Περίμεναν, οι αφελείς, από τον Γιλντιρίμ ν’ ανοίξει τα χαρτιά του…

Print Friendly, PDF & Email

21.06.2017 07:27 

Κωστάκης Αντωνίου

Διαστρέβλωσαν δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού

για να παίξουν πολιτικά παιχνίδια στην Κύπρο

H αφέλεια, η απουσία γνώσης του αντιπάλου και οι παραπλανήσεις του λαού αποτελούν πλέον ενδημικές ασθένειες μέσα στην Κυβέρνηση, σε μερίδα του δημοσιογραφικού κόσμου, και στους εκπροσώπους της όποιας λύσης.

Διερωτόμαστε: Πίστευε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Άντρος Κυπριανού και οιοσδήποτε μελετημένος δημοσιογράφος ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα πήγαινε στην Αθήνα και θα άνοιγε τα χαρτιά του στον Παυλόπουλο και στον Τσίπρα για το τι θα πράξει στο Κρανς Μοντάνα η Τουρκία στο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων; Εκλαμβάνουν όλοι αυτοί τόσο βλακώδη την τουρκική διπλωματία, ώστε να αποκαλύψει τις προθέσεις της στον αντίπαλο;

Δυστυχώς, τόση είναι η εμβέλεια της πολιτικής σκέψης των προαναφερθέντων. Με αποτέλεσμα, κυβερνώντες και συγκυβερνώντες, τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και άρθρα εντύπων, να διαλαλούν κάθε πρωί και κάθε βράδυ πως η επίσκεψη Γιλντιρίμ στην ελληνική πρωτεύουσα θα ξεκαθάριζε, δήθεν, και τις τουρκικές προθέσεις στο θέμα της ασφάλειας!

Αλλά ο Γιλντιρίμ δεν είναι τόσο αφελής όσοι οι δικοί μας. Πήγε στην Αθήνα, έκαμε κάποιες δηλώσεις και αμέσως μετά κάποιοι ευφάνταστοι δημοσιογράφοι τις ερμήνευσαν πως τάχατες ο Τούρκος πρωθυπουργός   κάλεσε την Ε.Ε. να “παράσχει τις αναγκαίες εγγυήσεις, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμη η λύση που θα βρεθεί στο Κυπριακό”. Αυτήν τη διαστρέβλωση της δήλωσης Γιλντιρίμ τη μετέδωσαν στα προχθεσινά δελτία ειδήσεών τους τηλεοπτικοί σταθμοί, πλην του “Σίγμα”,  και χθες το πρωί την εμφάνισαν σε κύρια θέματά  τους οι δύο εκπρόσωποι της έντυπης ανανικής πλατφόρμας, “Αλήθεια¨και “Πολίτης”.

Ιδού οι τίτλοι τους: “Αλήθεια”: “Άνοιγμα Τουρκίας στην Ε.Ε για το Κυπριακό – Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχει τις αναγκαίες εγγυήσεις για να καταστεί η λύση στο Κυπριακό βιώσιμη”. “Πολίτης”: “Άνοιξε παράθυρο για ρόλο από την Ε.Ε. – Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον της Άγκυρας για την Ευρώπη”. 


Δεν με εκπλήττει, προσωπικά, αυτή η προσπάθεια των κυβερνώντων να αναζητούν και να προβάλλουν θετικές εικόνες μέσα από τις πιο απαράδεκτες δηλώσεις Τούρκων ηγετών. Ούτε και η προσπάθεια των δύο εντύπων να προβάλλουν κατά πώς βολεύει την ανανική πολιτική τους, μέσα ακόμη και από διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Υπενθυμίζουμε τους πανηγυρισμούς του “Πολίτη” όταν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία το κόμμα του Ερντογάν: “Σάρωσε το ΑΚΡ, ελπίζει η Κύπρος”, έγραφε σε κύριο θέμα της η εφημερίδα. Πόσο “ανέπνευσε” και “ελπίζει” η Κύπρος,  αποδείχθηκε στη συνέχεια. Ο Ερντογάν κατέστη θρασύτερος και πιο αδιάλλακτος στο Κυπριακό, έπνιξε κυριολεκτικά την όση υπήρχε στην Τουρκία δημοκρατία και τα έβαλε με όλον τον κόσμο.

Τελικά, για να επανέλθουμε στη δήλωση Γιλντιρίμ, όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός διαστρεβλώθηκαν και στην Αθήνα και στη Λευκωσία, σκοπίμως, για να εξυπηρετήσουν την πολιτική απο-ενοχοποίησης  της Τουρκίας και να δημιουργήσουν την αίσθηση μέσα στον λαό ότι, χάρη στη… ρωμαλέα πολιτική Αναστασιάδη, η Τουρκία υποχωρεί από τις θέσεις της!

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Ο Γιλντιρίμ δεν έκαμε δήλωση διά της οποίας αποδέχεται ευρωπαϊκές εγγυήσεις στο Κυπριακό. Η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού είναι η ακόλουθη και δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με το Κυπριακό: “Η λύση θα πρέπει να παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, αναφορικά και με τις σχέσεις Ε.Ε.-Ενωμένης Κύπρου”. Η δήλωση αυτή παραπέμπει στην τουρκική αξίωση για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών προς τους Τούρκους υπηκόους και αποδοχή της  λύσης του Κυπριακού, ως μέρους του πρωτογενούς κοινοτικού δικαίου.

Τελικά, μία καθ’όλα απαράδεκτη δήλωση, μία στην ουσία επανάληψη ενός τουρκικού εκβιασμού, αντί να απορριφθεί και να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη της αμετακίνητης αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, πανηγυρίστηκε “δεόντως” στην Κύπρο, ως αλλαγή της τουρκικής πολιτικής! Τόσο νουν έχουν κάποιοι εδώ στην Κύπρο, τόση ετοιμότητα διαθέτουν προκειμένου να διαστρεβλώσουν και να χαιρετίσουν αδιάλλακτες θέσεις των Τούρκων και τόση πολιτική αφέλεια κέκτηνται, ώστε να προσδοκούν ότι οι Τούρκοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους  στον αντίπαλο, πριν από την πενταμερή διάσκεψη. 

ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2087/perimenan-oi-afeleis-apo-ton-gilntirim-n-anoiksei-ta-xartia-tou#.dpuf