Ούτε τον Έιντε πιστεύω, ούτε τον Αναστασιάδη εμπιστεύομαι

Print Friendly, PDF & Email

25.07.2017 12:40

του Κωστάκη Αντωνίου

Ο Πρόεδρος, οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, τα ανανικά έντυπα και 

οι αρθρογράφοι της ανανικής πλατφόρμας υπήρξαν οι κύριοι

σύμμαχοι και οι υποστηρικτές του Νορβηγού. Οι προαναφερθέντες 

και ο Έιντε υπήρξαν συγκοινωνούντα δοχεία

Σε ένα από τα πρόσφατα άρθρα μου, το οποίο αναφερόταν στο παρασκήνιο των όσων έγιναν διαβουλεύσεων στο Κραν Μοντανά, είχα επισημάνει ότι ο λαός τελούσε σε πλήρη  σύγχυση σε ό,τι αφορά το τι πραγματικά έγινε στο ελβετικό θέρετρο. Άκουε διάφορες και αλληλοσυγκρουόμενες εκδοχές, από διάφορες πλευρές, ώστε δεν ήταν δυνατόν να σχηματίσει ακριβή άποψη για τα συντελεσθέντα και διαμειφθέντα εκεί. Και τόνιζα ότι πιθανόν να μην πληροφορηθεί ποτέ η κοινή γνώμη για το τι πραγματικά έγινε. 

Τη σύγχυση, τις αμφιβολίες και το αλαλούμ ήλθαν να ενισχύσουν οι τελευταίες τοποθετήσεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε και η οργίλη αντίδραση και οι διαφορετικές εκδοχές του Προέδρου Αναστασιάδη. Ούτε τον Έιντε  πιστεύω, ούτε τον Αναστασιάδη εμπιστεύομαι. Ο πολιτικός βίος και των δύο στην τελευταία πενταετία, κάθε άλλο παρά έντιμος και ειλικρινής υπήρξε, ώστε να δώσω πίστη σε όσα δηλώνουν. Περισσότερο τείνω να πιστεύσω ότι εξυπηρετούν και οι δύο αλλότριους στόχους. Ο μεν Έιντε πράττει αυτό το οποίο πάντοτε έπραττε, να προωθεί φιλοτουρκικές απόψεις, ο δε Αναστασιάδης, με τις ετεροχρονισμένες οργίλες εκρήξεις του, αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους για να φορτώσει την καταστροφική εξέλιξη που είχε η πολιτική που άσκησε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κάπου και οι δύο παίζουν τα παιχνίδια τους και αναζητούν εξιλαστήρια θύματα.

Το γεγονός είναι ένα και μοναδικό. Επί πέντε χρόνια ο Νίκος Αναστασιάδης εθώπευε στους κόλπους του τον Έιντε. Επί πέντε χρόνια όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, η “Σημερινή” και άλλα ΜΜΕ, αποκάλυπταν τον ρόλο του Έιντε και καλούσαν τον Πρόεδρο να ζητήσει την αντικατάστασή του. Το Προεδρικό όχι μόνο εκώφευε, αλλά η μόνιμη απάντηση του ήταν: “Μα θα συγκρουστούμε τώρα με τα Ηνωμένα Έθνη; Τα έχουμε βάλει με όλους τους Γ.Γ. και τους απεσταλμένους τους και τους κατηγορούσαμε ότι προωθούν φιλοτουρκικές θέσεις. Παντού βλέπουμε φαντάσματα”.

Αυτή ήταν η θέση του Προεδρικού. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Έιντε, χέρι-χέρι, δημιουργούσαν ψεύτικες εικόνες για την εξέλιξη των συνομιλιών, εμπέδωναν ψευδείς εντυπώσεις μέσα στον λαό για την έκβασή τους, έβλεπαν και οι δύο λύση εντός του 2016, θεοποιούσαν τον  Ακιντζί, και ο Έιντε ενισχυμένος και από τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του Αναστασιάδη, και την απενοχοποίηση της Τουρκίας, δηλητηρίαζε τη διεθνή κοινότητα, τον Γενικό Γραμματέα, την Ε.Ε., τους ξένους Υπουργούς Εξωτερικών, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με πλαστές αστρολογικές προβλέψεις. 

