Α. Κυπριανού: Δεν πήγαμε με βούληση για λύση

Print Friendly, PDF & Email

16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

του    Φρίξου Δαλίτη  

Διατηρεί ψηλά τους τόνους της κριτικής κατά του Προέδρου Αναστασιάδη για τους χειρισμούς τους στη διάσκεψη για την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα επικρίνει και όσους κατηγορούν τον Νίκο Αναστασιάδη για το περιεχόμενο της πρότασης που υπέβαλε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της διάσκεψης για το Κυπριακό. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δηλώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατία δεν έπειθε ότι πήγε στο ελβετικό θέρετρο με βούληση για λύση του Κυπριακού.

«Δηλώνω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος από τη γενικότερη στάση την οποία τηρήσαμε εκεί. Θεωρώ ότι έπρεπε να πάμε με πολιτική βούληση να λύσουμε το Κυπριακό και εάν αυτό δεν ήταν κατορθωτό, η βούλησή μας για τη λύση θα μας οδηγούσε στο να κερδίσουμε το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών». Επισημαίνει ακόμα ότι δεν υπήρξε η ανάλογη προετοιμασία για τη διάσκεψη και ότι το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει για ανάλογη διαδικασία με υποβολή προτάσεων. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει, ζητήθηκε η ετοιμασία του εγγράφου το βράδυ της Κυριακής για να υποβληθούν τη Δευτέρα. Προσθέτει ακόμα ότι η πρόταση που τελικά υπεβλήθη  από τη δική μας πλευρά, ίσως να είναι εκείνη που έσωσε το κύρος της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ταυτόχρονα σημειώνει τη θετική στάση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Κραν Μοντάνα και υπογραμμίζει ότι η ελπίδα για λύση του Κυπριακού πρέπει να παραμείνει ζωντανή και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν μπορεί να επιλυθεί. Τονίζει ακόμα ότι τις προκλήσεις της Άγκυρας πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. 

Ο Άντρος Κυπριανού στέκεται ιδιαίτερα επικριτικός και σε όσους επικαλούνται την επιλογή της νέας στρατηγική, υπογραμμίζοντας ότι οι στόχοι του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαροι και παραμένουν σταθεροί από το 1974 και ιδιαίτερα από το 1977 και μετά, όταν συμφωνήθηκε το πλαίσιο λύσης. «Η δική μας άποψη είναι ότι η προσπάθεια αλλαγής του στρατηγικού στόχου θα ήταν, καταστροφική και όχι απλά και μόνο μια τυχοδιωκτική περιπέτεια», υποδεικνύει. «Μπορούν να μου εξηγήσουν πώς θα πετύχουμε τον στόχο του ενιαίου κράτους; Εάν πειστικά μου απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, τότε να είναι βέβαιοι πώς εγώ πρώτος θα ηγηθώ της εκστρατείας για λύση ενιαίου κράτους», δηλώνει χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.

Και τώρα τι μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα;

Το πρώτο ζητούμενο είναι η διατήρηση ζωντανής της ελπίδας για λύση στο Κυπριακό. Αλίμονο εάν αφεθεί να δημιουργηθεί η αντίληψη στην κοινωνία, αλλά και ευρύτερα διεθνώς, ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί. Θα είναι καταστροφικό κάτι τέτοιο και για την Κύπρο και για τον κυπριακό λαό. Την ίδια στιγμή, θεωρώ ότι θα πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε πιθανές αρνητικές εξελίξεις, τις οποίες θα επιδιώξει η τουρκική πλευρά. Μας ανησυχούν οι δηλώσεις του Ερντογάν για σχέδιο Β και σχέδιο Γ, όπως και οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου για εξεύρεση λύσης έξω από τα πλαίσια του ΟΗΕ. Βέβαια μας ενδιαφέρει το τι θα αναφέρει η σχετική έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, εάν και εφόσον κυκλοφορήσει εξειδικευμένα σε ο,τι αφορά τα γεγονότα στο Κραν Μοντάνα.

