεων, όπως αυτές προβλήθηκαν στο Sigmalive

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.