Ερασιτεχνισμοί Αναστασιάδη – Τσίπρα

Print Friendly, PDF & Email

Εφημερίδα Σημερινή/ΘΕΣΗ

18 Οκτ 2016

Ξεκάθαρη είναι η διάσταση της ελληνικής Κυβέρνησης, με τις επιδιωκόμενες λύσεις που αποδέχθηκε η κυπριακή πλευρά στο θέμα της αποχώρησης στρατευμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και μετά τη λύση. Αποδέχθηκε όπως το 75% των στρατευμάτων αποχωρήσουν αμέσως με τη λύση, και το 25% σε χρονοδιάγραμμα που δεν έχει καθορίσει.

Φυσικά, ποτέ δεν μας είπε, ούτε ποτέ θα μας πει, τι θα συμβεί εάν αρνηθούν να αποχωρήσουν το 25% των Τούρκων στρατιωτών, ποιος θα τους διώξει, και τι μπορεί να συμβεί, αν στο διάστημα κατά το οποίο βρίσκονται στην Κύπρο, εκδηλωθεί κάποια κρίση. Όλα ο Πρόεδρος τα αφήνει μισοτελειωμένα και στο «κουτουρού».

Όμως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, έχει εντελώς διαφορετική θέση από τη θέση της Λευκωσίας. Σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα «Έθνος», τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αποδοχής σταδιακής αποχώρησης στρατευμάτων. «Ανοικτή ημερομηνία σημαίνει νομιμοποίηση και διαιώνιση της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων. Άμεση ομολογία μη λύσης του Κυπριακού. Μία τέτοια συμφωνία είναι αχρείαστη και επικίνδυνη», τόνισε.

Συμφωνούμε απόλυτα. Παρουσία έστω και ενός Τούρκου στρατιώτη, ένα δευτερόλεπτο μετά την υπογραφή της λύσης, σημαίνει καταστροφή.

Αλλά ο κ. Κοτζιάς γνωρίζει, πρέπει να γνωρίζει, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδεχθεί την επικίνδυνη σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Έχει αποδεχθεί τη «νομιμοποίηση και διαιώνιση της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων». Συνεπώς, ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής διερωτάται: Για ποια συνεννόηση και συνεργασία Αθηνών-Λευκωσίας μιλούμε, όταν η Λευκωσία έχει αποδεχθεί την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, την οποία η Αθήνα θεωρεί «αχρείαστη και επικίνδυνη»;

Αλλά το χειρότερο παρατηρείται στη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. «Στηρίζουμε την προσπάθεια της κυπριακής Κυβέρνησης στις συνομιλίες», δηλώνει. «Λύση με παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων δεν είναι λύση και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι», τόνισε.

Αλλά όταν δεν το κατάλαβε ο διαχειριστής της κυπριακής υπόθεσης, πώς να το καταλάβουν οι ξένοι; Και πώς συμβαίνει η ελληνική Κυβέρνηση να στηρίζει την πολιτική της κυπριακής Κυβέρνησης, όταν η θέση της Αθήνας είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του Προέδρου Αναστασιάδη;

Από όλο αυτό το μωσαϊκό αντιφάσεων, αντιθέσεων και διαφορετικών θέσεων, το μόνο που εξάγεται είναι τούτο: Ότι οι δύο Κυβερνήσεις χειρίζονται το εθνικό θέμα της Κύπρου, με πρωτοφανή ανευθυνότητα και ερασιτεχνισμό. Ότι καμία πραγματική και ουσιαστική συνεργασία δεν υπάρχει μεταξύ τους. Κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει και καμία συνεννόηση δεν προηγείται των πολιτικών μεθοδεύσεων και αποφάσεων τους. Όπου σ’ εύρω κι όπου μ’ εύρεις, είναι η «κοινή πολιτική» τους.

Είναι φανερό πως με τέτοιες αντιφατικές ρητορικές, και με τέτοιες αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις και εκτιμήσεις, το εθνικό θέμα βαδίζει στον γκρεμό.

Οι δύο ηγέτες του Ελληνισμού, Τσίπρας και Αναστασιάδης, συναγωνίζονται ο ένας τον άλλο, σε ερασιτεχνισμούς και αυτοσχεδιασμούς. Και ενώπιον μίας συγκροτημένης και άριστα σχεδιασμένης τουρκικής πολιτικής, βρίσκονται έτη φωτός πίσω. Είναι πολύ λίγα «τα πέντε βήματα μπροστά», στα οποία αναφέρεται συνήθως ο Ερντογάν. Μέχρι οι δικοί μας πολιτικοί ν’ αντιληφθούν τα σχέδια των Τούρκων και μέχρι ν’ αποκτήσουν την ικανότητα των Τούρκων ηγετών, δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και τι θα έχει απομείνει από την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ελλάδας…

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/371850/erasitexnismoi-anastasiadi-tsipra

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.