Τόσα χρόνια ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τον φιλοτουρκικό ρόλο τού Έιντε; Δεν είναι τόσο αφελής ο Πρόεδρος. Απλώς η πολιτική Έιντε τον βόλευε. Στεκόταν σύμμαχος στις δικές του παραπλανήσεις και ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσε μέσα στον κυπριακό λαό. Και ο Έιντε, πότε ενισχυμένος με την αφέλεια του Προέδρου, πότε  διαβλέποντας ότι το παιχνίδι του βολεύει και το παιγνίδι του Προέδρου, έκανε ανενόχλητος τα δικά του. 

Είναι και οι δύο, Αναστασιάδης και Έιντε, συνένοχοι και συνυπεύθυνοι.

Τι να πει κανείς για τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Άντρο Κυπριανού. Ο Έιντε υπήρξε συμβουλάτοράς τους. Συχνότατα επισκεπτόταν τα γραφεία των δύο κομμάτων και συσκέπτετο με τις ηγεσίες και τα στελέχη τους. Ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ,  είχαν τον Νορβηγό διπλωμάτη μη στάξει και μη βρέξει. Όπως είχαν τον Ντάουνερ, όπως είχαν τον Ντε Σότο, όπως είχαν τον Κόφι Ανάν και τον Μπαν Κι Μουν. Συνέπλεαν με όλους τους Γ.Γ. και τους φιλότουρκους απεσταλμένους τους. Επειδή πάντοτε τα δύο κόμματα, ψοφοδεή ήσαν στις πολιτικές τους στο Κυπριακό. Επειδή συμφωνούσαν με τις φιλοτουρκικές προσεγγίσεις των απεσταλμένων του Διεθνούς Οργανισμού. 

Το ίδιο ψοφοδεή και πλήρως εναρμονισμένα με τον Έιντε ήταν τα ανανικά έντυπα και οι ανανικοί αρθρογράφοι. Εξεγείροντο κατά του Νίκου Κοτζιά και εναντίον όσων επέκριναν και ζητούσαν αντικατάσταση του Έιντε. Χθες ο “Πολίτης” δημοσίευσε ολόκληρο “κατεβατό” κατά του Κοτζιά για όσα είπε κατά του Έιντε. Τον κατηγορεί για τζάμπα μαγκιές, ότι συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε “φοιτητικό αμφιθέατρο” και του προσάπτει διάφορες κατηγορίες. Αν διερωτάται κανείς εάν ο “Πολίτης” έγραψε την παραμικρή επίκριση και για την οργίλη αντίδραση Αναστασιάδη κατά Έιντε, τον ενημερώνουμε ότι ουδέν έγραψε. Αυτό αρκεί για να καταδείξει την εμπαθή στάση της εφημερίδας έναντι του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και το άσυλο το οποίο προσφέρει στον Αναστασιάδη. 

Εν ολίγοις: Αναστασιάδης, Αβέρωφ, Άντρος Κυπριανού, όλα τα στελέχη του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, τα ανανικά έντυπα και η ανανική πλατφόρμα, υπήρξαν σύμμαχοι, είχαν τις ίδιες θέσεις, στήριξαν με μανία όλες τις φιλοτουρκικές προσπάθειες του Νορβηγού διπλωμάτη, επετέθησαν με μανία εναντίον όσων είχαν σταθεί εμπόδιο και αποκάλυπταν τις προθέσεις και τα σχέδια του Έιντε.  

Επ’ αυτής και μόνο της περιπτώσεως, μπορεί ο λαός, όσοι δεν είναι τυφλοί και στρατευμένοι, να αντιληφθούν τι ρόλο παίζουν οι προαναφερθέντες στο Κυπριακό…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2159/oute-ton-einte-pistevo-oute-ton-anastasiadi-empistevomai