Αναστασιάδης Διαψεύδει Αναστασιάδη

Print Friendly, PDF & Email

του Μάριου Πούλλαδου

18 Οκτ 2016

Στο εξωτερικό μεταβαίνουν 10 Νοεμβρίου Αναστασιάδης-Ακιντζί, για συζήτηση του Εδαφικού.
Στις 40 χιλιάδες και όχι στις 90 ανέρχεται τελικά ο αριθμός των εποίκων που θα νομιμοποιηθούν μετά τη λύση, δηλώνει ο Πρόεδρος, την ώρα που οι βασικές ελευθερίες τοποθετούνται στην κλίνη του Προκρούστη.

Έντονη ανησυχία αλλά και προβληματισμό προκαλούν τα όσα συμφωνήθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, όσον αφορά το θέμα τις ιθαγένειας και των δικαιωμάτων των πολιτών στη μετά-λύσιν εποχή. Βάσει των όσων αποκάλυψαν οι δυο «ισότιμοι ηγέτες», εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι βασικές ελευθερίες θα είναι εν πολλοίς κουτσουρεμένες.

Συγκεκριμένα, τα σημεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι: 

α. η παραχώρηση μόνιμης κατοικίας σε μόνο 20 τις εκατόν των προσφύγων που θα επιστρέψουν, 

β. ο περιορισμός στο δικαίωμα ψήφου, 

γ. η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου των Ε/κ που θα επιστρέψουν στις εθνικές εκλογές 

δ. και η συμφωνία για δικαίωμα σύναψης χωριστών διεθνών συνθηκών από τις συνιστώσες πολιτείες σε θέματα τουρισμού, πολιτισμού και εμποδίου.

Επί τη βάσει αυτού, επισημαίνεται ότι το εμπόριο περιλαμβάνει τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες (διακίνηση προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών». Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προτού καν ανακοινωθεί η εκχώρηση χωριστών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο τ/κ συνιστών κράτος επί τη βάσει της υπογραφής διεθνών συνθηκών για το εμπόριο, μας πληροφορούσε ότι η δικαιοδοσία των βασικών ελευθερίων δεν ανήκει στην Κεντρική Κυβέρνηση αλλά στα κρατίδια. Έχουμε δηλαδή ψαλίδισμα του τρόπου άσκησης των βασικών ελευθεριών.

«Επί αορίστου χρόνου» η αγορά περιουσιών

Επιπλέον, όπως είχε γράψει σε ανύποπτο χρόνο η «Σημερινή», είχε προ καιρού αποφασιστεί η απόκλιση από το δικαίωμα ελεύθερης αγοράς περιουσιών για μεταβατικό μεν χρονικό διάστημα, αλλά, όπως παραδέχτηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «επί αορίστου χρόνου». Μέχρι δηλαδή να επιτευχθεί η ισορροπία σε οικονομικό επίπεδο μεταξύ ε/κ και τ/κ συνιστώντος κράτους.

Πρόκειται στην ουσία για άλλη μια μορφή απόκλισης από τις βασικές ελευθερίες και τις ίδιες τις αξίες της Ε.Ε., που επιβεβαιώνει την αντίληψη Ακιντζί περί ξεχωριστών δικαιοδοσιών και άσκησης νομοθετικού πλαισίου στην άσκηση αγοραπωλησίας γης. Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαία η δήλωση Ακιντζί ότι, με τη λύση, θα υπάρξει πλειοψηφία και επί του πληθυσμού (δηλαδή 20%) και επί του εδάφους. Πραγματικότητες που ουσιαστικά σφραγίζουν τις πάγιες τουρκικές θέσεις.

Η «κόπωση» της αριθμητικής

Κερασάκι στην τουρκική τούρτα αποτελεί το ζήτημα των εποίκων. Υπενθυμίζεται δε ότι ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως πέραν των εποίκων που θα νομιμοποιηθούν, οι υπόλοιποι δεν θα φύγουν από την Κύπρο, αλλά θα παραμείνουν αποκτώντας καθεστώς νόμιμης εργασίας και διαμονής, κατά τρόπον ώστε το σύνολο των εποίκων να παραμείνουν στο νησί με ανοιχτό το δικαίωμα, επί τη βάσει των κανόνων της Ε.Ε., να ζητήσουν στη συνέχεια πολιτογράφηση.

Εν τω μεταξύ, η θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε στο εσωτερικό μέτωπο, έπειτα και από την προχθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για παραμονή 90 χιλιάδων εποίκων σε μια ενδεχόμενη λύση, ανάγκασε τελικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ανασκευάσει τα όσα είπε, επικαλούμενος κόπωση και «δηλώσεις του ποδαριού».