Είναι καθαροί οι στόχοι ή μπαίνει θέμα επαναξιολόγησης  τι ζητούμε και πώς οδηγούμαστε στην επίτευξή τους; Η διζωνική είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος;

Σε ο,τι αφορά το ΑΚΕΛ οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Είναι οι ίδιοι στόχοι που είχαμε από το 1974 και ιδιαίτερα από το 1977 όταν συμφωνήθηκε το πλαίσιο λύσης, μέχρι και σήμερα. Η δική μας άποψη είναι ότι η προσπάθεια αλλαγής του στρατηγικού στόχου θα ήταν καταστροφική και όχι απλά και μόνο μια τυχοδιωκτική περιπέτεια και η έκκληση που απευθύνω σε όλους είναι να σκεφτούν με τη λογική. Είναι ένα πράγμα να συζητήσεις την τακτική και να δεις πώς μπορείς να βελτιώσεις την τακτική που θέλεις να ακολουθήσεις για να μεγιστοποιήσεις το αποτέλεσμα στο οποίο στοχεύεις και είναι άλλο πράγμα να αλλάξεις τον στρατηγικό στόχο. Και έχω μια απλά ερώτηση την οποία υποβάλλω σε όσους λένε να αλλάξουμε τον στρατηγικό στόχο. Στοχεύσαμε τη λύση ΔΔΟ. Κάποιοι την αποκαλούν προδοτική, υποχωρητική κλπ. Δεν την πετύχαμε. Μπορούν να μου εξηγήσουν πώς θα πετύχουμε τον στόχο του ενιαίου κράτους; Εάν πειστικά μου απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, τότε να είναι βέβαιοι πως εγώ πρώτος θα ηγηθώ της εκστρατείας για λύση ενιαίου κράτους. Εκτός αν εννοούν, όταν μιλούν για ενιαίο κράτος, μόνο τις ελεύθερες περιοχές. Εάν εννοούν να μοιράσουμε την πατρίδα μας για να θεωρούν ότι μπορούμε να έχουμε ένα καθαρό κράτος, τότε αυτό θα μπορούσε να γίνει. Εμείς ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ να ξεπουλήσουμε ένα μέρος της πατρίδας μας στην Τουρκία.

Από την ενημέρωση του κ. Αναστασιάδη είστε ικανοποιημένος;

Να πω ότι έζησα από κοντά τη διαδικασία κατά την παραμονή μας στο Κραν Μοντάνα. Έχω προσωπική άποψη για διάφορα ζητήματα. Για τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκαμε τα ζητήματα, τη ζέση την οποία δείξαμε έτσι ώστε να συμβάλουμε για την επίλυση του Κυπριακού. Δεν έχω γνώση από πρώτο χέρι για το τι διαμειβόταν στις διαπραγματεύσεις διότι δεν συμμετείχα. Δηλώνω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος από τη γενικότερη στάση την οποία τηρήσαμε εκεί. Θεωρώ ότι έπρεπε να πάμε με πολιτική βούληση να λύσουμε το Κυπριακό και εάν αυτό δεν ήταν κατορθωτό, η βούλησή μας για τη λύση θα μας οδηγούσε στο να κερδίσουμε το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών. Θεωρώ ότι δεν επιβεβαιώναμε καθημερινά τη βούλησή μας για λύση στο Κυπριακό,  με τις πρωτοβουλίες που έπρεπε να έχλάβει τίποτα. Κάθε άλλο. Ίσως εκείνη η πρόταση είναι που έσωσε σε μεγάλο βαθμό το κύρος της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Είχατε κάμει και μια σχετική ανάρτηση στο twitter για την οποία έγινε αναφορά σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόταση. Όμως, αν έχω αντιληφθεί σωστά, θεωρείτε ότι έχει υποβληθεί αργοπορημένα. Μιλήσατε και για έλλειψη προετοιμασίας…

