Να μιλήσουν καθαρά οι οπαδοί της «λύσης»

Print Friendly, PDF & Email

29.07.2017 09:04 

του Κωστάκη Αντωνίου

Ερώτηση προς Ρολάνδη: Ο Κυπριανού ευθύνετο για τη μη αποτροπή 

ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Πόσο ευθύνεται

ο Αναστασιάδης για τη μη αποτροπή των νέων τετελεσμένων των Τούρκων;

Ο Σπύρος Κυπριανού θεωρήθηκε υπεύθυνος για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Αυτό ισχυρίζεται συνεχώς ο Νίκος Ρολάνδης και αυτό επικαλείται ως τεκμήριο υποβολής παραίτησής του από το Υπουργείο Εξωτερικών. Συμφωνούμε μαζί του και με όσους επικαλούνται τις ευθύνες του Κυπριανού. Κάθε ηγέτης, ο οποίος δεν μπορεί να διαγνώσει τις τουρκικές ενέργειες, να λάβει μέτρα αποτροπής τους και να θωρακίσει τον κυπριακό Ελληνισμό, είναι υπεύθυνος για όσα επιφέρει η απρονοησία του και η μη έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων. 

Ερωτούμε όμως τον κ. Ρολάνδη, και όσους έχουν την ίδια θεώρηση με αυτόν, και τους καλούμε να απαντήσουν ευθέως:

Θεωρούν τον Νίκο Αναστασιάδη υπεύθυνο για τα τετελεσμένα που θα προωθήσουν -και ήδη προωθούν-  οι Τούρκοι; Θεωρούν ότι θα έπρεπε να τα διαγνώσει έγκαιρα, να τα προλάβει και να τα αποτρέψει; Εάν ναι, θα αρθρογραφήσουν εναντίον του και εναντίον της πολιτικής του; Ή θα “κρύψουν” και θα πουν “αφού την ίδια φιλοσοφία είχε μ’ εμάς, ας αποκρύψουμε τις ευθύνες του και ας τα φορτώσουμε όλα στην τουρκική αδιαλλαξία”; Αν επιχειρήσουν το ίδιο, τότε δικαίως θα τους  επικρίνουμε για εμπάθεια κατά του μακαρίτη Κυπριανού, απόκρυψη των ευθυνών του Νίκου Αναστασιάδη και για απίστευτη εμμονή σε μία πολιτική φιλοσοφία 43 χρόνων, η οποία απεδείχθη καταστροφική για την εθνική υπόθεση.

Αναμένουμε από τον Νίκο Ρολάνδη σαφείς απαντήσεις. Όπως και για το άλλο επίμαχο ερώτημα: Θεωρεί  τη διζωνική ομοσπονδία ότι δημιουργεί φυσιολογικό κράτος; Θεωρεί  τον τουρκικό στρατηγικό στόχο ως υπαρκτή απειλή, ή ως ένα “φάντασμα”, το οποίο επικαλούνται οι μη θέλοντες λύση; Και εφόσον συνηθίζουν να μας απαριθμούν τα δεινά, τα οποία κατά την άποψή τους θα επιφέρει η μη λύση, πότε επιτέλους θα αποφασίσουν να εκθέσουν στον λαό και τα δεινά που θα επιφέρει μία κακή λύση;

Έφτασε η στιγμή, κατά την οποία όσοι κρύβονται πίσω από την αποδοχή της όποιας λύσης, θα πρέπει να αφήσουν το εκβιαστικό αφήγημα των κακών που θα προκύψουν από τη μη λύση και να μιλήσουν και να εκφέρουν άποψη για τα χειρότερα δεινά που θα προκύψουν από μία κακή λύση. Διότι δεν υπάρχει η παραμικρή εκδοχή ή ελάχιστη πιθανότητα να υπάρξει καλή, βιώσιμη και λειτουργική λύση. 

Ήρθε η στιγμή να μας πουν αν στη βάση του στρατηγικού σχεδίου Νιχάτ Ερίμ, ή των διαπιστώσεων του Αχμέτ Νταβούτογλου στο βιβλίο του “Στρατηγικό Βάθος”, ή των νεο-οθωμανικών οραμάτων του Ταγίπ Ερντογάν, είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι η Τουρκία θα συναινέσει σε βιώσιμη λύση. 

Ήγγικεν η ώρα, όλοι αυτοί να μιλήσουν καθαρά στον λαό και να πουν ότι εάν η λύση Ζυρίχης με τις πολύ  ολιγότερες δαιδαλώδεις διαδικασίες και τις στρεβλώσεις της κατέρρευσε σε τρία χρόνια, σε πόσο λιγότερο χρονικό διάστημα θα αντέξει η δαιδαλώδης και διαχωριστική λύση της διζωνικής. Αν η Τουρκία θα επιτρέψει να διαρκέσει για πάντα, ή αν αυτή η λύση δεν θα αξιοποιηθεί από την Τουρκία ως τον προτελευταίο σταθμό ολοκλήρωσης της τουρκοποίησης και Αλεξανδρεττοποίησης της Κύπρου.

Αυτοί όλοι πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Και ο σεβαστός Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Νίκος Ρολάνδης και ο Άντρος Κυπριανού και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Να εξετάσουν από σφαιρικής πλευράς όλες τις προεκτάσεις και της λύσης και της μη λύσης. Όχι μόνο να επιδίδονται σε καταστροφολογίες για τα αποτελέσματα της μη λύσης. Αλλά να επικεντρωθούν και στα δεινά της όποιας λύσης και στα διαχρονικά σχέδια της Τουρκίας να μετατρέψει την Κύπρο σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο της.

Να πείσουν επιτέλους τον λαό ότι η Τουρκία πάτησε πόδι εδώ, όχι για να μείνει για πάντα, αλλά για να κάνει κάποιες διακοπές στην Κύπρο και μετά να φύγει. Και πώς θα φύγει; Με την Κύπρο ανοχύρωτη και τη διεθνή κοινότητα να βάζει σε μία ζυγαριά Κύπρο και Τουρκία και να διαπιστώνει πως η Τουρκία βαραίνει στο εκατονταπλάσιο της Κύπρου, σε εξυπηρέτηση των συμφερόντων της; 

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/kostakis-antoniou/2167/na-milisoun-kathara-oi-opadoi-tis-lysis