Η Ασφάλεια αφορά και τη λειτουργικότητα του κράτους

Print Friendly, PDF & Email

  07 Ιουλίου 2017, 9:40 πμ  

 Η Θέση του “Φ”  

ΤΟ ΘΕΜΑ της Ασφάλειας δεν αφορά μόνο τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις. Το θέμα της Ασφάλειας αφορά και τη λειτουργικότητα της χώρας. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι ξένοι εν δυνάμει μεσολαβητές. Είναι προφανές πως μια συμφωνία στο Κυπριακό θα πρέπει πρωτίστως να έχει ως βασικό στόχο τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια, την ομαλότητα και την ευημερία των πολιτών. Κάθε προσπάθεια, όπως και η τωρινή, κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Όπως θα κριθούν και οι νέες προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επί του περιεχομένου έχουμε απόψεις αλλά δεν είναι του παρόντος. Θα τις διατυπώσουμε μετά το τέλος της Πενταμερούς Διάσκεψης και την επιστροφή της αντιπροσωπείας στην Κύπρο. 

ΕΠΙ ΤΗΣ ουσίας, όμως, τι συζητούμε; Να βρεθεί μια μέση λύση, όπως υπέδειξε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, φέροντας στο τραπέζι τον όρο «στρατηγική συμφωνία»; Δηλαδή, μια ενδιάμεση συμφωνία. Συζητούμε για να βρεθεί μια φόρμουλα που θα έχει στοιχεία και από τις δύο απόψεις; Λέγεται πολλές φορές το επιχείρημα πως για να επιτευχθεί μια συμφωνία στο Κυπριακό, ή γενικά μια συμφωνία σε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα/ πρόβλημα, πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός. Σωστά. Όμως αυτό δεν σημαίνει ποσώς πως ο συμβιβασμός θα πρέπει να γίνει σε όλα τα θέματα χωριστά. Στο θέμα της Ασφάλειας δεν υπάρχει παρά μια διέξοδος, μια πορεία, μια επιλογή: Κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση όλων των στρατευμάτων. Το θέμα της Ασφάλειας δεν μπορεί να εξαρτάται από καμία τρίτη χώρα και κυρίως από την Τουρκία, ένα κράτος με σοβαρές ελλείψεις δημοκρατίας και με επεκτατικές βλέψεις.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πλευρά θέλει προφανώς να διασφαλίσει μέσα από το θέμα της Ασφάλειας, μέσα από μια σειρά άλλων ρυθμίσεων, όπως είναι οι τέσσερις ελευθερίες αλλά και η λειτουργικότητα του κράτους, τον στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό έλεγχο της Κύπρου. Ο έλεγχος αυτός θέλουν να διασφαλιστεί μέσα από τέτοιες ρυθμίσεις που θα καθορίζουν το μέλλον του νησιού.

ΕΜΕΙΣ δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε τέτοιες ρυθμίσεις καθώς το μέλλον αυτής της χώρας δεν είναι τουρκικό αλλά ελεύθερο και δημοκρατικό. Αλλά, πέραν από τη δική μας πλευρά, που προδήλως έχει ίδιον ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της λύσης, θεωρούμε πως τα ζητήματα αυτά πρέπει να απασχολούν και τη διεθνή κοινότητα, κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της. Είναι σαφές πως θα πρέπει να τους απασχολήσει, καθώς θα επηρεασθεί και η δική τους Ασφάλεια, ενώ δεν είναι καθόλου δύσκολο να αντιληφθούν στις Βρυξέλλες τι θα σημαίνει έλεγχος της Κύπρου από την Τουρκία.

ΣΕ ΣΧΕΣΗ με το θέμα της λειτουργικότητας του κράτους οφείλουμε να επισημάνουμε πως θα πρέπει να αποφεύγονται ρυθμίσεις που δυσκολεύουν, που εν πολλοίς εμποδίζουν τη χώρα να προχωρήσει προς τα εμπρός. Θα πρέπει να είναι μια κανονική χώρα, ένα κανονικό κράτος.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/413466/i-asfaleia-afora-kai-ti-leitoyrgkotita-toy-kratoys