Τα βήματα της ιστορίας τα μόλυνε η πολιτική διαστρέβλωση

Print Friendly, PDF & Email

15 Ιουλίου 2017, 12:36 μμ

του  Άριστου Μιχαηλίδη 

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 ήταν το δεύτερο βάρβαρο έγκλημα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πρώτο το έκανε η «δημοκρατική» Τουρκία μαζί με την τουρκοκυπριακή ηγεσία το 1963 και έχοντας δίπλα τους τη συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων πολιτών και πολιτικών. Το δεύτερο το έκανε η χουντική Ελλάδα, οι στρατιωτικοί, μαζί με λίγους παράνομους Ελληνοκύπριους και έχοντας απέναντί τους τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων πολιτών και πολιτικών. Ουσιαστικά και στις δύο περιπτώσεις το έγκλημα στρεφόταν εναντίον των Ελληνοκυπρίων. Εναντίον του λαού.

Είναι πολύ καθαρή η ιστορία, αλλά επειδή τα νεοκυπριακά μυαλά μας είναι βραχυκυκλωμένα, καταφέραμε με τη βοήθεια ανεπαρκέστατης ηγεσίας να την μολύνουμε. Για να φτάσουμε σήμερα σε ένα νέο έγκλημα εναντίον του λαού: Να παρουσιάζονται οι Ελληνοκύπριοι συλλογικά και αφοριστικά ως πραξικοπηματίες. Ακούμε τόσο συχνά πλέον διάφορους επιπόλαιους να δικαιολογούν την εισβολή με τον αφορισμό ότι πριν από την εισβολή οι Ελληνοκύπριοι έκαναν πραξικόπημα κι έδωσαν την αφορμή στην Τουρκία, που είναι σαν να παραφρονήσαμε ομαδικά.

Είναι μοναδικό φαινόμενο! Δεν συνέβη αλλού στον κόσμο να κατηγορείται ολόκληρος λαός για ένα πραξικόπημα που έκαναν μετρημένοι παράφρονες. Επετειακά, λοιπόν, ορθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τουίταρε χτες: «Η γνώση της Ιστορίας να καθοδηγεί τα βήματά μας». Στην πράξη, όμως, όχι μόνο στα λόγια. Διότι, τα καθοδηγεί η παραχάραξη της ιστορίας και η βολική για ορισμένες πολιτικές ερμηνεία της. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό τα κοινοβούλια, Αθηνών και Λευκωσίας, να βρουν τρόπο να ολοκληρώσουν το βήμα που έγινε χθες, ώστε στο υλικό που συγκεντρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για τον φάκελο της τραγωδίας, να έχει πρόσβαση ο λαός. Είτε μέσω ιστορικών ερευνητών, είτε δημοσιογραφικών, πάντως, να δημοσιοποιηθούν τα πραγματικά γεγονότα, ονόματα και στοιχεία. Να μάθουμε, επιτέλους, την πραγματική ιστορία, παρά να επιτρέπουμε, και με πολιτικές σκοπιμότητες, να μολύνεται ο λαός με τη διαστρέβλωση για να φορτώνεται ενοχές. Και μάλιστα, οι ενοχές να αφορούν ένα έγκλημα που έγινε εις βάρος του!

Αν θα καθοδηγεί τα βήματά μας η ιστορία, να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της ιστορίας μας και να φωτιστεί από αντικειμενικούς επιστήμονες και όχι από τον κάθε στρατευμένο και ασυνείδητο ιστοριογράφο. Προπάντων, όχι από πολιτικούς και πολιτικάντηδες. Να ανοίξει και ο φάκελος του ’58 και του ’60 και του ’63 και του ’67 και του ’74. Κι όχι να φτάνει στο σημείο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να παραμορφώνει την ιστορία ανάλογα με την κομματική της ιδεολογία.

Παράδειγμα, που μόλις προχτές ήρθε στο φως: Σφαγιάστηκαν δυο ηλικιωμένοι στα Μαμώνια το 1958 από Τουρκοκύπριους της περιοχής. Ο Χρίστος και η Παναγιώτα Κώστα, αναίτια, καθώς εργάζονταν στα χωράφια τους. Έγκλημα φυλετικού μίσους. Τους έκοψαν τα κεφάλια. Σήμερα, οι χωριανοί τους αποφάσισαν να κάνουν ένα μνημείο στο χωριό τους. Αλλά, το υπουργείο Παιδείας, επί Χριστόφια, τους ανάγκασε να μην γράψουν πουθενά για τη σφαγή, αλλά μόνο ότι «έχασαν τη ζωή τους άδικα». Και τώρα που πλησιάζουν τα εγκαίνια, οι χωριανοί τσακώνονται γι’ αυτή την κυβερνητική παρέμβαση στην ιστορία. Διότι, το μνημείο θα γράφει «έχασαν τη ζωή τους άδικα», σαν να σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα.

Τι διάολο συμβαίνει σε αυτό τον τόπο; Άμα κρύψουμε την ιστορία νομίζουμε ότι θα είναι ως να μην συνέβη; Και θα έχουμε καλύτερο μέλλον αν τη διαστρεβλώνουμε; Πρωτοφανείς αντιλήψεις. Το θέμα είναι να ξέρουμε καλά την ιστορία μας, να την αναγνωρίζουμε, να την αποδεχόμαστε ως την ιστορία, που αφήσαμε πίσω μας, και όχι ως ζώσα πραγματικότητα, που ακόμα προκαλεί συγκρούσεις.

Κι όλα αυτά έχουν νόημα και αξία, ειδικά σήμερα. Που ακούμε Ελληνοκύπριους να συμμερίζονται το εξωφρενικό αφήγημα ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν στην Κύπρο κατοχικό στρατό και τουρκικές εγγυήσεις διότι αισθάνονται ανασφάλεια από τους Ελληνοκύπριους… πραξικοπηματίες. 

Μέρα πραξικοπήματος και δεν έχουμε ποιον να κατηγορήσουμε. Διότι, η διαστρέβλωση εξυπηρέτησε κι αυτό τον σκοπό. Γενίκευσαν το έγκλημα, «το έκαναν οι Ελληνοκύπριοι», κι έκρυψαν πίσω από τη γενίκευση, τους πραγματικούς ενόχους. Και παράλληλα, ισοφάρισαν τον ρόλο της Τουρκίας με της Ελλάδας και διέγραψαν μια για πάντα το δίκαιο των Ελληνοκυπρίων. Εδώ κοτζάμ Πρόεδρος του κράτους πήγε στην Αμερική κι έλεγε ότι «στην πραγματικότητα οι λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν και οι δύο» στην Κύπρο (Χριστόφιας, 28/9/2010). Ηγεσίες να σου πετύχουν! 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/415488/ta-bimata-tis-istorias-ta-molyne-i-politiki-diastreblosi