«Λιγότεροι» έποικοι από το Ανάν

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά τη νέα χθεσινή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε πως ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν θα ανέρχεται, τελικά, στις 40 χιλιάδες. «Πέραν των 117.545 που έχουν πάρει την κυπριακή ταυτότητα ή το διαβατήριο, υπάρχουν 12,5 περίπου χιλιάδες, μπορεί να είναι και περισσότεροι, και άλλες 25 χιλιάδες που ζουν στην Αγγλία και έχουν την ιδιότητα του πολίτη του ψευδοκράτους και οι οποίοι δεν έχουν αποταθεί για κυπριακή υπηκοότητα», είπε προσθέτοντας:

«Συνεπώς, ο αριθμός των Τ/κ που περιλαμβάνονται στις 220 χιλιάδες αυξάνεται στις 155 χιλιάδες». Όσον αφορά τους μεικτούς γάμους και τα παιδιά τους, είπε πως το 2004 υπολογίζονταν σε 18 χιλιάδες, σημειώνοντας πως 12 χρόνια μετά αυτοί πρέπει να υπολογίζονται στις 25 χιλιάδες.

«Συνεπώς, αν στις 155 χιλιάδες προστεθούν 25.000, λέω, σημαίνει ότι είναι 180 χιλιάδες, άρα 40 χιλιάδες εν τη ουσία είναι εκείνοι που νομιμοποιούνται», είπε, και σημείωσε πως με βάση τις προτάσεις που υποβάλαμε τότε, δεχόμασταν μέχρι και 55 χιλιάδες εποίκους. Στο ίδιο πλαίσιο ο Πρόεδρος δήλωσε πως αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι δώδεκα χρόνια μετά (το Σχέδιο Ανάν) ο αριθμός των εποίκων είναι μειωμένος.

Το Εδαφικό πάει εξωτερικό

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, μίλησε για επαρκή πρόοδο στη μέχρι στιγμής πορεία της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών, που δικαιολογεί μια συνάντηση στο εξωτερικό για συζήτηση του εδαφικού τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Ερωτηθείς κατά πόσο θα συνοδευτεί από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου δεν απάντησε ευθέως, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι η πρόταση προσκρούει στην επιθυμία και του Μουσταφά Ακιντζί να μεταφέρει και τους «πολιτικούς αρχηγούς» του κατοχικού καθεστώτος.

Ενημέρωση στις 3 Νοεμβρίου

Ερωτηθείς για το θέμα των εγγυημένων πλειοψηφιών, που φωτογραφίζει ο κ. Ακιντζί σε σχέση με τη νόμιμη κατοικία, ο Πρόεδρος είπε αρχικά πως γι’ αυτά τα θέματα έχει ήδη ορίσει για τις 3 Νοεμβρίου δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία και θα υπάρξει πλήρης επεξήγηση στον λαό.

«Δεν φεύγει κανείς»

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί, σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, ξεκαθάρισε πως όσοι λάβουν τη λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους και ανέρχονται στις 220.000, θα γίνουν όλοι υπήκοοι της ομόσπονδης Κύπρου και της ΕΕ, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η καταγωγή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλευρά μας το έχει αποδεχθεί με το σκεπτικό ότι είναι πολύ κοντά στις αναλογίες που ίσχυαν το 1960.

«Το σημαντικότερο για τους Τ/κ είναι να καταστούν όλοι οι υπήκοοι της ‘ΤΔΒΚ’ υπήκοοι της ενωμένης Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό το ποσοστό να αυξηθεί με την πληθυσμιακή αύξηση των κοινοτήτων.

«Το θέμα είναι», συνέχισε, «η παραχώρηση υπηκοότητας σε άτομα από την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, κάτι που θα άλλαζε τα ποσοστά». Ανέφερε ότι κατανοεί τις δυσκολίες και ότι και ο ίδιος δεν ευνοεί να παραχωρούνται υπηκοότητες σε αυτές τις περιπτώσεις, προσθέτοντας πως υπάρχει συμφωνία με την ε/κ πλευρά για όσους δεν έχουν «υπηκοότητα», αλλά προσωρινή άδεια για εργασία. Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα σταλούν πίσω και ότι οι άδειές τους θα ανανεωθούν. «Όσο εργατικό δυναμικό είναι αναγκαίο για την οικονομία, θα παραμείνει», είπε.

Πηγή:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/371851/anastasiadis-diapsevdei-anastasiadi

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.