Να τα εξηγήσω και τα δύο. Να πω ότι εμείς μετά τη Γενεύη, βλέποντας πώς εξελίσσονταν τα ζητήματα, είχαμε προτείνει στον κ. Αναστασιάδη να πράξει κάτι παρόμοιο με αυτό που του ζήτησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα. Δηλαδή να κάνει ένα πακέτο με τα θέματα της εσωτερικής πτυχής. Να συζητήσει με τον κ. Ακιντζί και μάλιστα λέγαμε τότε να συζητήσει άτυπα, για αν δει μέχρι που φτάνουν τα όρια τους εκατέρωθεν στα διάφορα ζητήματα. Εάν διαπίστωναν ότι ήταν σε ακτίνα σύγκλισης να επισημοποιήσουν τις όποιες συζητήσεις. Κάτι παρόμοιο ζήτησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα, με τη διαφορά ότι εκείνος συμπεριέλαβε σε αυτά τα ζητήματα και το θέμα της Ασφάλειας και το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας. Δεν μας άκουσε τότε ο κ. Αναστασιάδης. Είχε τις έντονές του επιφυλάξεις γι’ αυτό το θέμα. Εμείς θεωρούσαμε ότι, μεταβαίνοντας στο Κραν Μοντάνα, θα έπρεπε να αναμένουμε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα εκινείτο πάνω σε αυτή τη βάση. Διότι αυτά είναι τα ζητήματα που αν τα συμφωνήσουμε, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού και κάποιος ο οποίος θέλει να λύσει το Κυπριακό πρέπει πρώτα να περάσει από τη λύση των συγκεκριμένων θεμάτων. Έπρεπε, λοιπόν, να περιμένουμε ότι αυτά τα ζητήματα θα είχε εγείρει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και έπρεπε να πάμε προετοιμασμένοι για αυτά. Να φέρω ένα παράδειγμα. Το Σάββατο έληξε η συνάντηση και οι δύο πλευρές ανέλαβαν την υποχρέωση να ετοιμάσουν κάποια έγγραφα. Κάποιοι άνθρωποι εργάζονταν όλο το βράδυ της Κυριακής για να ετοιμάσουν τα έγγραφα. Εμείς λέμε ότι αυτά τα έγγραφα θα έπρεπε να είχαν ετοιμαστεί από την Κύπρο και ότι και έστω αν εζητείτο εκεί να ετοιμαστούν αυτά τα έγγραφα τότε γιατί δεν ζητήθηκε από το Σάββατο το μεσημέρι να ετοιμαστούν και ζητήθηκε την Κυριακή το απόγευμα. Γιατί δεν ήμασταν έγκαιροι στο πώς προετοιμαζόμασταν γι’ αυτά τα ζητήματα. Εμείς εδώ και έξι μήνες λέμε ότι πρέπει να μας απασχολήσουν αυτά τα θέματα.

Αστείο να πάω στον Τσίπρα για να καταγγείλω τον Κοτζιά…

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των επαφών σας στην Ελλάδα; Πολλοί είπαν ότι πήγατε για να διασταυρώσετε το τι έγινε την κρίσιμη ώρα πριν την κήρυξη του τέλους της διάσκεψης από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Για να καταγγείλετε τον κ. Κοτζιά και τον κ. Αναστασιάδη; 

Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι συναντήθηκα με τον Αλέξη Τσίπρα, το Νίκο Κοτζιά και το Νίκο Βούτση. Θα ήταν αστείο να πάω στον Αλέξη Τσίπρα για να καταγγείλω τον Νίκο Κοτζιά. Να πω ότι τα μηνύματα τα οποία έχω πάρει από τα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Κραν Μοντάνα ήταν ότι γενικά η όλη στάση την οποία τήρησε ο κ. Κοτσιάς ήταν θετική. Αυτό είναι το ένα που ήθελα να διαβιβάσω. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι με τον Αλέξη Τσίπρα μας συνδέει μια προσωπική φιλία που πάει πολύ πίσω στο χρόνο. Είναι αυτή τη στιγμή Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Εμείς είχαμε την Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής την Τετάρτη και θεωρώ ότι ήταν υποχρέωσή μας να ακούσουμε και την άποψη του Έλληνα Πρωθυπουργού για τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά το Κυπριακό αλλά και για το πώς αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις όπως έχουν διαμορφωθεί. Αυτός ήταν ο κύριος στόχος της επίσκεψης στην Αθήνα. Απ’ εκεί και πέρα διερωτώμαι: Γιατί κάποιοι ανησυχούν ότι θα μπορούσα να διερευνήσω το τι ακριβώς έχει διαμειφθεί εκείνο το βράδυ της Πέμπτης; Γιατί τους ανησυχεί; Αν νιώθουν ήρεμοι με τη συνείδησή τους ότι χειρίστηκαν τα ζητήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί θα πρέπει να τους ανησυχεί αν κάποιος διερευνά τι έγινε; 

ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΛΕΝ ΟΤΙ ΤΟ ΑΚΕΛ ΕΛΑΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

Σας αποδίδουν γραμμή σύγκρουσης και αντιπαράθεσης για σκοπούς συσπείρωσης του κόμματος. Πώς απαντάτε;

Συγκρουστήκαμε με τον κ. Αναστασιάδη όταν εξελέγη. Για έναν ολόκληρο χρόνο ήμασταν σε αντιπαράθεση μαζί του. Τότε θέλαμε να σκεφτόμασταν τις προεδρικές εκλογές από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Φλεβάρη του 2018 και γι’ αυτό συγκρουστήκαμε με τον Νίκο Αναστασιάδη; Συγκρουστήκαμε μαζί τους επίσης όταν προέκυψε η όλη ιστορία με το ενωτικό δημοψήφισμα. Τότε σκεφτόμασταν τις προεδρικές εκλογές. Συγκρουστήκαμε επίσης μαζί του όταν πολύ ξεκάθαρα έδειξε πριν από δύο μήνες ότι δεν ενδιαφερόταν για το Κυπριακό αλλά τις προεδρικές εκλογές. Και τότε τον υποχρεώσαμε να αλλάξει την προσέγγισή του και να επανέλθει σε μια κατεύθυνση πιο σωστή με την αυστηρότατη κριτική την οποία του ασκήσαμε. Εκείνο το οποίο μας καθοδηγούσε και εξακολουθεί να μας καθοδηγεί είναι τα συμφέροντα του τόπου και του λαού μας. Θα πω και το εξής: Είναι ντροπή και για τον Νίκο Αναστασιάδη και για το ΔΗΣΥ να λένε για το ΑΚΕΛ ότι ελαύνεται από προεκλογικές σκοπιμότητες όταν τοποθετείται για το Κυπριακό. Αποδείξαμε ότι το Κυπριακό το θέτουμε πάνω από οτιδήποτε άλλο. Τα συμφέροντα του τόπου και του λαού μας, τα θέτουμε πάνω από το κομματικό συμφέρον. Είχαμε πολιτικό κόστος όταν στηρίζαμε τη διαδικασία της λύσης με τον Αναστασιάδη Πρόεδρο. Σε αντίθεση με τον ανήθικο τρόπο που συμπεριφέρθηκε εκείνος στο Δημήτρη Χριστόφια όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα και από τον Αναστασιάδη και από το ΔΗΣΥ και από τους όποιους συνεργάτες του Προέδρου.

