Ποία αξία μπορεί να έχουν τα “πρακτικά” Αναστασιάδη;

Print Friendly, PDF & Email

26.07 2017

του Κωστάκη Αντωνίου

Η Κυβέρνηση κατακεραύνωνε όσους ηγέτες κομμάτων διοχέτευαν εμπιστευτικά έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου, προς τα έξω. Τους αποκαλούσε “υπονομευτές των συνομιλιών” και τους χαρακτήριζε “θιασώτες της μη λύσης”. Σήμερα παραβιάζει έναν δικό της κανόνα και δίδει στη δημοσιότητα “απόρρητα” έγγραφα, όχι μίας καφενοκουβέντας στο Εθνικό, αλλά μίας κρίσιμης διάσκεψης στο  Κραν Μοντανά. 

Την καλούμε να αποφασίσει. Είναι υπέρ της πλήρους απαγόρευσης διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων; Ή όταν πιστεύει ότι βολεύεται η ίδια, παραβιάζει την αρχή της εμπιστευτικότητας;

Ο υπογράφων είχε, όταν προέκυψε το πρόβλημα, τοποθετηθεί. Τίποτε δεν είναι απόρρητο, τίποτε δεν πρέπει να μένει στο σκοτάδι για τον λαό, εκτός εάν άπτεται θεμάτων εθνικής ασφαλείας. Ο λαός πρέπει να γνωρίζει τι λέγεται και ποιες είναι οι θέσεις εκάστου, στο Εθνικό Συμβούλιο. Για να κρίνει τους ηγέτες του. Και για να γνωρίζει πού οδεύει το εθνικό θέμα, το οποίο αφορά το δικό του μέλλον, και το μέλλον των παιδιών του. Κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κανένας πολιτικός ηγέτης, ή κρατικός αξιωματούχος, δεν νομιμοποιείται να χειρίζεται το εθνικό θέμα, ερήμην του λαού και ως να είναι προσωπικό του πρόβλημα.

Συνεπώς, ουδεμία ένσταση προβάλλω με τη δημοσίευση των λεγομένων πρακτικών, της διάσκεψης του Κραν Μοντανά. Απλώς υποβάλλω μερικά βασανιστικά ερωτήματα:

1. Αυτά τα “πρακτικά” είναι πρακτικά, ή σημειώσεις κάποιου μέλους της κυπριακής αντιπροσωπίας, “ρετουσιαρισμένα” μάλιστα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη;

2. Καλύπτουν όλες τις διαβουλεύσεις και συζητήσεις σε όλη τη διάρκεια της διάσκεψης, ή μόνο το τελευταίο δείπνο; Ο λαός πρέπει να γνωρίζει τι έγινε από την πρώτη στιγμή της διάσκεψης μέχρι την τελευταία ημέρα αδόξου τερματισμού της. 

3. Πόση αξία μπορούν να έχουν αυτές οι σημειώσεις, όταν αποτελούν αποτέλεσμα κρίσης  και αντίληψης της μίας μόνο πλευράς; Πόσο μπορεί να πείσουν τη διεθνή κοινότητα όταν αποτελούν μονομερή έκθεση μίας πλευράς, η οποία δεν επικυρώνεται ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, και σίγουρα θα απορριφθεί από την τουρκική πλευρά;

4. Τι θα γίνει εάν και η τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά καταθέσουν τα δικά τους “πρακτικά”; Ποιος θα πείσει; Σίγουρα η διεθνής κοινότητα ούτε καν θα τα λάβει υπόψη. Καμία πλευρά δεν θα πιστωθεί με ακριβή καταγραφή των γεγονότων.

Αυτά ως πρώτος προβληματισμός. Χωρίς σε καμία περίπτωση να αποκρούω την ενέργεια της Κυβέρνησης να υποστηρίξει τις θέσεις της και να καταδείξει τα ψεύδη του Έιντε. Εξάλλου, η δημοσιοποίηση των σημειώσεων θα δημιουργήσει και αισθητή πίεση προς τον Έιντε να διαφοροποιήσει τη φιλοτουρκική προσέγγιση που προτίθεται να καταγράψει στην έκθεσή του, και θα τον ωθήσει πλησιέστερα προς την αληθή καταγραφή των γεγονότων. Πρέπει σε κάθε φάση η ελληνοκυπριακή πλευρά να προβάλλει τις δικές της θέσεις. Να επιδίδεται, εφόσον προκαλείται, σε επίρριψη ευθυνών. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.  

Τελικά, όμως, αυτό που θα επικρατήσει και θα πείσει τη διεθνή κοινότητα δεν είναι ούτε τα “πρακτικά” Αναστασιάδη, ούτε τα “πρακτικά” Τσαβούσογλου και Ακιντζί. Είναι, δυστυχώς, η έκθεση του Έιντε, του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών και κανενός άλλου. 

 Ό,τι έγινε στο Κραν Μοντανά, κατεγράφη και αποτελεί ιστορία. 

1. Ο ψευδοδιάλογος για το Κυπριακό κατέρρευσε.

2. Η Τουρκία απηλλάγη κάθε ευθύνης για την κατάρρευσή του.

3. Δεν υπάρχουν προοπτικές επανέναρξης και αναζωπύρωσης των ψευδαισθήσεων.

4. Η ελληνοκυπριακή πλευρά τα έδωσε όλα. Και αν και όταν ξεκινήσει νέος διάλογος, θα ξεκινήσει από τις παραχωρήσεις Αναστασιάδη. Όπως συνέβη και με τον καταρρεύσαντα διάλογο, ο οποίος ξεκίνησε από τις παραχωρήσεις Χριστόφια.

5. Όταν ο διάλογος καθίσταται αυτοσκοπός, χωρίς να επιμετράται η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητά του, αλλά χρησιμοποιείται από τους ηγέτες μας, επειδή δεν έχουν τίποτε άλλο να σκεφθούν ως εναλλακτική διαδικασία, τότε τέτοιοι διάλογοι δεν οδηγούν σε λύση, αλλά σε κρίση. 

Τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού… 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/blog/antoniouc/2017/07/2197/poia-aksia-mporei-na-exoun-ta-quotpraktikaquot-anastasiadi