Ο… Μεγαλέξανδρος Γκουτέρες και τα Παπαγαλάκια του ΔΗΣΥ

Print Friendly, PDF & Email

04.07 2017

του  Κωστάκη Αντωνίου

Από την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η κωμικοτραγική διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα, είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον λαό από τα πραγματικά συμβαίνοντα εκεί. Πρωταγωνιστές είναι πάντοτε τα παπαγαλάκια του ΔΗΣΥ, εφημερίδες της ανανικής πλατφόρμας, αλλά και απεσταλμένοι των κυπριακών ΜΜΕ. Επιχειρούν να πείσουν τον λαό ότι κάτι σπουδαίο γίνεται στο Κρανς Μοντάνα και πως οι αντιπροσωπίες διαπραγματεύονται σκληρά για να επιτύχουν λύση. Στην πραγματικότητα, καμία διαπραγμάτευση δεν γίνεται. Διάλογος κωφών διεξάγεται. Εν μέσω ενός γελοίου κλίματος αστεϊσμών, φιλοφρονήσεων, διαχύσεων, και δημιουργίας εντυπώσεων. 

Οι άνθρωποι του Προεδρικού, και τα στελέχη του ΔΗΣΥ, και του ΑΚΕΛ, τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και κάποιες  ανταποκρίσεις, προσπαθούν να πείσουν τον λαό πως “οι συνομιλίες μπήκαν στα βαθιά”, όταν οι συνομιλίες ουσιαστικά έχουν ναυαγήσει και συνεχίζονται για το θεαθήναι. Προβάλλεται ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ως… Μεγαλέξανδρος που έκοψε τον γόρδιο δεσμό, ενώ τελικά αποδεικνύεται πως τίποτε δεν έχει επιτύχει. Με παιδαριώδη ερωτήματα, τύπου “ποια είναι η θέση μου και τι μπορώ να κάνω” και με προσεγγίσεις που θυμίζουν σλόγκαν κερδοφόρου λαχείου, “Προσέγγισε και κέρδισε”(!), τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να λύσουν το καίριο θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων. Ένα πρόβλημα το οποίο, αν ο Αντόνιο Γκουτέρες ήταν ο σοβαρός εκπρόσωπος και ερμηνευτής των αρχών του Διεθνούς Οργανισμού, θα έλεγε ευθύς εξαρχής στον Τσαβούσογλου: “Ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και οι αρχές του Οργανισμού, του οποίου προΐσταμαι, απορρίπτουν και καταδικάζουν επιδρομές εναντίον ξένων κρατών, στρατιωτικές κατοχές και εγγυήσεις ξένων χωρών και διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων σε άλλες χώρες. Πάραυτα καλείστε να τερματίσετε τις εγγυήσεις, να αποσύρετε τα στρατεύματά σας από την Κύπρο και να τερματίσετε την κατοχή ενός ανεξάρτητου κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών. Διαφορετικά θα εισηγηθώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει κυρώσεις επί της Τουρκίας”.

Έτσι λύονται οι γόρδιοι δεσμοί και έτσι συμπεριφέρονται οι… Μεγαλέξανδροι. Εδώ μερίδα των τηλεοπτικών δικτύων και των απεσταλμένων των ΜΜΕ ηρωοποιεί και ανακηρύσσει Μεσσία έναν Γ.Γ., ο οποίος αντί να εφαρμόζει αρχές του ΟΗΕ, συμπεριφέρεται ως ψυχρός τρίτος παρατηρητής. 

Πάμε τώρα σε στελέχη του ΔΗΣΥ, τα οποία δεν μπορούν να αρθρώσουν μία δική τους ανεξάρτητη θεώρηση των όσων κωμικοτραγικών εκτυλίσσονται στο Κρανς Μοντάνα, αλλά παπαγαλίζουν όσα διδάσκονται στα κομματικά φροντιστήρια. Πανηγυρίζουν αντί να οδύρονται για τα τραγικά αδιέξοδα της πολιτικής τους. Πανηγυρίζουν επειδή για πρώτη φορά, δήθεν, η Τουρκία κατέθεσε προτάσεις για το θέμα της ασφάλειας. Κούνια που τους κούναγε… Το περιεχόμενο της πρότασης έπρεπε να κρίνουν και όχι τη χειρονομία. Και, διά της προτάσεώς της, η Τουρκία δεν υποβάλλει πρόταση. Εμμένει, όχι για πρώτη φορά, στην επί μισού και πλέον αιώνα πολιτική της, για διατήρηση των εγγυήσεων, και της παραμονής εσαεί των στρατευμάτων της στην Κύπρο. “Εκσυγχρονίζει” τις εγγυήσεις του 1960 και τις μετατρέπει σε εγγυήσεις του 2017. Σε ένα χειρότερο και πιο επικίνδυνο σύστημα, το οποίο θα  επιτρέψει την εσαεί νομιμοποίηση της παραμονής της στην Κύπρο και τον επικυριαρχικό ρόλο της. 

Τα παπαγαλάκια του ΔΗΣΥ επαναλαμβάνουν το επικίνδυνο επικοινωνιακό παιγνίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στο Μον Πελεράν, όταν αντί να τραβά τα μαλλιά του για τον χάρτη  εδαφικού που κατέθεσε η τουρκική πλευρά και που επέστρεφε μόνο κατσάβραχα στους Ελληνοκυπρίους, πανηγύριζε για τη χειρονομία και όχι για το περιεχόμενο. 

Η Τουρκία δεν παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια. Παίζει ουσία. Επικοινωνιακά παιχνίδια παίζουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Πρωταγωνιστούν σε ένα θέατρο του παραλόγου, εμπαίζοντας τη νοημοσύνη και το κριτήριο του λαού και κάμνοντας πολιτική στο εθνικό θέμα για εσωτερική κατανάλωση…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/blog/antoniouc/2017/07/2163/o-megaleksandros-gkouteres-kai-ta-papagalakia-tou-disy