Αντιφατικά τα μηνύματα για τη στάση Μουσταφά Ακιντζί

Είχατε οποιεσδήποτε επαφές αυτό το διάστημα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με τ/κ κόμματα ή τον ίδιο τον κ. Ακιντζί; Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Κραν Μοντάνα είχα συναντήσεις με τα τουρκοκυπριακά πολικά κόμματα και συγκεκριμένα με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατία. Δεν σας κρύβω ότι συνεργάστηκα μαζί τους σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν. Είχαμε συχνή επικοινωνία ιδιαίτερα με το ΡΤΚ και θεωρώ ότι η αγωνία τους για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων όχι απλά και μόνο ήταν ειλικρινής αλλά ήταν μια αγωνία γνήσια, πατριωτική η οποία ήθελε να δει την Κύπρο επανενωμένη και η πρόθεσή μας είναι πολύ σύντομα να ανανεώσουμε αυτές τις επαφές γιατί θεωρώ ότι έχει τεράστια σημασία οι Ε/κ και του Τ/κ που θέλουμε πραγματική τη λύση, την επανένωση και την ειρήνη να επικρατήσει σε αυτό το νησί, να συνεργαστούμε για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Σε ο,τι αφορά τον κ. Ακιντζί θα πω ότι δεν είχα καμία επαφή με τον ίδιο κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Κραν Μοντάνα.

Έχουν λεχθεί διάφορα σε σχέση με τη στάση του κ. Ακιντζί στο Κραν Μοντάνα. Εσείς πώς το είδατε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης; 

Από την πλευρά διαφόρων προσώπων ακούω πολύ αντιφατικά πράγματα. Δηλαδή άκουσα από κάποιους που ήταν παρόντες στις συναντήσεις ότι σε μερικές περιπτώσεις είχε διαφωνήσει με την Τουρκία ο κ. Ακιντζί. Από την κυβερνητική πλευρά τη δική μας ακούω ότι ήταν ένας κομπάρσος. Είναι πολύ αντιφατικά αυτά τα πράγματα.

Πόσο υλοποιήσιμη και πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η αναφορά από την τουρκική κυβέρνηση σε σχέδιο β και γ και για επιλογές εκτός πλαισίου του ΟΗΕ για το Κυπριακό; 

Μας ανησυχούν δίχως να θεωρούμε κατ’ ανάγκη ότι είναι και υλοποιήσιμες. Δεν είναι τώρα που η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει το ψευδροκράτος με διάφορους τρόπους. Είναι εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν τα κατάφερε μέχρι σήμερα, για αυτό επιμένω ότι έχει τεράστια σημασία να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για λύση στο Κυπριακό. Εάν το πετύχουμε αυτό, τότε καθίσταται πολύ πιο δύσκολες οι όποιες προσπάθειες για την Τουρκία για να προωθήσει τους δικούς της στόχους.

Ετοιμάσετε οποιεσδήποτε προτάσεις για αντιμετώπιση για τον χειρισμό της κατάστασης; Θα τις υποβάλετε στο Εθνικό Συμβούλιο;

Έχουμε απόψεις. Δεν θα τις δώσουμε γραπτώς. Θα κάνω μια προφορική τοποθέτηση αλλά θεωρώ πως είναι αρκετά ολοκληρωμένη και περιλαμβάνει ακόμα και προτάσεις για το πώς προχωρούμε παρακάτω.

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ θα εκπέμπει την ελπίδα για διευθέτηση του Κυπριακού

Ποια η εκτίμησή σας για τη μετά το Κράν Μοντάνα εποχή; Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό σε σχέση με το Κυπριακό αφού ήδη βρισκόμαστε σε περίοδο προεκλογική;

Ήδη θεωρώ ότι έχουν διαμορφωθεί τα μπλοκ ενόψει των προεδρικών εκλογών. Είναι η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου που στηρίζεται από δύο κόμματα τα οποία διαφωνούν με τη λύση ΔΔΟ και το δικό του το κόμμα το οποίο λέει ότι επιμένει στη λύση ΔΔΟ αλλά με σωστό περιεχόμενο. Το οποίο κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει. Είναι η υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα η οποία είναι η μια υποψηφιότητα που και πάλι αμφισβητεί τη λύση ΔΔΟ, είναι επίσης η υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη η οποία στα λόγια στηρίζει τη ΔΔΟ, αλλά θεωρώ ότι με την ασυνέπεια, τις παλινδρομήσεις, τις αντιφάσεις που έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα, δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι μπορεί να χειριστεί το Κυπριακό αποτελεσματικά και θα είναι και η υποψηφιότητα που θα στηρίξουμε εμείς. Η δική μας υποψηφιότητα, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να εκπέμπει είναι η διατήρηση ζωντανής της ελπίδας για τη λύση στο Κυπριακό. Πέραν αυτών βέβαια, θα πρέπει να εκφράζει και κάποια άλλα ζητήματα. Μια δικαιότερη κοινωνική και οικονομική πολιτική. Μια δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου και του παραγόμενου πλούτου, τη βούληση για σύγκριση με τα κατεστημένα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή που έχουν αναπτυχθεί επικίνδυνα στην κυπριακή κοινωνία και την ετοιμότητα για να προβεί σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να οδηγηθεί ο τόπος μας μπροστά. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό είναι το σκηνικό όπως διαμορφώνεται ενόψει των εκλογών.

Πότε ξεκινούν ξανά οι διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές στο ΑΚΕΛ; Οι εξελίξεις  μετά το Κραν Μοντάνα, πώς επηρεάζουν αυτές τις διεργασίες; Αλλάζουν οι σχεδιασμοί ή οι προτεραιότητες σας;

Ξεκινούν άμεσα. Έχουν ήδη ξεκινήσει θα πρέπει να πω και θα προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς. Σίγουρα έχουμε ένα νέο σκηνικό το οποίο δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε όταν θα προχωρήσουμε στη λήψη των αποφάσεων.

Η επιλογή εξωκομματικού υποψήφιου παραμένει ως προτεραιότητα; Έχουν γίνει επαφές με κάποια άτομα;

Δεν μπήκαμε στη συζήτηση τέτοιων λεπτομερειών. Αφήστε να τα δούμε. Η δική μου άποψη είναι ότι και τότε και τώρα, οι προτεραιότητες παραμένουν οι ίδιες. Δηλαδή θέλουμε υποψήφιο ο οποίος να έχει σωστές θέσεις σε ο,τι αφορά το Κυπριακό, να μπορεί στα υπόλοιπα ζητήματα που έχω αναφέρει προηγουμένως να εκπροσωπήσει επάξια και να στείλει ένα μήνυμα ότι μπορεί να εκφράσει την μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού που θέλει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, σύγκρουση με τα κατεστημένα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, πρόοδο στην ίδια τη κοινωνία και βέβαια να έχει το στοιχείο της εκλεξιμότητας. Για εμάς αυτό είναι καθοριστικό. Θέλουμε ο υποψήφιος που θα επιλέξουμε να έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Κάνοντας ένα απολογισμό των διεργασιών που προηγήθηκαν, θεωρείτε λάθος στην προεπιλογή Μάικ Σπανού; Οφείλετε ένα mea culpa;

Πρώτα απ’ όλα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έγινε καμια προεπιλογή. Έχουμε συγκεκριμένες διαδικασίες. Είχαμε φτάσει μέχρι τη μέση της διαδικασίας. Προέκυψαν κάποια ζητήματα τα οποία συζητήσαμε με το Μιχάλη Σπανό και αποφασίσαμε από κοινού ότι δεν θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε αυτή τη συνεργασία. Θα επαναλάβω ότι θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη ήθος και την εντιμότητα που έχει δείξει ο Μιχάλης Σπανός κάτι το οποίο είναι πολύ δυσεύρετο στη σημερινή κυπριακή κοινωνία αι ιδιαίτερα στην πολιτική αρένα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω ότι αυτή η διαδικασία έχει αφήσει πληγές. Θέλω να πιστεύω  ότι θα τις επουλούσουμε στη συνέχεια. 

Έχουν γίνει οποιεσδήποτε επαφές; Εσείς αποκλείετε να είστε υποψήφιος;

Επαφές έχουν γίνει με συγκεκριμένα άτομα. Τίποτε δεν αποκλείεται.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/415764/a-kyprianoy-den-pigme-me-boylisi-ga-lysi